При нови избори: ГЕРБ - 21,1%, Слави плътно втори с 20,3%

НС стартирало с двойно по-високо доверие от старото
Обновена: 29 апр 2021 09:04 | 29 апр 2021 08:58, Александър Попов
932
При нови избори: ГЕРБ - 21,1%, Слави плътно втори с 20,3%
Снимка: БГНЕС

Последните политически събития сочат, че нови предсрочни избори стоят все повече на дневен ред. Какви са нагласите на българите и колко хора биха дали своя вот, ако новите избори са през лятото?

ГЕРБ биха получили около 21,1% от гласовете, а "Има такъв народ" около 20,3%. БСП са трета политическа сила със 16,5%, следвани от "Демократична България" с 11,9%, ДПС с 9,4% и "Изправи се, мутри вън" с 5,9%.

Това показва проучване финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс". То е проведено е сред 1053 лица над 18 г. в страната в периода 16 – 23 април 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

"На изборите имаше изненада, това е така наречения протестен вот и в момента виждаме доразвитие на тази тенденция. ГЕРБ остава първа политическа сила, но с много малка разлика от втората политическа сила", коментира социологът Добромир Живков.

Още по темата
Наблюдава се и висока изборна мобилизация. 60% от анкетираните са заявили, че ще гласуват или го декларират като сигурно свое действие, но "все пак има два месеца и половина до изборите и това ще се отрази". Процентът е по-висок от гласувалите на изборите на 4 април.

"Има много висока степен на политизация на българското общество", смята още Живков.

В момента има висока политизация на обществото, а доверието в новия парламент е два пъти по-високо от това към стария.

"Наблюдаваме политически оптимизъм, хората са дали своя глас и имат усещане, че са представени политически. Политиката започна да се случва в парламента, а не на улицата или в Министерски съвет", каза социологът и допълни, че данните са преди депутатите да бламират своето заседание в сряда.

Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс". То е проведено е сред 1053 лица над 18 г. в страната в периода 16 – 23 април 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


932
Още по темата: БСПСлави ТрифоновГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
8
 
25
 
! Отговори
Нема стане тая! преди 3 години
Слави иска 50%!Както навремето искаше 50% от Борисов.Тези 50% са му фикс идея.Патология.
39
7
 
15
 
! Отговори
Нема стане тая! преди 3 години
Слави иска 50%!Както навремето искаше 50% от Борисов.Тези 50% са му фикс идея.Патология.
38
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие докато не изберете всички простаци в София да ви управляват, все ще правите избори, нали?
37
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 37А когато ГЕРБ върна.мандата, нямаше.проблем,.нали?
36
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и да се пенявите е ясно Герб ще е с много повече проценти от сега и искрено се надявам *** да невлзат
35
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз имам вътрешно чувство, че Слави може да се окаже дори първи и да състави кабинет.Държа да уточня, че изобщо не съм му фен, и никога не бих гласувал за него, както традиционно не гласувам нито за БСП, нито за ДПС, нито за ГЕРБ и всички техни производни хамелеони!
34
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само това племе може да гласува за *** и мутрочалгарин като Слави/Тошко. От ГЕРБ на ИТН, от трън, та на глог. Ниистина няма друга такава държава никъде по света. В Украйна си избраха комик ама човека е далеч по-интелигентен. Съчувствам на малцината умни българи останали в таз робска дyпкa. Младите да бягат и да не се обръщат.
33
16
 
17
 
! Отговори
така е РЕАЛНО преди 3 години
При нови избори: ГЕРБ - 11,1%
32
6
 
27
 
! Отговори
ХЕ ХЕ ХЕ преди 3 години
Прочетох само, че проучването е финансирано от БТВ - И ДО ТАМ БЯХ!!!! БОЖКОВ НЕ СПИРА ДА ЛЪЖЕ ПО ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ НАЧИНИ!!
31
3
 
27
 
! Отговори
А Райчев преди 3 години
Тоя филм им го пускаме вече 30г. Даваме проценти за финансиралата ни партия, че уж настига, или дори повежда пред управляващата, и 5дена пред изборите си признаваме че не е така, за да не станем за резил. Защото какво са направили чалго-мутрите, че да им скочи процента, пенсиите ли вдигнаха, или заплатите, вдигнаха си само заплатите на 10 000лв. Та Чалгаря дори не е стъпвал в парламента.
30
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3 месеца преди изборите, тая Агенция даде 29% на ГЕРБ и 7% на ИТНАко съдя по резултата, сбъркаха и то стабилно.Ако се шоторо същото пбъркване, като нищо ще имаме 28-9% за ИТН и 16-17% за ГЕРБ, особено като зашочнат шублично да обявяват резултатите от рязлседвнията за, но не ограничени до:- Суджукгейт.- Апартаменгейт- Комисията по хазарта- Участието на Пеевски и ГЕРБ в КТБ и фалита й.- Ало, Ваньо- Мишо Бирата- Горанов и жена му- Как се получават ЕС проекти и как се разпределят парите.
29
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доообре Бойко ще ви смачка аз никога не съм гласувал за него,но БНС-НД нямат шанс и на следващи избори 10 човека знам които също мразят ГЕРБ,но сега ще гласуват за тях,видяхме страхливите чалгари дето им лепяха по 100$,марки и после евро,а е българите в България имат право на глас,другите да гласуват там където слугуват!
28
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъкмо се бях затъжил,че тая сутрин няма нито една статия с прозренията на г-н Тулупов и ей го на-пак във фокуса на нашето внимание.Не че по всички национални медии не ни облъчваха пак гербавите калинки,ама друго си е и вожда да ни се покаже.Явно някои журналисти страдат от Стокхолмския синдром.
27
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и да пишат троловете е ясно, че герП ще има много по-малко!
26
15
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПРЕСТЪПНАТА КОАЛИЦИЯ ГЕРБ, БСП И ДПС ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА СЪСИПВА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!!!
25
9
 
31
 
! Отговори
Не разбирам преди 3 години
Какъв *** трябва да си за да гласуваш за трифоновМутро.чалгаря на 90 ибрикчията на всички изтрепани мутро босове, бтв мафията
24
6
 
14
 
! Отговори
Народен човек преди 3 години
Ако стана министър-председател ....ще дръпна един заем от 50 милиарда ....ще сменя името от България на Южна България (да речем) народа ще протестира като ми изиграят едно тридневно хоро докато пия вино ......после офейквам за някой личен остров или Дубай не съм решил .......а и ще продам държавата .....така де ...*** ! Не за друго ами той народа ме предизвиква да направя това ! Мазохистичен народ ...обичащ глада и страданието !
23
1
 
18
 
! Отговори
Добре,че.. преди 3 години
Малко са хората, които вярват на тази стъкмистика.
22
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последните избори показаха, че от времето на царя, българинът не се е развил. Особено "българските чужденци", чието ментално и душевно състояние е доста тревожно.
21
0
 
11
 
! Отговори
Не социолог преди 3 години
Системата на Нагласьов или тази на Нагодиго използват социолозите?!? Хахахаха