При нови избори: ГЕРБ - 21,1%, Слави плътно втори с 20,3%

НС стартирало с двойно по-високо доверие от старото
Обновена: 29 апр 2021 09:04 | 29 апр 2021 08:58, Александър Попов
932
При нови избори: ГЕРБ - 21,1%, Слави плътно втори с 20,3%
Снимка: БГНЕС

Последните политически събития сочат, че нови предсрочни избори стоят все повече на дневен ред. Какви са нагласите на българите и колко хора биха дали своя вот, ако новите избори са през лятото?

ГЕРБ биха получили около 21,1% от гласовете, а "Има такъв народ" около 20,3%. БСП са трета политическа сила със 16,5%, следвани от "Демократична България" с 11,9%, ДПС с 9,4% и "Изправи се, мутри вън" с 5,9%.

Това показва проучване финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс". То е проведено е сред 1053 лица над 18 г. в страната в периода 16 – 23 април 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

"На изборите имаше изненада, това е така наречения протестен вот и в момента виждаме доразвитие на тази тенденция. ГЕРБ остава първа политическа сила, но с много малка разлика от втората политическа сила", коментира социологът Добромир Живков.

Още по темата
Наблюдава се и висока изборна мобилизация. 60% от анкетираните са заявили, че ще гласуват или го декларират като сигурно свое действие, но "все пак има два месеца и половина до изборите и това ще се отрази". Процентът е по-висок от гласувалите на изборите на 4 април.

"Има много висока степен на политизация на българското общество", смята още Живков.

В момента има висока политизация на обществото, а доверието в новия парламент е два пъти по-високо от това към стария.

"Наблюдаваме политически оптимизъм, хората са дали своя глас и имат усещане, че са представени политически. Политиката започна да се случва в парламента, а не на улицата или в Министерски съвет", каза социологът и допълни, че данните са преди депутатите да бламират своето заседание в сряда.

Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс". То е проведено е сред 1053 лица над 18 г. в страната в периода 16 – 23 април 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


932
Още по темата: БСПСлави ТрифоновГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
760
0
 
6
 
! Отговори
Остаряло проучване! преди 2 години
Правено е преди ИТН да върнат мандата,промените в ИК и среднощното му публикуване в ДВ.
759
0
 
2
 
! Отговори
Сметка без кръчмар! преди 2 години
Неотдавна "виночерпеца" кралски(Професора), изплющя Славейчо-даде му 3-4 % отгоре.Оня се наака изначално, после се успокои_"Абе кой дивак ще управлява в ситуация на задаваща се "Микро/психо/икономическа" война.?"Сега го "Славят", като влязъл в аеродинамиката на предния автомобил, ама не знаят, че с едно малко изменение, може да стане сакатлък.
758
2
 
1
 
! Отговори
bo преди 2 години
Tова е ру..".ски сайт явно. Споменеш пияндрите и веднага ти трият поста.
757
1
 
1
 
! Отговори
b o преди 2 години
Хей администраторите, защо ми триете поста....защото споменах за въшливите *** ли.....Ееей кви българи сте бе , маргиналчета.
756
4
 
6
 
! Отговори
:) преди 2 години
При нови избори, ГЕРБ няма да мога да купят гетата и са 2-ри или 3-ти. Сбогом, ГейБ!
755
7
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПРИ НОВИ ИЗБОРИ ЗА ГЕРБ НЯМА ДА ИМА И 20% ЗАЩОТО ИЗБОРИТЕ СА ВЕЧЕ МАШИННИ И ЛЪГАНЕТО С ПРОТОКОЛИТЕ СТАВА МНОГО МНОГО ПО-ТРУДНО :DПРИ МАЖОРИТАРНО ГЛАСУВАНЕ ТОГАВА ГЕРБ ПЕЧЕЛИ! НО НАДАЛИ ЩЕ СЕ ПРИЕМЕ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ!
754
6
 
12
 
! Отговори
ГАЛОП ИНТ. преди 2 години
ПРИ НОВИ ИЗБОРИ - ГЕРБ - 40 % ... БКП/БСП - 10 % .... ИТН - 7 % ..... МАЯ МУТРАТА 1.1 % ... ВМРО - 12 % ... ДА.БОЙКИКЕВ - 0.2%
753
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо подобно няма да се получи от тази прогноза.ГЕРБ ще спечели още 10%, а Чалгаря ще загуби толкова, заради малодушието и не компетентността си...Много от симпатизантите на ГЕРБ просто не гласуваха на тези избори и сега ще се мобилизират.
752
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименБабичките сега са в СДС, тези от БСП отдавна са изпукали, ако има някои, то те са над 90 години и едва ли гласуват. А теси, които са били млади по на 30 - 35 години, сега след 32 години вече са по на 62 - 67 години, а които са били по на 40 - 45. сега са над 70 -75 годишни младежи и девойки от СДС, а нали сега ГЕРБ - СДС са заедно, така, чер аз смятам, че и те, мзаедно с БСП (бивше БКП) вече ще изчезнат от политическата сцена, както стана и с НДСВ, с Атака, а и със самото СДС.
751
1
 
1
 
! Отговори
vin преди 2 години
В парламента има два вида партии едните са там защото искат да управляват или да участват в упрвлението(тБСП, ГЕРБ, ДПС и до някъде ДБ) и парти тип сеирджии - такива, които не искат да управляват а да критикуват и да дават акъл - ИТН и Мутрите преди време успешно с това се справяше Атака, явно това удобно полужение не и източник на доходи не убягнало на някои.. Това е удобно, но не продуктивно особенно ако се разрасне и не води до никъде... ако вторият вид расте ще имаме избори през 2-3 месеца
750
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като на предните избори Демократична България изкара с 50% повече от предвиденото от вас, значи да очакваме 17.9% на следващите избори.
749
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълна евроатлантическа лъжа. На следващите избори герб е завинаги извън играта
748
2
 
17
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
айдеее,започнаха предизборните манипулации,много се надявам на тези избори народа да избере тези които са работещи,а не такива които са говорещи,пеещи,плюещи
747
1
 
4
 
! Отговори
se преди 2 години
Дали прогнозите не са една голяма манипулация на народа ни.Умишлено се вкарват в главите на избирателите.Никой от тези долу нямат място в новото 46 народно събрание след като всичкi се карат за власт и милиарди.,,ГЕРБ 21,1% , "Има такъв народ" 20,3%. БСП 16,5%, "Демократична България" с 11,9%, ДПС с 9,4% , "Изправи се, мутри вън" с 5,9%.
746
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С машинното гласуване ще премахнат електората на БСП -хората с основно образование,*** и червени бабички(за справка репортажите от Бузлуджа)Младите от БСП са децата на червената номенклатура ,които искат да се намърдат на държавната софра
745
9
 
13
 
! Отговори
Прокурор преди 2 години
Жалките вопли на неграмотниците от жълтите павета, които се докопаха до парламента ще ядат дебелия накрая , защото никакви напъни на Пинокио или сестра Галева и Фигуранта не могат да го мръднат без Велико народно събрание !!! А само след 5 месеца такъв шут се очертава за Фигуранта, че после Гешев го поема на воле' ! Ще гледаме как се гърчи дребната злобна фигурантска душица ! Кеф !
744
19
 
23
 
! Отговори
bo преди 2 години
Следващи избори:ГЕРБ: 31%......без алтернатива до моента!ИТН: 9%......партия на селяни и чалгари и никсо образовани индивиди.БСП: 14%.... партия на най-заблудените овци , в комбина с големите вълци.ВМРО: 8% ......трябва да вземат повече гласове.ДПС: 10% ....създадена от БСП етническа партия, прът в колелото на развитие на БГ.Мая и ДБ... в *** на история..на БКП.. ***!
743
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато такъв народ издруса такъв *** насред парламента, то е нужно спешно почистване!
742
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе да - и един африкански мармот завива шоколад!? Ама не било шоколад и не го завивал, а го изстрал насред парламента.
741
6
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До ИлияВие сте сигурно от вътрешния кръг на Славея щом знаете какво е обещал.Ние нещо го пропуснахме.Кога и къде е обещал?Бръщолевеше нещо в неговото "шоу" по неговата "телевизия".Иначе мълчи като пукал,защото няма какво да каже,нали е свикнал да чете тъпите "смешки" написани от неговите "сценаристи".Такъв сценарист като Тошко може да бъде всеки.Да измисляш прякори много акъл не трябва.Щом ББ е Джипко Бибитков,тогава Слави е Дългуч Маркучев.И ние можем не по-зле от тях:)