Сачева: Нивото на безработица е около 6,5%

Това били нивата от преди кризата, обясни вицепремиерът в оставка
Обновена: 29 апр 2021 11:26 | 29 апр 2021 10:45, Петя Славова
58
Сачева: Нивото на безработица е около 6,5%
Снимка: БГНЕС

Към днешна дата вече сме се върнали на нивата на безработица отпреди кризата. Безработните са 201 686, колкото бяха и преди извънредното положение. Нивото на безработица е около 6,5%. Това заяви вицепремиерът в оставка Деница Сачева по време на среща с премиера Борисов.

Още по темата

Тя представи данни, че близо 300 000 души са намерили нова работа през пандемията. Още толкова са запазили работните си места по мярката 60/40. Платените средства по нея са 1,148 млрд. лв.

По мярката 80/20 за най-засегнатите сектори "Туризъм", "Транспорт" и "Хотелиерство и ресторантьорство" са преведени 168 млн. лв. за запазване на 30 000 работни места, допълва Сачева.

Компенсациите по "Запази ме" са в размер на 62,5 млн. лв. и са платени на 51653 работници.
С близо 22 млн. лв. подпомогнахме 4387 работодатели да наемат 19577 безработни и да плащат заплатите им по програма "Заетост за теб".

Близо 50 000 семейства са получили помощ за отглеждане на деца до 14 г., които учат дистанционно. Преведените средства са почти 62 млн. лв. Още около 7000 родители са се възползвали от възможността детегледачка да гледа децата им по програмата "Родителите в заетост".

Приетият от Народното събрание мораториум целеше да ни пречи на нас като правителство. Оказа се обаче, че пречи на млади хора да намерят работа. Този мораториум създава трудности за изпълнение на част от програмите ни за субсидирана заетост – например "Старт на кариерата", по която в момента държавните и общинските администрации се въздържат да наемат младежи на стаж или работа, допълва още Деница Сачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази от снимката е великия експерт и острие на ГЕРБ.Нагла, безочлива и агресивна. Вярна и защитаваща винаги вожда.
15
2
 
12
 
! Отговори
да да, ама не... преди 3 години
Само да попитам, тези проценти и брой безработни, как ги смятат, само от данните в бюрото по труда ли, щото аз все още съм безработен, просто вече не се водя в бюрото :)
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тази неграмотна калинка докога ще й гледаме муцуната?Писна ми от вас герберунгелски мързеливи гзове! Марш в затвора, докато не са ви обесили, нещастници!!!
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хахаха! 12Това че живея в чужбина бъобще не ме спира да си плащам здравните осигуровки в БГ !Вярно другите данъци не ги плащам в БГ.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дoлни лъжл-иви гробари !! добре че ви изчистихме от управлението, сега е време за затвор !
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сачева да ги разправя на рибаритетез лакърдии.300 хил.,къде я намерилиработата.Нито сезон,нито производстваса открити,нито така наречения бизнессе актуализира.Около народното трибунале може да е 6% ,но по нататъкчакат заветните помощи,които никоганяма да се получат.От пожарникартолкоз.Още повече с мутренска закалка.
10
4
 
3
 
! Отговори
За шест преди 3 години
Е след като 20 години се опитваш да се набуташ в държавната администрация значи си особено некадърен.Между другото какво по-точно си завършил-политология социология или история на БКП?Защото глад за специалисти има в целия свят.
9
2
 
13
 
! Отговори
Крокодила Гена преди 3 години
Това мокрите сънища ли са на Тази калинка ?
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 3 години
Троловете на герб на трудов договор ли са? Ако да тогава е някъде толкова безработицата.
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само 6.5%, а се чудя що щъкат толкова хора като мухи без глави по улиците, заети са да работят в нищото :)))
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам чувството,че Бойко ги омагьосва някак и всичките говорят глупости като него.
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
20 гадене след завършване на висшето образование .. нищо по специалността.нито аз нито колеги . безработица и само с връзки. наредени вътрешни хора а обявите са защото трябва да пуснат такава! позор!това е истината.
4
2
 
12
 
! Отговори
2луп преди 3 години
Ако следите нивото по записаните в бюрото по труда ще са толкова. Отдавна хората са се отказали да се записват в една безсмислена организация. Само те разкарват всеки месец да се подписва като затворник за нищо. Истинската безработица е над 30 процента
3
2
 
13
 
! Отговори
Въй преди 3 години
Да бе, по е 20 - 25% реално.
2
3
 
8
 
! Отговори
А не се притеснявай преди 3 години
Скоро ще стане и 20%, че може и повече да стане.Но най-важното е че Бойко няма да е в парламента а Слави ще има мнозинство.Това доходи, работни места, стоки от първа необходимост-всичко това са несъществени подробности.Справка дневния ред на парламента.
1
1
 
22
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
А останалите са работещи бедни!