Томислав Дончев: В Плана за възстановяване няма асфалт

Имало влакове и системи за сигурност в жп-сектора
218

"В Плана за възстановяване и устойчивост няма асфалт. Има високоскоростни влакове и системи за сигурност в жп-сектора," коментира в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. "Санирането е 16% от стойността на Плана, но са 90% от коментарите по него," каза той по повод критиките, че 2,2 млрд от средствата по Плана са заделени за саниране," заяви в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

"Срокът 30 април е до голяма степен инструктивен. Все още една трета от страните-членки нямат консистентна версия на план, имат или отделни глави, или само структура," обяви Томислав Дончев.

"Крайният срок, в който могат да бъдат внасяни националните планове в ЕК и да бъдат одобрявани е средата на 2022 година. Разбира се, България не бива да се цели в подобен срок. Дали планът е внесен в ЕК? Той е внесен още на 20 април. Дали България е поискала да стартира процедурата по одобрение от страна на ЕС и Съвета - все още не. По предложение на самата ЕК - те предложиха, да използваме по най-добрия начин следващите две седмици, да текат преговори, да направим редица важни уточнения, за да може когато пуснем плана той да бъде одобрен от ЕК и да нямаме неочаквани изненади," коментира вицепремирът в оставка пред водещата Милена Милотинова.

"Планът за възстановяване и устойчивост започна да се разработва при първия анонс, че ще има пакет от инструменти на Европейския съюз - Next Generation EU. По него беше работено последните 8 месеца, това са екипи от всички министерства, институции, Националното сдружение на общините, Българска академия на науките, редица университети - 240 души бяха ангажирани в разработването на Плана. Направихме всички усилия, да бъдат направени обществени консултации, защото няма гаранция, че хората в държавната администрация владеят цялата истина и знаят всяка сфера в най-малки детайли", каза Дончев.

Той добави, че са направени над 30 секторни дискусии - като резултат има 3 версии на документа - тази, по която се работи, е последната. Изрази съжаление, че по него не е имало политическа дискусия. "Малко бяха политиците, които положиха усилие да прочетат няколкостотин страници. Не само Плана, предполага се да се прочетат и проектите към него", категоричен бе вицепремиерът в оставка пред Bulgaria ON AIR.

"Чух, че бил корупционен и искат да го ревизират. Поисках алтернативи - но не съм получил нито ред", допълни Дончев и уточни: "Планът е инструмент, който ще помогне да извлечем ползи, преминавайки през няколко много важни трансформации. На първо място е дигиталната трансформация, на второ място са политиките по декарбонизация. Претенцията на българската икономика е да бъде икономика на иновациите.

По въпроса кога най-рано могат да дойдат средствата е трудно да се отговори, защото за да се осигурят средства по плана трябва да мине ратификацията в парламентите на всички страни членки по процедурата, свързанан със собствените ресурси Поне в 8 или 9 държави все още очакваме ратификация. Ако трябва да бъда оптимист - при удачно следване на всички стъпки - края на лятото парите могат да са на разположение на всички бенефициенти. Реалистичния вариант е есента," коментира вицепремиерът в оставка и допълни, че правителството е решило да използва само грантовата част на плана - 12,5 млрд. Не са предвидени никакви заеми. Планът е само една четвърт от средствата заделени за България, уточни той.

На въпроса какво ще се проени в живота на обикновения българин, Дончев каза, че ще имаме градове с много по-чист въздух, монго повече дигитални услуги,  детски градини, училища и др обществени сгради санирани, високоскоростни влакове, инернет в по-висока скорост, модернизирано земеделие. По думите му Планът ще помогне за дигитална трансформация, икономика на знанието и базирана на иновациите.

"В политическа криза сме," каза още вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. "В последните месеци наблюдавам един изключително странен симптом в българската политика - никой не иска да управлява, да поема отговорност, не иска да взема тежки решения. Защото управлението е да вземаш тежки решения различни интереси, които често си противоречат. Сред българските политици се е настанил един ракурс, че най-удобно е да си в позицията на критик, което е също част от политическия живот. Но това е само една част от политическите роли. Финалът на това усилие е да поемеш отговорност и да носиш отговорността за управлението. В противен случай превръшщаме политическия живот в една игра по надприказване," коментира Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още по темата: ЕСпланДончев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
15
 
! Отговори
до 72 преди 2 години
Прав си, братле. България вари само кафе и чакат да лапат от туризма като пуснат над 400% надценки за мухлясали стаи. Такъв ни е народа. Толкова си могат. Нямат пари образованите хора. Майка ми беше учителка над 38г. за трохи е работела на България - където се казва само за едната кауза. Парите не са в образованите. Парите са в мутрите от край време е така. За това и децата по-късно не искаха да учат. Помниш ли скеча "Ша учиш ли - ша бачкаш ли?" Мутрите от 90-те години съсипаха България.
66
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След това създадоха закон за Лустрацията и не пускат комунисти повече никъде в държавния апаратАбсолютно правилно, само че на Боци, тоя плешак Дончев и другите видни антикомуняги от ГЕРБ, десет години на власт не им стигнаха да приемат такъв закон и даже и не опитаха.Иначе големи противници на позитанци, само не казвай на никого.
65
4
 
3
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 69 - това са глупости, които пишеш. В Западна Европа има модел при който започваш да си плащаш дълга едва когато стъпиш на определена заплата. Ако не стъпиш не връщаш и стотинка. Тук модата се диктува от Западна Европа и след години щем нещем ще приемем техният модел на образование. Не можеш да спреш гората да се разлиства. Страхливците винаги търсят защита на стагнационните модели в крепостта на своето невежество.
64
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смешен гербав плач!
63
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 46. Кога си бил пред Румъния бе , пич? Когато имаха по -добра телевизия от нас? Когато си произвеждаха Дачията? Когато тяхната тежка промишленост се изнасяше за САЩ а не за СССР.? Нито бяхме пред тях,нито и сега.Обсебени сте от фалшивите конгреси на БКП.Разбира се , че раб. класа на Румъния беше малтретирана от Чаушеско,но си получи заслуженото.Четете повече,но истинските статистики, а не на КПСС от СССР и ЦК на БКП .
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закони и ние имаме, братле. Ама никой не ги прилага. Наши хора, ваши хора и те така.Наскоро бях в Белгия, по малките градчета (а и не само) е пълно с дачии и всички знаят, че са румънски, па макар и под френска шапка. В същото време ние нямаме и един автозавод, голямата ни гордост е, че правим кабели и седалки и големите инвеститори ни заобикалят като чума.
61
3
 
3
 
! Отговори
До 67 преди 2 години
Не само Нинова,а Костов,Плевнята, Бокьо и кой ли още не в такъв случай трябваше да работят в Повремената заетост.
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нов външен дълг за 30 милиарда евро са. Парите са за ВЕИ и дигитализация, но цените на тока и таксите за ВУЗ ще скочат. Примерно не може да се преквалифицираш безплатно за умения и трябва да плашаш солена такса на ВУЗ и после няма и платена работа. ИТ и сега вземат еврофондове, но не дават платена работа на всички.За ВЕИ ще скочат цените на тока вместо да поевтинее с АЕЦ Белене. Дигиталното не е за биткойни а ще вкарат само евро и еврозона ще ликвидира лева без цифрови пари.
59
3
 
5
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Супер яко е че ЕС дават кинти за ж.п. линиите! Преди 2 години пътувах на стоп и се запознах с холандец който идваше да разгледа България и ми каза че фирмата му разработва план, който да свързва черноморието със Западна Европа през Сърбия. Който е пътувал в Европа с влак знае колко е готино! Има регионални билети и например преди 3 години посетих Страсбург-Щутгарт-Базел в рамките на 24 часа и се разходих в 3 държави за ден! Младите пътуват много и това ще доведе много туристи в Източна Европа!
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-долу коментирате за Румъния. Ама що не видите какви закони има Румъния? Екзекутираха Чаушеску. След това създадоха закон за Лустрацията и не пускат комунисти повече никъде в държавния апарат.
57
5
 
13
 
! Отговори
Каунь преди 2 години
Чекмедже,самурай Централният затвор та после да ти е топло зимата да не ти мръзнат ушите.
56
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е от нетърпение!Ако бяхме изчакали още 150 години гербаво управление, щяхме да видим туширане на негативите от няколко месечното управление на Орешарски!Тоя човек съсипа страната за векове напред!Ха ха ха ха ха
55
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Братле, не знам какво е "капиш", ама за Румъния ще ме прощаваш.Дядо ми, Бог да го прости, беше обиколил всички държави от соцлагера (без Албания) и за всичките твърдеше, че са пред нас, но без Румъния. За там казваше, че е ужас.Румънците бяха бая зад нас, но сега им дишаме праха и, няма да крия, срам ме е от това. Да не говорим, че те поне осъдиха тоя-оня, а тук дори дребни крадльовци като Пацо Терасата са на свобода и даже на консулска служба.
54
2
 
5
 
! Отговори
Киро шуплера преди 2 години
Един сантиметър за ремонт брои ли се?Другите четири сантиметра. Къде са?
53
6
 
6
 
! Отговори
до Щерю преди 2 години
Брат, виновни са най- вече, че не подкрепиха ДПС през декември 2020 когато ДПС от трибуната на НС поискаха импийчмънт на Радев. За това са най- много виновни. Защото не искали да се разчовърква държавата. Та така оставиха метежника да си прави схемите по поръчка на олигарсите клиенти на прокуратурата. ДПС на изборите за президент на балотажа дадоха 200 000 гласа за Радев.200 000 гласа даде НФСБ и 100 000 Воля. Разликата беше 530 000гласа до втория кандидат.30 000 гласа бяха от др партии.
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1939 година сме след Гърция по БВП на глава от населението, НО по отношение на Румъния- румънците са едва 25% от БВП на глава от населенето. Дайте сегашните данни...
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешката от милиционерското училище направи проверка и се оказа, че всичко е точно!Така че прави сте гербавите, наистина няма доказателства!
50
2
 
7
 
! Отговори
Адвалтаджия преди 2 години
То и преди няма асвалт. Много постно покритието , камъчки вар асвалт йок.
49
5
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Трите големи грешки на ГЕРБ: 1. Не вдигнаха още повече жизнения стандарт и заплатите на ниво поне Чехия и Полша. Много стискаха парите, два не би народът да се позамогне повече и завинаги да скъса с идеята за мизерното ляво БКП/БСП управление.2. Не изчистиха комунистите от кметски и общински високи постове. Повсеместно си стоят стари номенклатури в местната власт. 3. Пряко виновни са за избирането на недоразумението Румен Радев за президент, с издигане на кандидатурата на Цецка Цачева.
48
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Калинки и лъжци отивате си заедно със плана.