Томислав Дончев: В Плана за възстановяване няма асфалт

Имало влакове и системи за сигурност в жп-сектора
218

"В Плана за възстановяване и устойчивост няма асфалт. Има високоскоростни влакове и системи за сигурност в жп-сектора," коментира в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. "Санирането е 16% от стойността на Плана, но са 90% от коментарите по него," каза той по повод критиките, че 2,2 млрд от средствата по Плана са заделени за саниране," заяви в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

"Срокът 30 април е до голяма степен инструктивен. Все още една трета от страните-членки нямат консистентна версия на план, имат или отделни глави, или само структура," обяви Томислав Дончев.

"Крайният срок, в който могат да бъдат внасяни националните планове в ЕК и да бъдат одобрявани е средата на 2022 година. Разбира се, България не бива да се цели в подобен срок. Дали планът е внесен в ЕК? Той е внесен още на 20 април. Дали България е поискала да стартира процедурата по одобрение от страна на ЕС и Съвета - все още не. По предложение на самата ЕК - те предложиха, да използваме по най-добрия начин следващите две седмици, да текат преговори, да направим редица важни уточнения, за да може когато пуснем плана той да бъде одобрен от ЕК и да нямаме неочаквани изненади," коментира вицепремирът в оставка пред водещата Милена Милотинова.

"Планът за възстановяване и устойчивост започна да се разработва при първия анонс, че ще има пакет от инструменти на Европейския съюз - Next Generation EU. По него беше работено последните 8 месеца, това са екипи от всички министерства, институции, Националното сдружение на общините, Българска академия на науките, редица университети - 240 души бяха ангажирани в разработването на Плана. Направихме всички усилия, да бъдат направени обществени консултации, защото няма гаранция, че хората в държавната администрация владеят цялата истина и знаят всяка сфера в най-малки детайли", каза Дончев.

Той добави, че са направени над 30 секторни дискусии - като резултат има 3 версии на документа - тази, по която се работи, е последната. Изрази съжаление, че по него не е имало политическа дискусия. "Малко бяха политиците, които положиха усилие да прочетат няколкостотин страници. Не само Плана, предполага се да се прочетат и проектите към него", категоричен бе вицепремиерът в оставка пред Bulgaria ON AIR.

"Чух, че бил корупционен и искат да го ревизират. Поисках алтернативи - но не съм получил нито ред", допълни Дончев и уточни: "Планът е инструмент, който ще помогне да извлечем ползи, преминавайки през няколко много важни трансформации. На първо място е дигиталната трансформация, на второ място са политиките по декарбонизация. Претенцията на българската икономика е да бъде икономика на иновациите.

По въпроса кога най-рано могат да дойдат средствата е трудно да се отговори, защото за да се осигурят средства по плана трябва да мине ратификацията в парламентите на всички страни членки по процедурата, свързанан със собствените ресурси Поне в 8 или 9 държави все още очакваме ратификация. Ако трябва да бъда оптимист - при удачно следване на всички стъпки - края на лятото парите могат да са на разположение на всички бенефициенти. Реалистичния вариант е есента," коментира вицепремиерът в оставка и допълни, че правителството е решило да използва само грантовата част на плана - 12,5 млрд. Не са предвидени никакви заеми. Планът е само една четвърт от средствата заделени за България, уточни той.

На въпроса какво ще се проени в живота на обикновения българин, Дончев каза, че ще имаме градове с много по-чист въздух, монго повече дигитални услуги,  детски градини, училища и др обществени сгради санирани, високоскоростни влакове, инернет в по-висока скорост, модернизирано земеделие. По думите му Планът ще помогне за дигитална трансформация, икономика на знанието и базирана на иновациите.

"В политическа криза сме," каза още вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. "В последните месеци наблюдавам един изключително странен симптом в българската политика - никой не иска да управлява, да поема отговорност, не иска да взема тежки решения. Защото управлението е да вземаш тежки решения различни интереси, които често си противоречат. Сред българските политици се е настанил един ракурс, че най-удобно е да си в позицията на критик, което е също част от политическия живот. Но това е само една част от политическите роли. Финалът на това усилие е да поемеш отговорност и да носиш отговорността за управлението. В противен случай превръшщаме политическия живот в една игра по надприказване," коментира Дончев.


218
Още по темата: ЕСпланДончев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
1
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 месеца
КВИ ПЛАНОВЕ , БЕ...СЛЕД ЧАЛГАТА И КЮЧЕКА , ИДВАТ ХОДЖИТЕ И ЩЕ ПЕЯТ МЮЗЕИН!НАЛИ , ЗАТОВА ПАРИТЕ НА ЧЕРЕПА , МИНАВАХА ПРЕЗ ИСТАМБУЛ??!ТОЛКОВА ЛИ НЕ СХВАЩАТЕ , БЕ...??!
188
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Цитат... На въпроса какво ще се проени в живота на обикновения българин, Дончев каза, че ще имаме градове с много по-чист въздух, монго повече дигитални услуги, ..Като се ликвидира изцяло индустрията/промишленоста ще има най чист въздух без ток от въглища и всички работни места ще станат въздухарски!А какво значи монго питайте авТОР(ката)!
187
2
 
2
 
! Отговори
Бай Кольо преди 2 месеца
Прав е Дончев ! Докато вкарвате некадърници в парламента ще е така.
186
5
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 месеца
И тоя кой го знае колко е откраднал. Схеми - има много. Пишеш, че слагаш асфалт първо качество, а пък слагаш трето качество. Разликата в парите се разпределя по веригата. А пък пътят след 3 месеца трябва да се ремонтира.
185
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Накрая крадливите гербави дебелаци ще бъдат изядени от гладните зомбита по улиците!
184
4
 
8
 
! Отговори
Е той преди 2 месеца
Другарят Радев ще наблегне на въздушния транспорт с дронове, от асфалт няма нужда !
183
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Доколкото знам, няма "влакове", а има един високоскоростен влак.
182
5
 
6
 
! Отговори
Аборт преди 2 месеца
Дончев, какво се оправдаваш? Какво, ако има асфалт? Та нали пътищата са артериите на икономиката. На неграмотниците не трябва да им се сервилничи. Действията ви са правилни и не се обяснявай! Внасяйте си плана смело и не им обръщайте внимание на разни кукун'дрели, като баба Мика. Тоя парламент е пълен с кари'катури и ако не бяха толкова вредни можеше да се посмеем. Парламент заченат в грях логично беше абортиран.
181
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
а трябва да има и асфалт. Летящите коли още не са ги открили
180
7
 
10
 
! Отговори
гост преди 2 месеца
То някой вярва ли на тия. Писали били план за пред Брюксел, но какво ще правят само те си знаят. За кухи фирми на Буци, Доги и Шиши не си ли чувал бре Томи. Състава на такива фирмички е няколко работника на граждански договори и няколко десетки счетоводители като теб Томчо.
179
1
 
4
 
! Отговори
Tомислав преди 2 месеца
До SharkДо 175 Ами плана го има качен , чети бе Shark !Кратка версия искаш ,ами не искаш ли някой да ти го преразкаже?
178
7
 
10
 
! Отговори
НОВ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ преди 2 месеца
ЛЪЖЕШ НАРОДА , ГЛАСУВАШ СИ 10-хилки ЗАПЛАТА.....И ПОДАВАШ ОСТАВКА СЛЕД МЕСЕЦ!ЧАЛГАРСКИ МУРАФЕТИ!АМАН ОТ ПРОСТАЦИ И НАИВНИЦИ!!!
177
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къде спахте толкова години, че се сетихте след като ви биха шута да биете нова пропаганда? Същите сте като наасрания "сокол" с обръчите от фирми. Просто БСП, ДПС и ГЕРБ трябва да отидят в историята.
176
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя шапшал томи чинчири ли беше?
175
0
 
14
 
! Отговори
Флинстоун преди 2 месеца
До SharkКак да го покажат,той като новата им конституция писана от Барни Ръбъл
174
1
 
21
 
! Отговори
Васил преди 2 месеца
Мутрата от Банкя и неговите министри-калинки - в затвора !
173
0
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
Че няма асфалт ни е ясно.Къде са прибраните пари от него също е ясно.
172
0
 
12
 
! Отговори
Shark преди 2 месеца
А какво има бе Томчо? Защо не го показахте на хората, да видим какво има. Толкова ли не можахте да направите кратка версия,с основните неща и да ни дадете да видим? Що чудо администрация назначихте, да бяхте възложили на няколко чиновника, вместо да се занимават с клюки, да поработят малко. А!
171
9
 
6
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 месеца
ПАВАЖНАТА ПОЛИТИКА НА ЧАЛГАРО И ТОШКО АФРИКАНСКИ ...СЕ ОРИЕНТИРА КЪМ НОВ "ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ"......БЕЗ АСФАЛТ--САМО С БАЛАСТРА И ЧАКЪЛ ЗА ЯДЕНЕ!ВЕЧЕ БИЛ ГОТОВ ЗА ВНАСЯНЕ В БРЮКСЕЛ!
170
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А Парици за стиропор и наши фирми за саниране(усвояване)ще има ли бе Дончев?