Томислав Дончев: В Плана за възстановяване няма асфалт

Имало влакове и системи за сигурност в жп-сектора
218

"В Плана за възстановяване и устойчивост няма асфалт. Има високоскоростни влакове и системи за сигурност в жп-сектора," коментира в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. "Санирането е 16% от стойността на Плана, но са 90% от коментарите по него," каза той по повод критиките, че 2,2 млрд от средствата по Плана са заделени за саниране," заяви в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

"Срокът 30 април е до голяма степен инструктивен. Все още една трета от страните-членки нямат консистентна версия на план, имат или отделни глави, или само структура," обяви Томислав Дончев.

"Крайният срок, в който могат да бъдат внасяни националните планове в ЕК и да бъдат одобрявани е средата на 2022 година. Разбира се, България не бива да се цели в подобен срок. Дали планът е внесен в ЕК? Той е внесен още на 20 април. Дали България е поискала да стартира процедурата по одобрение от страна на ЕС и Съвета - все още не. По предложение на самата ЕК - те предложиха, да използваме по най-добрия начин следващите две седмици, да текат преговори, да направим редица важни уточнения, за да може когато пуснем плана той да бъде одобрен от ЕК и да нямаме неочаквани изненади," коментира вицепремирът в оставка пред водещата Милена Милотинова.

"Планът за възстановяване и устойчивост започна да се разработва при първия анонс, че ще има пакет от инструменти на Европейския съюз - Next Generation EU. По него беше работено последните 8 месеца, това са екипи от всички министерства, институции, Националното сдружение на общините, Българска академия на науките, редица университети - 240 души бяха ангажирани в разработването на Плана. Направихме всички усилия, да бъдат направени обществени консултации, защото няма гаранция, че хората в държавната администрация владеят цялата истина и знаят всяка сфера в най-малки детайли", каза Дончев.

Той добави, че са направени над 30 секторни дискусии - като резултат има 3 версии на документа - тази, по която се работи, е последната. Изрази съжаление, че по него не е имало политическа дискусия. "Малко бяха политиците, които положиха усилие да прочетат няколкостотин страници. Не само Плана, предполага се да се прочетат и проектите към него", категоричен бе вицепремиерът в оставка пред Bulgaria ON AIR.

"Чух, че бил корупционен и искат да го ревизират. Поисках алтернативи - но не съм получил нито ред", допълни Дончев и уточни: "Планът е инструмент, който ще помогне да извлечем ползи, преминавайки през няколко много важни трансформации. На първо място е дигиталната трансформация, на второ място са политиките по декарбонизация. Претенцията на българската икономика е да бъде икономика на иновациите.

По въпроса кога най-рано могат да дойдат средствата е трудно да се отговори, защото за да се осигурят средства по плана трябва да мине ратификацията в парламентите на всички страни членки по процедурата, свързанан със собствените ресурси Поне в 8 или 9 държави все още очакваме ратификация. Ако трябва да бъда оптимист - при удачно следване на всички стъпки - края на лятото парите могат да са на разположение на всички бенефициенти. Реалистичния вариант е есента," коментира вицепремиерът в оставка и допълни, че правителството е решило да използва само грантовата част на плана - 12,5 млрд. Не са предвидени никакви заеми. Планът е само една четвърт от средствата заделени за България, уточни той.

На въпроса какво ще се проени в живота на обикновения българин, Дончев каза, че ще имаме градове с много по-чист въздух, монго повече дигитални услуги,  детски градини, училища и др обществени сгради санирани, високоскоростни влакове, инернет в по-висока скорост, модернизирано земеделие. По думите му Планът ще помогне за дигитална трансформация, икономика на знанието и базирана на иновациите.

"В политическа криза сме," каза още вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. "В последните месеци наблюдавам един изключително странен симптом в българската политика - никой не иска да управлява, да поема отговорност, не иска да взема тежки решения. Защото управлението е да вземаш тежки решения различни интереси, които често си противоречат. Сред българските политици се е настанил един ракурс, че най-удобно е да си в позицията на критик, което е също част от политическия живот. Но това е само една част от политическите роли. Финалът на това усилие е да поемеш отговорност и да носиш отговорността за управлението. В противен случай превръшщаме политическия живот в една игра по надприказване," коментира Дончев.


218
Още по темата: ЕСпланДончев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най компетентния по европейските средства!Другите са аматьори и губим пари!Благодарение на ЕС и ГЕРБ България се прероди!Знаем кво беше преди!Стига сте плюли чалгари!
108
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Томиславе, Томиславе, искам да ти кажа нещо. На *** човек, Томиславе, се набива кер. Така трябва да говориш, просто и ясно! А не да сипеш заплетени тиради.
107
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е планинскаДържава и за да бъде изградена инфраструктора за влакове тип-"стрела"ще са необходими не 1-2 милиарда а стотици милиарди за тунели,виадукти,естакади,мостове,нови гари и разбира се умствен капацитет и инженерни решения+добър мениджмънтА всичко посочено по-горе е в дефицит у сегашната политическа класаДесетилетия се строят магистрали и нищо трайно а само ремонт след ремонтаБългария не е Германия,както се мъчат да ни излъжатТам има пътищана миналия век.Така че и тоя е шменти.
106
8
 
13
 
! Отговори
До ганьовците преди 1 месец
Пътуването от космическата станция до Земята продължи 6 часа и половина.Пътуването от София до Бургас или Варна е над 7 часа. Изводите си ги правете сами.
105
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А в плана има ли заложени обществени тоалетни по 500 хиляди лева,дървени пейки по 10 хиляди лева и ламаринени кошчета за б..к по 1000 лева.Или на тая цена само фъндъчката строи с парите от нашите данъци?
104
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Влака стрела ще го има и в Наща мила Родина.Това е ГОЛЯМА новина,защото минавайки покрай ромските махали с 300км. в часняма да могат да бъдат обстрлвани с камъни от малките ромчета.
103
7
 
8
 
! Отговори
Цъцъцъцъцъ преди 1 месец
Що за отвратителни злобари тролят тука..!?
102
11
 
14
 
! Отговори
за ГЕРБ преди 1 месец
Габровският тарикат...................хаха....................много знае той.................човека на Сорос и "Отворено общество".................хората не искат крадливи и лъжливи ГЕРБ-ери.................кога ще го разберат!!Доста откраднахте за 11 години................стига толкова!!!
101
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Остави ги бе, Донев.Не влизай в обяснения.Да дайдат Мая и Слави да им се пече яйце на з...ника.
100
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Троловете на ГРОБ омааха дюнерите и седнаха пак пред мониторите.
99
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И кои бяха мутрите бе , душицо? Спортисти от ЦСКА, ЛЕВСКИ, СЛАВИЯ, Ботев -Пловдив,но към ЦК на БКП.Доста се поизбиха помежду си. За Държавана сигурност да не говорим. Днес Радев е техният покровител.Това е. Искаш не искаш няма други. Бочко Борисов поне го изпуснаха другарите, че и Кеворкян се чудеше как се е случило. Е. ...Поне Бацето ви показа как трябва да се управлява, а не като Славчо-криещият се.Топки трябват, а не лафове на Радев.
98
11
 
17
 
! Отговори
Хасфалт преди 1 месец
След 12 години герберастия, същите имали план за възтановяване!? Спрете Земята, искам да сляза!
97
10
 
13
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
Тези са БОЛНИ мозъци на асфалт.Обедняваме от ден на ден,ама-АСФАЛТ!
96
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спрете алкохола, Томи! Излагате се с Боцка
95
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 72.Не е закон,този текст,които позволява тълкуване а е лобизъм защото мошеници се възползват от това.Например липсата на седем стотин милиона в Бюджета и съпорта на Божков за чекмеджето на Б.Б.Затова и сме на това дередже последни в ЕС.Трябва да има закон за лобизма,който го забранява или да бъде разрешен но само по правила и в полза на Държавата.
94
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ааааа,има,има Томи.Скрили сте го под формата на инфраструктурни проекти.Затова,не с таким пинизам.
93
6
 
3
 
! Отговори
Те нямат преди 1 месец
Реална икономика, пък развиват дигитална.
92
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото по-често дават шмърколана Тъ/пислав, толкова по-скоро пасмината от гроб ще бъде погребана.
91
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Томи, не ви искаме!Вървете си с мир, докато можете!
90
4
 
8
 
! Отговори
План за обогатяване преди 1 месец
На привилегированите от прехода.А ни лъжеха как при капитализма който знае и може щял да бъде богат.