Томислав Дончев: В Плана за възстановяване няма асфалт

Имало влакове и системи за сигурност в жп-сектора
218

"В Плана за възстановяване и устойчивост няма асфалт. Има високоскоростни влакове и системи за сигурност в жп-сектора," коментира в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. "Санирането е 16% от стойността на Плана, но са 90% от коментарите по него," каза той по повод критиките, че 2,2 млрд от средствата по Плана са заделени за саниране," заяви в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

"Срокът 30 април е до голяма степен инструктивен. Все още една трета от страните-членки нямат консистентна версия на план, имат или отделни глави, или само структура," обяви Томислав Дончев.

"Крайният срок, в който могат да бъдат внасяни националните планове в ЕК и да бъдат одобрявани е средата на 2022 година. Разбира се, България не бива да се цели в подобен срок. Дали планът е внесен в ЕК? Той е внесен още на 20 април. Дали България е поискала да стартира процедурата по одобрение от страна на ЕС и Съвета - все още не. По предложение на самата ЕК - те предложиха, да използваме по най-добрия начин следващите две седмици, да текат преговори, да направим редица важни уточнения, за да може когато пуснем плана той да бъде одобрен от ЕК и да нямаме неочаквани изненади," коментира вицепремирът в оставка пред водещата Милена Милотинова.

"Планът за възстановяване и устойчивост започна да се разработва при първия анонс, че ще има пакет от инструменти на Европейския съюз - Next Generation EU. По него беше работено последните 8 месеца, това са екипи от всички министерства, институции, Националното сдружение на общините, Българска академия на науките, редица университети - 240 души бяха ангажирани в разработването на Плана. Направихме всички усилия, да бъдат направени обществени консултации, защото няма гаранция, че хората в държавната администрация владеят цялата истина и знаят всяка сфера в най-малки детайли", каза Дончев.

Той добави, че са направени над 30 секторни дискусии - като резултат има 3 версии на документа - тази, по която се работи, е последната. Изрази съжаление, че по него не е имало политическа дискусия. "Малко бяха политиците, които положиха усилие да прочетат няколкостотин страници. Не само Плана, предполага се да се прочетат и проектите към него", категоричен бе вицепремиерът в оставка пред Bulgaria ON AIR.

"Чух, че бил корупционен и искат да го ревизират. Поисках алтернативи - но не съм получил нито ред", допълни Дончев и уточни: "Планът е инструмент, който ще помогне да извлечем ползи, преминавайки през няколко много важни трансформации. На първо място е дигиталната трансформация, на второ място са политиките по декарбонизация. Претенцията на българската икономика е да бъде икономика на иновациите.

По въпроса кога най-рано могат да дойдат средствата е трудно да се отговори, защото за да се осигурят средства по плана трябва да мине ратификацията в парламентите на всички страни членки по процедурата, свързанан със собствените ресурси Поне в 8 или 9 държави все още очакваме ратификация. Ако трябва да бъда оптимист - при удачно следване на всички стъпки - края на лятото парите могат да са на разположение на всички бенефициенти. Реалистичния вариант е есента," коментира вицепремиерът в оставка и допълни, че правителството е решило да използва само грантовата част на плана - 12,5 млрд. Не са предвидени никакви заеми. Планът е само една четвърт от средствата заделени за България, уточни той.

На въпроса какво ще се проени в живота на обикновения българин, Дончев каза, че ще имаме градове с много по-чист въздух, монго повече дигитални услуги,  детски градини, училища и др обществени сгради санирани, високоскоростни влакове, инернет в по-висока скорост, модернизирано земеделие. По думите му Планът ще помогне за дигитална трансформация, икономика на знанието и базирана на иновациите.

"В политическа криза сме," каза още вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. "В последните месеци наблюдавам един изключително странен симптом в българската политика - никой не иска да управлява, да поема отговорност, не иска да взема тежки решения. Защото управлението е да вземаш тежки решения различни интереси, които често си противоречат. Сред българските политици се е настанил един ракурс, че най-удобно е да си в позицията на критик, което е също част от политическия живот. Но това е само една част от политическите роли. Финалът на това усилие е да поемеш отговорност и да носиш отговорността за управлението. В противен случай превръшщаме политическия живот в една игра по надприказване," коментира Дончев.


218
Още по темата: ЕСпланДончев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
9
 
11
 
! Отговори
Хайде сега... преди 3 месеца
Крадяли се средства...Имате ли доказателства, защото само с приказки от кръчмата не се получава.Дайте доказателства.Посочете 1 ден например в който са откраднати милиони, за които говорите.
28
9
 
13
 
! Отговори
Скрии се преди 3 месеца
Долу ГЕРБ и предателите на България!
27
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Златния век за Боко приключи.Скоро ще ни гледа през решетки в компанията на бай Ставри.
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всичко в подобни планове се прави не за да се решават реални проблеми на хората, а да се усвояват (разбирай откраднат) едни пари от плановиците!
25
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 21Златната декада за Бойко приключи искаше да кажеш. Кюлчетата ще секнат. Прав си.
24
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ас пьк мислех , че производството е наи важно за всяка икономика , но щом е асвалта да асвалтираме цяла бьлгария и ще сме вьрхь
23
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Скоро гледах, как кмет от герб си асфалтирал пътя до кокошкарнка си на село. Разбира се с общински пари.... Смятай
22
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сигурно майката и дъщерята, които от мизерия скочиха от висок етаж са се вълнували много от дигиталната трансформация и декарбонизация в плана!
21
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Златния Век на България приключи. Скоро няма да има нито асфалт, нито хляб.
20
10
 
10
 
! Отговори
Някой си преди 3 месеца
Април, същия тоя проглуши, че до 30.04 не внесем ли плана, отървахме парите. Сега пък срока бил средата на 2022 год., а и още бая страни не са били готови със своя план... Айде научете се да лъжете като хората, моля ви.
19
7
 
10
 
! Отговори
Дои 14 преди 3 месеца
Затова ли всички инвеститори избягаха от България с 200?
18
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нищо няма за стигне до обикновените семейства в България!Хората се чудят как да платят сметките си, тези престъпници им обясняват как щяло да има високоскоростни влакове!Съд за вас!Окрадохте 90% от парите, идващи от Европа чрез ваши фирми и сега трябва са сме ви благодарни за останалите 10%.
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ВИЕ НА ЧАКЪЛ ЛИ ИСКАТЕ ДА КАРАМЕ ТЕСЛИТЕ БЕ, ??
16
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Асфалтирахрте до домовете си в София и спирате с асфалта, така ли? А Северна България кучетата я яли, нали? Кога ще има и там пет магистрали?
15
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За нищо не ставаш,Дончеееев.10 години мъдриш едно електронно правителство,за което похарчи стотици милиони и резултат никакъв.Всички сте за затвора,ей!
14
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То асфалтът не се яде, но е основата на всяка икономика. Който не го разбира стои със 600 лв заплата.
13
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как тъй без асфалт? Шефа ти ще ти скъса ушите. Той какво ще работи? Или вече го отписахте. Ами и вие сте прави.
12
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ас много обичам сутрин за закуска да хапвам - асвалтКакьв е тоя план без наи важното - асвалта
11
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо сте усвоили само 50% от евросредствата?От които поне половината сте откраднали.Защо,бе?
10
11
 
14
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 месеца
Този на каква Позиция в Държавата е ?Като го чета има много висок пост - разполага с Бюджета на България и на ЕС ?Прилича ми на човек с интелектуален дефицит .