Каракачанов: Изтеглянето на контингента ни от Афганистан е правилно

Министърът в оставка поздрави родните военни зад граница
22
Каракачанов: Изтеглянето на контингента ни от Афганистан е правилно
Снимка: БГНЕС

"Съвсем скоро ще се наложи да изтеглим нашите военнослужещи от Афганистан и това е правилното решение". Това заяви вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната в оставка Красимир Каракачанов, съобщиха от МО.

Министър Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздравиха чрез видеоконферентна връзка националните командири на българските военни контингенти, участващи в операции и мисии в Афганистан, Грузия, Босна и Херцеговина, Косово и Мали по повод 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия. Във видеоконферентната връзка участва и командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

Към момента 165 наши военнослужещи изпълняват воинския си дълг зад граница.

Националният командир на 42-рия български контингент в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане "Решителна подкрепа" – Афганистан полковник Павлин Велков докладва, че в контекста на предстоящото изтегляне ситуацията остава напрегната и несигурна. Българският контингент успешно изпълнява мисията си, прилагат се мерки за защита на личния състав от разпространението на COVID-19. На територията на базата не са регистрирани случаи на коронавирус, посочи той.

"Искам да Ви пожелая за оставащите седмици до началото на изтеглянето преди всичко здраве на вас и целия личен състав. Въпреки сложната ситуация в Афганистан, вие продължавате да изпълнявате своята задача по един достоен начин", подчерта Красимир Каракачанов.

"След като в средата на април на извънредна среща на министрите на отбраната и на външните работи НАТО взе решение за край на мисията в Афганистан и изтегляне до месец септември, пред Вас стои отговорната задача да приключите мисията организирано, спазвайки мерките за сигурност и противоепидемичните мерки", заяви от своя страна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Командирът на българския контингент в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина "АЛТЕА" полковник Анастас Бакалов докладва, че обстановката остава относително спокойна и стабилна.

Подполковник Петко Поповски, командир на военно формирование от Въоръжените сили на Република България за участие в операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово /KFOR/ също докладва за спокойна обстановка въпреки динамичната във вътрешнополитически план ситуация.

Във връзка със световната пандемия адмирал Ефтимов бе категоричен, че политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната стоят твърдо зад сигурността на контингентите ни зад граница и са готови да реагират при всяко изменение на обстановката.

Началникът на медицински екип и национален командир на българския контингент в мисията на Европейския съюз за обучение в Мали лейтенант Венцислав Димов докладва, че няма сведения за заплаха срещу българския контингент. Той благодари за оказаната пълна подкрепа от страна на ръководството на Министерството на отбраната и Военномедицинската академия. Министър Каракачанов и адмирал Ефтимов изтъкнаха високото ниво на българската военна медицина, доказано и в борбата с пандемията с COVID-19 през изминалата година.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
венелин преди 1 месец
До помнещДа влезе в миша дупка е физически невъзможно, но и в меча бърлога се смнявам, че може да се звре с това шкембе.
14
0
 
4
 
! Отговори
помнещ преди 1 месец
Кой беше тоя? Уж съм помнещ,а тоя ми е убягнал? -:)))Скрий се в миша дупка другарю "патерица" на още един другар дърт комунист! И не се показвай повече! Българина ви накара да си платите! И пак ще го направи,ако пак пожелаете "властта"!
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредният предател на християнската цивилизация.Скапан доносник.
12
1
 
9
 
! Отговори
американеца преди 1 месец
теб пък кой те е питал правилно или не ти само си получил съобщение
11
1
 
10
 
! Отговори
1 преди 1 месец
утре ще ги посрещне,на летище,Граф Игнатиево,с"БИЛЛА" торбичка в ръка.
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Васалът Каракачанов му е заповядано да се изтегли от Афганистан от Суверена Джо Байдън.
9
2
 
6
 
! Отговори
ЦИНИК преди 1 месец
До модерасчето кадя ма трий.Къкто ти обещах проклех тъ лошу.Ко не са извиниш веднага клетвата жа фане дикиш.Тъй дъ си знаеш.
8
2
 
18
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 месец
Шкембе войвода за последно да се изкаже, ще го забравим веднага. Успя да се докопа до тлъстата депутатска пенсия. По - смешен и по - жалък военен министър България никога не е имала.
7
1
 
21
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 месец
А чии го крепиха ва Афганистан ?
6
0
 
16
 
! Отговори
Крайно време беше преди 1 месец
Прибирайте и останалите ! Босна, Косово и не знам си къде още....
5
2
 
8
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Ще ви разкрия някой неща от кухнята на военния занаят.1 Обучение на сили за борба с бунтовници и партизани 2 Сигурност на държавния ръководител.Включва подготовка на отделения за ескорт и групи телохранители.3 Обучение на специални сили.4 Обучение на месни милиции за самозащита.4 Военни изследвания и препоръки.5 Водене на пропаганда с различни цели.6Продажба на оръжие и военна техника.Раздел тайни или (особенни )операции (дейности).За широката аудитория толкова !!!
4
26
 
4
 
! Отговори
Последния Софиянец преди 1 месец
Почна се! Връщаме се в 90-те и мутренските времена! Само генерал Бойко Борисов ще ни спаси!
3
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом "Изтеглянето на контингента ни от Афганистан е правилно", значи изпращането на контингента ни в Афганистан е крайно неправилно.
2
2
 
15
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Войната винаги (още от древността) е била нещастие за едни и доходен занаят за други.Бил съм наемник през 90-те год в Югоизточна Азия ,а после като военен инструктор в една страна в Африка.Като последно се качих на контейнеровоз който трябваше да пресече Аденския залив там навремето гъмжеше от сомалийски пирати.Но нищо не се случи.Наемничеството винаги е било доходен занаят.
1
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докъде стигнаха чертежите на самолетите?Чертаят ли, чертаят ли?