Радев: Новата ЦИК се нуждае от 60 дни, за да свърши работата си

Красимир Ципов беше единствената номинация за председател на ЦИК
Обновена: 5 май 2021 17:53 | 5 май 2021 17:00, Красимир Ангелов
35

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Трябва да направим така, че новата Централна избирателна комисия да има 60 дни за работа, иначе категорично застрашаваме реда в изборния процес. Tова заяви държавният глава Румен Радев по време на консултациите с парламентарно представените партии и коалиции, на които бяха представени техните номинации за състава на ЦИК.

Ако Конституцията повелява на президента да назначи изборите до два месеца от датата на разпускане на Народното събрание, то дейността на ЦИК се мери в дни, подчерта Румен Радев.

Още по темата
Затова, по думите на президента, трябва да се работи експедитивно и отговорно по реда и по начина, определен с промените в Изборния кодекс, за да могат измененията в закона да станат факт и новоназначената Централна избирателна комисия да встъпи в своята роля с деня на разпускане на Народното събрание.
 
Политическата логика на изборното законодателство диктува парламентарно представените партии да намерят консенсус при определяне на състава и ръководството на Централната избирателна комисия, посочи още Румен Радев, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

Президентът добави, че това изисква спокоен диалог, конструктивност, които понякога трудно се постигат, но очаква от партиите да отговорят на очакванията на обществото.
 
На четирима представители в комисията имат право парламентарната група на ГЕРБ-СДС, по трима "Има такъв народ" и "БСП за България", по двама ДПС и "Демократична България" и един представител от "Изправи се! Мутри вън!". Президентът обяви още, че след като бъдат подадени и проверени необходимите документи на предложените представители,  публичното изслушване на кандидатите за ЦИК ще се проведе на 7 май, за да може на 11 май да се обнародва указ и да се гарантира организиран изборен процес.
 
Предложението на парламентарната група на ГЕРБ-СДС за председател на Централната избирателна комисия е Красимир Ципов. Той е и единствената номинация за председателския пост в комисията, направена по време на срещата. Другите кандидати на парламентарната група ще бъдат обявени след уточняване на ръководните позиции.
 
От ПГ на "Има такъв народ" предложиха за членове на ЦИК Камелия Нейкова, Елка Стоянова и проф. Любомир Гаврилов.
 
Кандидатите на „БСП за България“ са Емил Цветанов Войнов, който беше предложен и за зам.-председател, Силвия Теодорова Стойчева и Цветанка Петкова Георгиева.
 
ПГ на ДПС предложи за членове на ЦИК Севинч Солакова, и юристът Орхан Чаушев.
 
От ПГ на "Демократична България" номинираха социологът Цветозар Томов и Любомир Георгиев.

ПГ "Изправи се! Мутри вън!" номинира Росица Матева за член и заместник-председател на ЦИК.
 
Публичното изслушване на номинираните кандидати ще се състои на 7 май в президентската институция.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
3
 
! Отговори
Виц за Славчо преди 5 месеца
Влизат Слави Трифонов и Тошко Африкански в една аптека и Слави казва на аптекаря - два каапута. Да виждам - отговаря аптекарят. А нещо ще желаете ли ?Аз някак не мога да приема, че каапути ще правят смислено гражданско движение - партия ? А Вие как мислите ?
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не сме гласували за партиите на протеста за да оставят Ципов и ГЕРБ да организират изборния процес! Това е предателство към избирателите на ИТН, ДБ, ИМВ
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако ИТН не издигнат кандидат за председател на ЦИК, значи са патерица на ГЕРБ. Кратко и ясно
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Днес Красимир Ципов разбра, че вече е отсвирен като бъдещ депутат и натирен за шеф на ЦИК. Там ще ее в същото враждебно обкръжение, в което партията му в парламента, сегашен и бъдещ! В ЦИК решенията се вземат с мнозинство. Председателят е горе-долу пръв между равните.Умно постъпиха останалите партии. Сега Боко няма да се пеняви, че са му отхвърлили кандидатурата, да се жалва пред Конституционния съд, а защо не и пред арменския поп и далай лама!
25
6
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 5 месеца
Много са малко, г,син президент - на тая комисия и 600 дни няма да й стигнат! Ама нали е по-важно ти да си рахат...
24
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 21Протестът не е организиран от герб. Той само е ПЛАТЕН от герб!
23
3
 
4
 
! Отговори
Лелее преди 5 месеца
На ЦИК никакво време не му трябва, с машините ще стане екстра. Вижте статията в Труд за Smartmatic, да видите какво ни готвят.
22
10
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 месеца
Този миндебурин, Фигуранта , все повече задълбава в калта - до каквото се е докоснал , го е съсипал окончателно !!! Тоя нема ли кой да го изскубе , бе ??????? Обърнахме държавата на циркова тоалетна !
21
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 15. Протестът не беше организиран от ГЕРБ бе, каппут. Не лъжи.
20
0
 
7
 
! Отговори
Демек преди 5 месеца
На новата ЦИК и трябват 60 дни да стане като старата....
19
1
 
2
 
! Отговори
гражданин преди 5 месеца
До 4. Ама той кошмарът ще е и за теб.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е, нали уж президентът нямаше думата по номинациите и партиите си решаваха. Защо сега ще им проверяват документите?
17
2
 
5
 
! Отговори
канди преди 5 месеца
Що мен неме направят шеф на ибирателната комисия. ще режа ръце при купуване на гласове и половината махали ще останат без кебапчета на тия избори ана следващите нема да се сетат за кмет ли се гласува за хубав живот ли.
16
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма по демократична практика опозиционната партия герб да излъчи председател на ЦИК. Всикчо друго е болшивизъм.
15
15
 
10
 
! Отговори
Миризлив Гербер преди 5 месеца
Днес Радев е бил на път да си подаде оставката, уплашен от много хилядни протест организиран от Герб срещу него.Хахахахаха
14
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тос много *** дразни уе
13
14
 
14
 
! Отговори
бременния Боко преди 5 месеца
Боко ще се появи ли като сдава мандата или ще си изкара болничен заради напреднала бременност?Щото нещо менискуси не му останаха.
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Днес другарЕ и другарки, днес, днес е велик ден за възцарилото право!Сбогом червени каскети, повече не искам нито да ви виждам, нито да чувам!
11
1
 
11
 
! Отговори
Изумен преди 5 месеца
Тоз как си позволи да прави забележки на Маюми. Тя е на всички нас, бе.
10
5
 
17
 
! Отговори
Кефя се яко преди 5 месеца
Чувствам се като чавдарче и пионерче и комсомолче.