Радев: Нуждаем се от силен и ефективен ЕС

Дилата на Сюъза се състои в демокрацията
88
Радев: Нуждаем се от силен и ефективен ЕС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нуждаем се от силен и ефективен Европейски съюз, който да бъде световен лидер в прехода към устойчиво развитие, неутрално по отношение на климата и подкрепено дигитално. Това заявяват в съвместно обръщение към гражданите на ЕС президентите на 21 държави-членки на съюза, сред които и българският държавен глава Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентите поздравяват гражданите на ЕС по повод Деня на Европа – 9 май, и ги насърчават да участват в Конференцията за бъдещето на Европа – поредица от дискусии, които ще дадат възможност на хората от цяла Европа да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на общото бъдеще на съюза.
 
Заедно с българския държавен глава обръщението е подкрепено от президентите на Словения, Австрия, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Германия, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия.
 
В обръщението се посочва, че от създаването си до днес ЕС продължава да е проект за мир и помирение. „Всички основни принципи на европейската интеграция остават изключително актуални и днес: свобода, равенство, зачитане на правата на човека, върховенство на закона и свобода на изразяване, солидарност, демокрация и лоялност между държавите-членки“, заявяват президентите. Те отбелязват, че днес европейците са изправени пред многобройни предизвикателства: от справяне с климатичната криза и създаването на зелени икономики, балансирайки същевременно с нарастващата конкуренция между глобалните участници, до стремежа към цифровата трансформация на нашите общества. „Ще трябва да разработим нови методи и нови решения“, пише в обръщението.
 
„Въпреки че понякога Европейският съюз може да изглежда затруднен да се справи с многобройните предизвикателства, възникнали през последното десетилетие - от икономическата и финансовата криза до предизвикателствата в работата за справедлива миграционна система и продължаващата пандемия, ние сме наясно че би било много по-трудно за всеки от нас, ако трябва да се справяме самостоятелно“, заявяват президентите. Те отбелязват, че силата на ЕС се състои в демокрацията и в приобщаването на повече представители на обществото в дискусията, посветена на бъдещето на Европа. „Конференцията за бъдещето на Европа ще създаде възможност да говорим открито за Европейския съюз и да чуем гражданите, особено младите хора. Тя създава пространство за диалог, разговори и дискусии за това, което очакваме от ЕС утре и какво можем да допринесем днес“, се посочва в обръщението.
 
Нуждаем се от Европейски съюз, който да олицетворява всички ни, и убеденост, че сме направили всичко възможно за бъдещите поколения. Заедно можем да постигнем това, заявяват президентите от 21-те държави.  


 


88
Още по темата: ЕСРадев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
Го'син през иде преди 1 месец
Мой уважаван професор обичаше да казва:"От зелена тиква семе не вземам" !
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европейския съюз ще стане истински съюз когато се измъкне изпод чатала на НАТО.
78
0
 
6
 
! Отговори
РАДЕВ, НЕ ТИ ВЯРВАМ! преди 1 месец
НЕ МОЖЕШ ДА ЗАБЛУДИШ НИТО ЕДИН ЕВРОПЕЙСКИ БЪЛГАРИН. МНОГО ОТРАНО ЗАПОЧНА С ПРЕДИЗБОРНИТЕ СИ ЛЪЖИ.ЗАЩО СИ МИСЛИШ, ЧЕ ГОСПОД НЕ ЗНАЕ ЗА ТЕБЕ! НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СИ ПРЕЗИДЕНТ.
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Господин Президент, няма ли механизъм във вашата власт, с който да спрете лица като Славчо Трифонов да дават лош имидж на нашата страна? Проверете татуировките му, разгледайте биографията му, на такъв човек не бих дал дъщеря си! Вие ще му дадете ли България? Господин Президент?
76
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо ХристовАз също бих гласувал за този който бие шута на НАТО и ЕС. Придатък са на краварите ,нищо лично.
75
2
 
12
 
! Отговори
Радеф е Тъпанар преди 1 месец
И заради предизборната си кампания се прави на европеец. Долен лъжец.
74
3
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Свобода на изразяване според евро..ейците,е да наричаш робството присъствие,да се криеш зад правата на човека,докато финансираш и обучаваш терористи,които ти вършат мръсната работа в Сирия.Аййй.дуци и разбойници.
73
3
 
4
 
! Отговори
GG преди 1 месец
Ице, дано си ученик или студент и да заработваш като трол, че иначе е прекалено жалко...
72
6
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Да припомня на шепата неграмотни гербаджиски толчета от маалите думите на атлантика соломон паси, който спаси БКП/БСП от разпад и лустрация:"Майната му на православието".Толкоз за атлантиците и България!
71
4
 
6
 
! Отговори
GG преди 1 месец
Ицо трол, на следващите избори да не останете с 15на депутати ? Копейки после от къде ?
70
6
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До GG"Защо Радефф не каза нищо, когато ни приеха в ERM 2" - защото приемането на еврото значи лишаване от още един национален суверенитет. Сампо безродно антибългарско мекере може да иска това.
69
7
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Аре и тоз неадекватник да мине по реда си...Политикът който зави, че е за излизане на България от лицемерния ес и българомразещото нато има моя глас.
68
2
 
11
 
! Отговори
GG преди 1 месец
Защо Радефф не каза нищо, когато ни приеха в ERM 2 ?! Долен мазен популист!
67
2
 
11
 
! Отговори
пчеличката Мая преди 1 месец
Нуждаеме се от един Пъпеш , който да ни разединява , обединява , обезличава , озлобява , оскотява и каквото още се сетите ......
66
1
 
13
 
! Отговори
Който преди 1 месец
Хайде сега, ще даваме акъл и на ЕС.... Голям политик се извъди...Видяхме те и тебе, колко можеш. .. Я къшшшш
65
2
 
4
 
! Отговори
. преди 1 месец
"силен и ефективен Европейски съюз" -> теково жиуотно НЕМА! А прочитайки цялото послание на човек няма как да не му стане ясно, че и този е поддръжник на "The great reset" идеята от срещата в Давос, демек за въвеждане на тотален контрол над населението.
64
2
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
Румката е съвсем прав!!! Нужен ни е силен Съветс...ъъъ...Евр(оп)ейски съюз!!!
63
1
 
21
 
! Отговори
Решетников преди 1 месец
Радев, защо пак обърна палачинката? НЯМА ЛИ ПАК ДА ЛОБИРАШ ПРОТИВ ЕС И НЕГОВИТЕ МЕРКИ СПРЯМО РУСИЯ КАКТО НАПРАВИ В НАЧАЛОТО?
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
61- ....А АКО СА ЗАПАЗИЛИ НЕЧИЙ ПРАВОПИС....
61
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Радев АДИ МАЛКО УВАЖЕНИЕ КЪМ ГЛАВНИЯТ СПОНСОР НА СЪБИТИЯТА ОТ ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА- ТОЙ Е ДРУГАРЯТ ЧЕРЕП ДЕТО НЯМАЛ ДА "ПЛАЩА НИТО СТИНКА НА ТАЯ СКАПАНА ДЪРЖАВА"- ЦИТИРАМ СЛОВАТА НА ЕДИН РОДОЛЮБЕЦ ОТ ДУБАЙ.