Социолог: Действията на кабинета ще се водят от визията на Радев

Тествали се нагласите за повече правомощия и ресурси в президента
12 май 2021 12:38, Елка Василева
34
Социолог: Действията на кабинета ще се водят от визията на Радев
Снимка: архив, БГНЕС

„Генерал Стефан Янев не е широко разпознаваем, до момента не е бил политическо лице. Важният факт в този избор е, че президентът Радев избира за премиер възможно най-близък до него човек, личност, на която безпрекословно се доверява. В случая можем да сметнем, че изцяло действията на Министерския съвет ще се водят от визията, от разбиранията на президента Радев. Той може да очаква пълна лоялност, пълно доверие.“ Този коментар пред БНР социологът Боряна Димитрова преди встъпването в длъжност на служебното правителство.

Според Димитрова е съвсем нормално служебните правителства да бъдат натоварвани и с допълнителни очаквания, тъй като по Конституция и определение се появяват, когато има политическа криза.

Още по темата

Наблюдаваме ситуация, в която се тестват обществени нагласи за съсредоточаване на повече правомощия и ресурси в лицето на президента, припомни своя теза Боряна Димитрова.

„Това е по-дълъг процес. Колкото повече се задълбочава кризата на политическите партии, колкото повече расте недоверието към политическите партии (а е факт, че в България доверието към политическите партии, към политиците е ниско), колкото повече се дискредитира доверието в партиите, толкова повече се отварят възможностите – чисто исторически, чисто теоретично, за тежнения към по-силна ръка и президентски правомощия,“ смята Димитрова.

Ако говорим за възраждане на парламентаризма, това означава силни и отговорни партии в парламента, а не абдикация от парламентаризма в полза на друг подел, подчерта още Боряна Димитрова.

Можем да предполагаме, че и на предстоящите избори, както и на отминалите, до урните ще отидат много хора, които до момента са се чувствали непредставени в политическия живот, обясни социологът.

 


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цял ден само с разни платени социолози ни занимавате. Спрете се бре продажници!
24
0
 
7
 
! Отговори
Учиндолец преди 1 месец
до питамкаквото и да изчегърта, ПАК ЩЕ ВРЪЩА МАНДАТА, защото е станал страхлив откакто не може да вдига сам самолета и се наложи да търси ЛЬОТЧИКА
23
2
 
9
 
! Отговори
питам преди 1 месец
как Славчу чалгажията ще изчекърка 840000 гербери. Той първо щеше да ги заличава, а като избяга и не направи правителство, сам се заличи.
22
3
 
9
 
! Отговори
Смешко преди 1 месец
Почти всички кметове в България са на ГЕРБ.Избрани мажоритарно.администрацията е с по 20 30 години трудов стаж.Сменят си само шефовете.след тая простотия наречена анти ГЕРБ народно събрание, колко хора ще искат да гласуват за още една такава?И накрая-на Радев министрите са военни, обучени да изпълняват заповеди а не да мислят. Както и да не противоречат на висшестоящия офицер-какъвто за тях се явява Радев.
21
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Можем да си представим още поне две неща, г-жо Димитрова: 1.Кметовете няма да горят от желание да карат хората да гласуват за ГЕРБ. Същото се отнася и за 430-хилядната държавна и общинска администрация. 2.Проф. Мишо К. няма да смее да манипулира резултатите от изборите, особено ако поставят до него опитни в изборните дела счетоводители и защо не - експерти от звеното за стопански престъпления към ГДНП, предварително запознати с отчетната дейност.
20
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наблюдаваме ситуация, в която се тестват обществени нагласи за съсредоточаване на повече правомощия и ресурси в лицето на президента, припомни своя теза Боряна Димитрова.Нито Радев, нито някой от министрите на служебното правителство говори за повече правомощия на президента, Борянка обаче припомня своя теза, която и преди се е оказала несъстоятелна, за лошия президент.Защо така Борянке? От чия мека и мокра десница се храниш?
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
е точно па тоя нема никаква визия,прилича на теле
18
3
 
7
 
! Отговори
4epa преди 1 месец
ПЪРВА ЗАДА4А ЗАКУПУВАНЕ НА ГРИПЕНИ !!!!!!!!!!!!!
17
2
 
10
 
! Отговори
особен поглед преди 1 месец
То било доста приятно да няма парламент. Особено след последното НС. Да ма прощава демокрацията...
16
2
 
11
 
! Отговори
чичо ВАСКО преди 1 месец
почвайте веднага работа в служебното правителство, защото имате да ми връщате пари
15
12
 
12
 
! Отговори
made in РадеФ преди 1 месец
Здравей Русия, Здравей Северна Корея, .... ... Чао , Чао , Чао Европа.
14
6
 
12
 
! Отговори
от Дубай преди 1 месец
Сега трябва много да се съветва.
13
6
 
12
 
! Отговори
до протестърите преди 1 месец
На вас и шофьорски длъжности в Чистотата няма да бъдат предложени, юруш пак на малините и ягодите, чистенето на риба и тоЪлетни...лежане по кръстовища и площади за пари няма да има вече.. НА ВЛАСТ СТЕ...хахаахахха смешки
12
11
 
9
 
! Отговори
тя преди 1 месец
От визията на Радев я , не от твоята визия !Тъпи социолози !
11
7
 
12
 
! Отговори
Кризисна Ярка-ПиЯрка преди 1 месец
"...колкото повече се дискредитира доверието в партиите, толкова повече се отварят възможностите..." за Мун...о-монархия.Е, че това си го знаем от миналото лято - ком..уно-превратът се увенча с успех.Мирно! Кръъъгом! Марш към Азия! С *** Естонски- нааапред!
10
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За Бойко има свободна позиция за шофер на новия премиер.
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами да почват да работят и да стават разпознаваеми. Само да не стане като с онези от последното НС - много приказки, нищо свършено.
8
5
 
13
 
! Отговори
Само питам преди 1 месец
Чичо Васко от Дубай дали пак няма да заговори за ВОЕННА ХУНТА? Защото и президент и назначеният от него премиер са военни, при това генерали. Или когато военните и генералите изпълняват желанията на чичо Васко те са просто пенсионирани военни?
7
7
 
7
 
! Отговори
SS преди 1 месец
тва тук горе са абсолютно празни приказки, напълно безсмислени и ненужни
6
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борисов си тръгва от задния вход. Това трябва да се запомни