Прокуратурата разследва четирима от санкционираните от САЩ

Обвинението ще проверява всеки един персонално
254
Прокуратурата разследва четирима от санкционираните от САЩ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По повод оповестения доклад на Министерство на финансите на Съединените американски щати, Прокуратурата на Република България заявява, че напълно споделя позицията на американските ни партньори, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и отстояването им е невъзможно без единно и последователно противодействие срещу организираната престъпност, прането на пари и корупцията.Това се казва в публикувано на сайта на държавното обвинение съобщение.

Още по темата

По отношение на четири от шестте физически лица, спрямо които са наложени санкции, прокуратурата вече е предприела своевременно действия за разследване и ангажиране на наказателната им отговорност.

Още през 2018 г. Специализираната прокуратура е провела разследване срещу две от лицата, бивши представители на изпълнителната власт, в хода на което са   доказани злоупотреби с български документи за самоличност. Същите са предадени на съд за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари. Към момента делото се разглежда от Специализирания наказателен съд.

През 2019 г. Окръжна прокуратура – Благоевград е образувала и приключила с внесен обвинителен акт в съда наказателно производство за извършени незаконосъобразни действия с цел получаване на средства от фондовете на Европейския съюз срещу едно от лицата, бивш заместник-министър.

По отношение на четвъртото лице през 2020 г. са образувани досъдебни производства и са събрани доказателства за ръководене на организирана престъпна група, съучастие в престъпления по служба, търговия с влияние, подкупи, изнудване и други престъпления с висока обществена опасност. Същият е привлечен задочно в качеството на обвиняем, тъй като се укрива от компетентните органи в чужбина с цел осуетяване на разследването и избягване на наказателна отговорност. Предприети са необходимите действия за международно издирване с цел екстрадиране.

Всички престъпления, за които е ангажирана наказателната отговорност на посочените лица, са корупционни и попадат в Единния каталог на корупционните престъпления, въведен със заповед на главния прокурор през 2014 г., в изпълнение на препоръките на Европейската комисия във връзка с Механизма за сътрудничество и проверка.

Спрямо всички лица, посочени в доклада, ще бъдат предприети всички необходими действия в съответствие със законовите правомощия на прокуратурата за проверка на оповестената от американските власти информация, включително чрез изискване на допълнителна такава по надлежния ред.

Прокуратурата на Република България оценява високо помощта, която американските компетентни органи оказват на страната ни като партньор в борбата с организираната престъпност и корупцията. Доказали сме, че нямаме колебание да изпълняваме конституционните си правомощия за привличане към наказателна отговорност на всяко едно лице, за което са събрани доказателства за престъпна дейност. Винаги сме работили и продължаваме да работим в защита на обществения интерес, националната сигурност и правата на българските граждани. Поради това от изключителна важност е именно взаимодействието с всички институции със сходни дейности и цели в национален и международен мащаб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
3
 
3
 
! Отговори
ха ха ха преди 2 години
"Не си играйте"-мале,мале,пиян ли си или наистина си толкова заблуден и ***,познаваш ли баба Веска-Веска Георгиева директорката на столичния инспекторат,най голямата гъзолизка на Бойко.Абсолютно корумпирана селска *** който краде за Бате Бойко и герб в продължение на вече 13 години.За съжаление глупавите данъкоплатци на които им се взимат парите са допуснали това с бездействието си!
180
1
 
2
 
! Отговори
До "не си играй преди 2 години
Ти изпи ли си хапчетата?
179
2
 
3
 
! Отговори
Браво преди 2 години
До БРАВО ГЕШЕВ! Значи за еднополови бракове ,гей паради ,наркомания ,дрога ,проституция ,алкохолизъм и други демократични ценности ?
178
10
 
9
 
! Отговори
Не си играйте преди 2 години
До Анонимен 193Е ще ви се, ама няма как! Бойко е единствения лидер, който отстраняваше всеки, за който се спомене, че е сгрешил. Може да се каже, че е най-големия борец срещу корупцията. Ако той беше зависим, щеше ли да смее да си създава врагове, че и не се спря да махне Цветанов. Мислиш ли логично или се оставяш да те манипулират Божковци, Радевци, Цоневци, Славчовци, отровни, по легнали и цял булюк сбир'щайн. Не си играйте с държавата, току виж се е срутила!
177
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бойко веднага отърча при херо мустафа да лобира за себе си и да види дали няма да го турнат и него,получил е добри резултати и сега гешев може да рови спокойно,няма да има компромати за бате,така видях събитията,може да съм в грешка,но ако е тъй,то вече е верен служител на сащ,защото го държат за яйцата
176
1
 
7
 
! Отговори
Добре, добре преди 2 години
Е какво ново,което не знаем ни казаха американците? Гешев си работи по тези дела,вкарал 3 от шест в съда, на четвъртия Божков е предявил 18 обвинения. Доброто в случая е,че това помага на Гешев да се пребори с новите стари от кръга Радев, всички зависими от Божков, а Славчо от ДПС.Видяхме, какъв натиск му се прави, когато пипне някой от тях.Добре щеше да е ако беше обявено и името на Мая,спомената като действащ лидер,ама да не ги упрекнат в политическа намеса преди избори.Все пак се получи добре
175
5
 
5
 
! Отговори
избирател преди 2 години
Радев нарече прокуратурата мафия.! След снощи ще е по-мек.
174
6
 
5
 
! Отговори
давай ГЕШЕВ преди 2 години
Хич да не ти пука , ние нормалните хора те подкрепяме, САЩ също .Сега в Америка ще започне делото РИКО - американци изгоряха с пари в КТБ . Иска е за около 180 милиона. Разкривай сересета и кои политици имаха сметки там, и едни руски милиони. След снощи Дубай сериозно да помисли дали Божков им трябва , ако не го върнат - това е скарване със САЩ -неизгодно за тях, тъй ,че го чакай, с пранги.
173
6
 
3
 
! Отговори
БРАВО ГЕШЕВ! преди 2 години
ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО СЪМ БЪЛГАРИН, НИКОГА ЗА МЮСЮЛМАНСКА ЕВРАЗИЯ И КРЕМЪЛ.
172
3
 
3
 
! Отговори
гост преди 2 години
Този Шишилянец и Доганез или трябва да предаде четата и да опандизи Буци, Шиши, Доги и Домуса или да стане жертвено агне и следващия Главен Прокурор да свърши това, което трябва. Съмнява ме дали Гешев, мутрите и мутресите в Шишитурата (бивша Цацаратура) могат спят нощем. Апропо, случая със закона Магнитски е безпрецедентен за източна европа. Браво на Мутрите, мутресите и калинките. Вървете сега да се обяснявате, че не било така. ***!
171
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе каскета сега ли се сети ... ами к'во ш'ъ кажеш за пачките и кюлчетата или началника ти , не дава инфотрудно е да с милиционер с каскет
170
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям цирк, каскета щял да разследва началника си.
169
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокуратурата е контролния орган на държавата, който за съжаление в България, самояде от наще данъци, без да дава нищо насреща и не само това, Ами и части от тая клика са и на втора заплата от олигархията. Закривай и всичко наново.
168
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде поредната партенка
167
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смешници, целия ВСС да си дава оставките. Те избраха тая марионетка некадърна Гешев. Всички там са зависими и никой не им знае имената. ОСТАВКА
166
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокоратурата ги разследва но Христо Иванов иска да разруши прокуратурата и специализираният съд зашото е на страната на раазследваните.
165
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бейкоз В скоро време ти да станеш разбит и смазан череп!
164
8
 
6
 
! Отговори
шщ преди 2 години
До Герберски *** Лъжеш смърден, но не си герберски, а си фигурантов ***. Черепа не само е разследван, но е обвинен в множество престъпления, вкл организиране на ОПГ. Защо мислиш Черепа седи в Дубай и плаща на протестърите, Галевица, Фигуранта, Бабикьон, хвърлячите на фекали, ковчеди и бесилки и ония майки? Ама троловете не мислят, те преписват това, което черепа, галева и фигуранта са им спуснали, и се информират от бабикяннет и една жена каза.....
163
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не че посочените бизнесмени са ангелчета, но прокурорите от СпП направо смазаха жертвите си. СпП действаше безогледно спрямо набедените.Боце Б.нареждаше, С.Цацаров оглави втората силова структура КПКОНПИ.СпП подслушваше чрез спецслужбите всички,които бяха против или не зад ББ и прокурорите станаха "писатели". СпП и ВОП нахлуха в Президенството. ИГ беше и сега е в стихията си.Нахлуха и в МВР и показаха "кой командва парада". И сега ще разследват обвинените по закона Магнитски...Моля?! Пак ли ИГ!
162
4
 
8
 
! Отговори
1 преди 2 години
шиши,наказан от хамериканците,по закона "Магнитски"той се прилага за нарушаване на човешки права,а шиши,не е измъчвал,или убивал чернокожи,защото,от доста време има забрана,за влизане на територията на САЩ.