Шаламанов: Нужни са промени в прокуратурата и службите

НАТО изгражда обща система за киберзащита, допълни той
11 юни 2021 11:07, Анисия Иванова
40
Шаламанов: Нужни са промени в прокуратурата и службите
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Следващият парламент трябва да направи промени в прокуратурата и службите за сигурност, за да върне доверието на българските граждани и съюзниците ни в НАТО. Това заяви Велизар Шаламанов, бивш военен министър и председател на Надзорния съвет на Агенцията на НАТО по комуникации и информация, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Има деградация на институциите, свързани със системата за национална сигурност. Доверието е в сърцевината на НАТО и индиректната критика (санкциите на САЩ - бел.ред.) е подсещане, че България трябва да направи усилие. Това ще бъдат приоритети на следващия парламент - промени в съдебната система, прокуратурата, в службите за сигурност. Това са стъпки за подобряване на доверието на българските граждани към институциите и заедно с това подобряване на доверието между нас и нашите съюзници. Така ще можем да ползваме и капацитета на съюзническите служби", каза Шаламанов.

В следващата една година ще има засилени консултации за бъдещето на НАТО към 2030 г. Има ясно лидерство и готовност на алианса да мисли за стратегическа концепция, поставяйки в центъра на вниманието технологичната сигурност и промените в климата, освен традиционните въпроси за превъоръжаване, борба с тероризма, коментира Шаламанов. "Фокусът ще се премести от увеличаване на националните към общите разходи за отбрана с цел НАТО да може да се ангажира по-сериозно с проблеми като киберсигурността, развитие на технологиите, иновациите."

НАТО ще се модернизира в три направления - по-добри механизми за политически консултации с различните участници в сферата на отбраната; проблеми с инфраструктурата и климата, технологиите и енергетиката

"Много дълго време Източна Европа беше извън развитието на енергийната и транспортна инфраструктура. Сега това е един от акцентите и е свързано с възможности за икономическо развитие."  

НАТО изгражда обща система за киберзащита на своята инфраструктура, като разработва средства и модели, които са приложими и в сфери, различни от отбраната като здравеопазване, тръбопроводи, каза бившият военен министър.

В областта на промените на климата Алиансът разглежда евентуалните последици за различни държави, които биха причинили бежански потоци или сриване на икономически системи. "Самите въоръжени сили трябва да бъдат включени в усилието за намаляването на въглеродния отпечатък."

НАТО ще преразгледа и работата с партньорите си. "ЕС не успява да постигне пробив в общата външна политика. Поне в сферата на сигурността НАТО остава важен инструмент за глобалната сигурност", коментира Шаламанов пред Bloomberg TV Bulgaria.

Има чувстителна промяна в отношението на САЩ и визията на администрацията на Джо Байдън за важността на НАТО.

Запитан за модернизацията на българската армия, Шаламанов заяви, че трябва да се направи оценка на изтеклата програма 2020 и безрезултатния стратегически преглед на системата за национална сигурност, който започна през 2019 г. "Има много несвършена работа и по кораби, и по бронирани машини, и цялостната инфраструктура."

Велизар Шаламанов ще бъде кандидат депутат от "Демократична България" на предстоящите парламентарни избори.

Повече за реформата на НАТО и участието на американския президент Джо Байдън в лидерската среща на пакта в Брюксел може да гледате във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Със стари козли като този, нова кошара не се прави!
20
0
 
2
 
! Отговори
НАТО-МАТО-НАСРАТО преди 2 години
Шамандурко шаламанов е нас кадър....личи си от всекъде каква наша КАЛИНКА е той.
19
0
 
2
 
! Отговори
Никола преди 2 години
Браво бе гений! Сам ли се сети, че прокуратурата ни е пълна скръб?
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моля последното изречение на к.15 да се чете: "прокурорите да отиват в МП (Министерството на правосъдието) , а следователите - в МВР. Иначе се получават служби-чудовища като Специализираното звено Спецпрокуратура + Специализирани наказателни съдилища, които прекършиха и прекършват много човешки съдби."
17
2
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
няма доверие защото нямаше референдум за нато и ес няма доверие защотоминистри на отбраната за последните 30 години ставаха случаини хора случаинопопаднали на тези постове които не знаеха къде са и какво да говорят защотоне са военни от кариерата пример днешният министър ни учи как да залягаме прикоманда от униформен
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следователите - в МВР. Писна ни от сума ти прокуратури и съдилища - районни, окръжни, апелативни, специализирани, административни,военни и т.н. Да се вземат като база тези от преди 1944 г., които 64 г. успешно са работили - разследвали са, обвинявали са, не са тренирали писателския занаят като прокурорите и спецпрокурорите на Гешев, не са се роили като магистратите в епохата на демокрацията тип ЕС и не са си раздавали ДМС всяка година.Не са точили дела по 8-1о г. и не са се оправдавали с ЕП.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименДа вземем като пример избора на гл.прокурор: хаванаха се Б.Б. и С.Цацаров и посочиха за такъв завършилият Висшата милиционерска школа ВМШ, сега Академия на МВР Иван Гешев. Как от толкова випускници на ЮФ към СУ се спряха на питомец на Милиционер-ската школа остава тайна - може би защото и ББ е завършил нея.И той толкова се хареса на следователи и прокурори, че остана ЕДИНСТВЕН кандидат. Гласуваха за него всички. Дано да избираме шефовете на ВКС и ВАС ,прокурорите в МП, следователите
14
1
 
2
 
! Отговори
Вельо преди 2 години
*** как пък всеки от кандидатите на ДБ винаги се насочват с оплюване на някой публично или искане на оставки.
13
7
 
0
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Много кадърен професионалист!
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За магистратите: В България от 1880 г. до 1944 г. и сетне до 1991г. ако не се лъжа, прокурори и съдии винаги са били в Министерството на правосъдието. За следователите - те са били в Министерството на вътрешните работи. За 20 заплати на куп в края на служебната кариера не съм сигурен, трябва да се провери, по-скоро не е имало такива.След 10 ноември с цел по-добро обслужване на хората посочните магистрати станаха независими и проблемите с тях започнаха. Върнете ги обратно в МП и МВР.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
без наказания публични за назиданиe няма да стане, с просто око се вижда кой лъже и е продажник
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е малка държава и за нула време може да се оправим. Разпускане на съд, прокуратура, следствие, ДАНС, Манс, целия милицонерски състав от 60 000 парчета, УБО и тн.и назначаване НОВИ служители с жесток подбор. Всичко в състав 1/3 от досегашния. Иначе няма оправяне. После и по министерства, митници, агенции, фондове и сдружения, обединения и тн... Разширяване на досегашните затвори и строителството на нови. Бързо...
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Главата му има нужда от промяна. Много нагли станаха и тези.
8
2
 
5
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Стига повтаря мнението на адвокатс с отнети права и Генерала за прокуратура , която е извън съдебната система и в интерес на партиите!Няма да стане във всички страни от ЕС тя е в съдебната система. Не желая хора подслушвали главния прокурор и създаващи лъжливи данни да дават акъл! Жалко че забрави за какво и къде беше изпратен ипредпочете политиката и не оправда средствата дадени за тази цел!
7
2
 
6
 
! Отговори
Родолюбец преди 2 години
С тези "велики" пълководци като Шаламанов, НАТО ще превзима Москва и Русия!Само напред!
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ЕК не се намеси сега у нас,никога няма да се оправим.Европейската Прокуратура е създадена за държави като нашата,като Македония,Унгария,Полша и.т.н,за да може парите да стигат където трябва,а не до шепа мафиоти.Ние сме малка държава и ще ни оправят на бързо за което ще се радвам и благодаря на САЩ,че не ни изоставиха нас обикновенните граждани.На ЕК и на Е. Прокуратура ще благодаря като си свършат работа.
5
3
 
6
 
! Отговори
ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ преди 2 години
"партньори" и без това вършеят в нашите секретни служби, даже на някои са отделили цели етажи , например в МО. Обаче като гледам състоянието на тези служби и на БА се чудя дали сме под окупация или просто Бандитите са опоскали държавата до кокал
4
5
 
10
 
! Отговори
Тези шушумиги преди 2 години
се взеха за спецове и разбиха България, затова сега руснаците ще ни надуят шишоните!
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нужно е Европейската Прокуратура да работи само в България за 6 месеца и всичко ще се оправи.Но ще и трябва и европейска полиция и европейски съд.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От записания разговор става ясно, че адвокат Емил обяснява, че нещата няма да станат за месец и ще струват скъпо около 100 000 евро. Ние не познаваме никой, Говорим си с господ. Отиваме в църквата, палим свещичка. Това кой с кого говори това теб не те интересува, казва въпросният адвокат. Той пък, според АКФ, живее в декларирано съжителство със съдия Маргарита Немска, от Административен съд-София. Тя е и бивш зам.- градски прокурор на София.