Близнашки: Кьовеши изненада протестиращите, които искат оставката на Гешев

Очаква добро партньорство между нашата и Европейската прокуратура
14 юни 2021 13:21, Анисия Иванова
162

Бившият служебен премиер Георги Близнашки коментира двудневната визита на европейския главен прокурор у нас. Лаура Кьовеши проведе разговори с министъра на правосъдието Янаки Стоилов, главния прокурор Иван Гешев и представители на ВСС.

"България и Румъния вървяха рамо до рамо в процеса на присъединяване, имаме сходни проблеми. Проблемите с правосъдието в Румъния са не по-малко от тези в България, така че съвсем естествено беше да дойде и да види какво се случва тук при нас. Тя успя да изненада доста от протестиращите, които настояват за оставката на главния прокурор. Това ѝ е до болка познато на нея, защото тя също така беше атакувана в Румъния. Поведението ѝ беше напълно нормално и естествено, поне за мен мога да кажа, че оправда всичките ми очаквания. България трябва да сътрудничи с Европейския съюз в сферата на правосъдието. С оглед на нейния опит в Румъния няма да се срещне с нещо, което не ѝ е познато у нас", посочи Близнашки в предаването "Опорни хора".

Още по темата


"Протестите срещу нея бяха много по-големи, даже тогава властите се обявиха срещу нея, така че нормално е тази жена да знае за какво става дума. Надявам се, че ще се наложи едно добро партньорство между нашата и европейската прокуратура. Те имат различни сфери на дейност, но са взаимно допълващи се, така че сътрудничеството е неизбежно", каза още той в студиото на Bulgaria ON AIR.

Номинираните за българските представители в Европейската прокуратура той коментира така:

Очевидно е, че тя има повишени изисквания, иска хора с доказан опит в професионалната кариера. Разбираемо, не е достатъчно просто да си навлязъл в една материя, очакването е, че ще изпратим солидни фигури, които ще могат самостоятелно да си вършат работата. Нека да се знае, че редица други държави до този момент не са изпратили нито един прокурор за европейската прокуратура. Така че това е един сериозен подбор, надявам се наистина да се намерят сериозни хора, качествени юристи, които да се присъединят към екипа на Кьовеши.

Близнашки взе отношение и по казуса със санкциите на САЩ по закона "Магнитски".

"Вече имах повод да изкажа своето несъгласие спрямо този закон. Той отговаря на едни представи, едни нагласи, които отново се възраждат с връщането на демократите във властта във Вашингтон. Една представа, че те могат да управляват целия свят, да се произнасят кои са добрите и лошите. Много е неприятно, че техният гняв в случая се стовари върху България. Макар че ние правихме всичко възможно да отклоним вниманието, да покажем желание за партньорство, за сътрудничество. Хвърлихме толкова милиони за американските самолети и е очевидно, че те си имат други цели. Тук имаме две теми, едната е официалната тема – борбата с корупцията, а неофициалната е геополитическото влияние, желанието България да бъде смачкана и да се превърне в една марионетна държава", заяви той.

Бившият служебен премиер вижда и нещо положително, което по думите му трябва да опитаме да използваме.

"Важно е да се разбере докъде ще се отиде. Дали са сериозни американците в своето желание или си преследват своите обичайни егоистични цели и интереси. На мен ми се иска да е първото, защото трябва да призная, че ние не се справихме. Много рано изгубихме контрол върху събитията, създаде се една олигархия. Нещата излязоха извън контрол, тези хора решиха, че така ще бъде завинаги и че те не дължат нищо на държавата. От тази гледна точка, американската намеса може да се окаже изключително полезна", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
6
 
17
 
! Отговори
Разочарованпротестър преди 2 години
Предлагам да поискаме на другаря Божков пари за протест пред евро-парламента, с включено замярване с яйца и домати !
93
2
 
5
 
! Отговори
аланкоолу преди 2 години
ама парада не мина ли вече
92
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Георги ДС Близнашки пак ръси опорки.
91
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много противоречиви интервю на този професор.И разбира се доста манипулативно и подвеждащо.Срещата на прокурор с политик би била и трябва да предизвика остри реакции.Без значение дали е на власт политика или не.Само има главен прокурор може да казва шефе на премиер и ние да го приемаме за нормално.Няма как прокурор от Европа да се срещне с политици В Европа ще бъде изяден.Професоре вземете се в ръце.
90
13
 
29
 
! Отговори
този е преди 2 години
Тежкозависим политически вампир.
89
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да забранят проституцията за хора над определена възраст. Става грозно. И Филчев е същия.
88
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Близнашки няКОЙ го "изненада" в гръб. От тогава взе да дава отклонения.
87
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пеевските опорки хващат все по-малко дикиш.
86
20
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Близнашки, знаеме 4ий задни 4асти ближеш - на мутрата и Гешев!!
85
14
 
25
 
! Отговори
Незнайко преди 2 години
Не само Кьовеши, ние всички знаем защо Черепундела и кремльовската марионетка, не-до-пилота насъскват зомбитата срещу главния прокурор. Но ние знаем и как завърши и предишният проект на #Кой - Делян Пеевски, както и по-предишния му - мустакатия сръбски беглец. Българският народ е мъдър.
84
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Близнашки е като говорител на Пеевски. И санкциите на САЩ "срази".
83
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама колко добре му ходи фамилията на тоя индивид-БЛИЗНАШКИ!!!!
82
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бива ли бе, Близнашки? На стари години толкова ниско да паднеш...
81
22
 
28
 
! Отговори
Striker преди 2 години
Кьовеши негласно каза на крякащите - Платени руски *** сте! Стоим зад Гешев и ГЕРБ. От което естествено Чалгари, Фигурант и Курнели много го боли.
80
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Близнашки е един много елементарен мъж и за съжаление майка му и баща му сигурно са имали много животни и са нямали нерви за него
79
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със солидна заплата по друг начин се мисли. Иска пълен щат, не я интересува вътрешното правосъдие, ни чула , ни видяла. Стоя ден и половина и отлетя .
78
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кьовеши убеди българите,че Европа не е наш приятел. Вече знарм ,че сме сами срещу мафията. Която между другото се потдържа от същата тази Европа.
77
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се била срещната с Радев? Що да се среща с него? Ама тя Кьовеши и с папата не се срещна, нито с нашия Патриарх, бе, гробавото! И какво от това? Тя да не е на състезание за брой срещи? Нейната работа бе да дръпне ушите на прокуратурата, заедно с колегията на ВСС, че още няма запълнената бройка от 10-те европийски прокурори, както и да посети офиса на вече назначените. Какво общо има тук Радев? Съвсем безмозъчни плитки опити за политическа демагогия, но то гробарите нямат кадри дори за тролаж.
76
16
 
23
 
! Отговори
Frognews преди 2 години
Борисов, Пеевски и Гешев да бъдат съдени за тероризъм и геноцид, ако станем правова държава.Насилието срещу обикновените граждани най-често е осъждано като проява на тероризъм. Терористичните актове могат да бъдат извършени от отделни хора, от групировки, или дори от държави, чрез властта в тях, като за управлението това е вид диктатура. Терорът служи като средство за натиск, насаждайки несигурност и страх, като в същото време се опитва да предизвика симпатия или готовност за подкрепа.В же
75
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няколко пъти писал опорката, че Кьовеши не се била срещнала с президента. Абе гробавото, като ти спускат опорките мисли поне малко бе! Президентът е на друго ниво и не се среща с прокурор, пък бил то и европейски. Кьовеши има работа с Грешев и прокурорската колегия на ВСС - за да им напомни, че чака от 6-*** ЕП, тъй като у нас процедурата зацикли, понеже се оказа, че нямат достатъчно калинки - изпълнителки на поръчки, които да бъдат предложени за тези постове.