БНБ започва да прилага ограничителни мерки по закона Магнитски

Ще бъдат блокирани сметки, карти и наложени запори
11 юни 2021 19:27, Нели Христова
43
БНБ започва да прилага ограничителни мерки по закона Магнитски
Снимка: БГНЕС

БНБ вече прилага прилага ограничителни мерки при сделки и операции в съответствие с установените вътрешни правила и процедури и изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари. Това съобщиха от централната банка във връзка с решенията по закона Магнитски.

Съгласно изискана от банките и получена в БНБ информация, всички банки в страната с открити сметки и делови взаимоотношения с горепосочените лица вече са предприели необходимите ограничителни мерки, включително блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки. Някои от тези мерки са предприети предварително на други основания преди публикуването на списъка на OFAC, уточняват експертите на Димитър Радев.

Установените вътрешни правила и процедури в банките и действащата нормативна рамка дават възможност за прилагане на предвидената в Закона за мерките срещу изпиране на пари процедура. Тази процедура включва уведомяване от банките на дирекция „Финансово разузнаване“ на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), спиране от ДАНС на определена операция или сделка за срок до 5 работни дни, уведомяване от ДАНС на прокуратурата, искане от прокуратурата пред съответния съд за налагане на запор или възбрана, произнасяне от съда в срок до 24 часа, уточняват от централната банка.

В допълнение към това БНБ изпрати до всички банки указания за допълнителни действия и мерки по отношение на клиенти на банките, включвани в списъци на OFAC или аналогични списъци на Министерството на финансите на Република България.

БНБ информира Министерския съвет, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и ДАНС за указанията, изпратени до банките. БНБ също подчерта необходимостта да бъде ускорена подготовката на законодателно решение, свързано с прилагането на подобни ограничителни мерки, предприемани от други държави, на национално ниво, с оглед неговото внасяне без допълнително забавяне в следващото Народно събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
XMR, ARRR преди 2 години
който не използва XMR или ARRR, така става ... парите издавани от банките са техни, а не на хората, утре нищо чудно ако не се ваксинирате да ви запорят сметката, както в Пакистан сега им блокират СИМ картите на неваксинираните
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1. Намери една българска или европейска банка, която да не работи с ОФАК списъка и по регулации да не спира плащанията на хора от нето и ще те черпя. Но ще ти дам подсказка- от години системите на банките са с автоматично заложени блокировки по този и още няколко списъка. Реално и без забрана от БНБ няма как тези лица да правят преводи- нашата банка ще пусне, отсрещната ще забрани, а накрая на нашата ще й спрат изцяло преводите, че прави проблеми.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 16Първо има международни спогодби, които важат заедно или над местното законодателство.Второ при вкарване в ОПАК списъка всъщност е трудно да не спазиш забраната. Нашите могат да не признаят някак си забраните. Всички банки в чужбина, обаче, имат проверка в системите си за лицата по ОПАК и биха отказали преводите. И тези листи се качват автоматично в системите, а и ОПАК значи, че при работа с валута долар подлежиш на санкции, дето никоя банка не иска да й натресат.
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре бе хора,може ли някой да обясни поради каква причина американски закон се изпълнява от българските правоохранителни органи в пъти по-стриктно и по-експедитивно от нашите закони.Доколкото знам ние сме щат от САЩ все още и тогава не сме под юрисдикцията на някакъв си закон приет от САЩ.По тази логика и ние утре може да приемем закон и да санкционираме когото си искаме по света...
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това на БНБ е противозаконно.
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЛЕДВАЩИТЕ В СПИСЪКА СА ДИМИТЪР РАДЕВ И БОЙКО БОРИСОВ
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че Мун..човите метежници - кадровиците Гошо ***, Копейкин и нашенското си Justice for All си получават парите с корабче през Черно море - на нас, трольо-чалга-юмрукчетата, какво ни пука за разните му там американски магнитчета?
10
2
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
И какво ни интересува, че някакви хорица нямало да имат достъп до парите си?
9
1
 
12
 
! Отговори
Запознат преди 2 години
Когато са вьв чекмедже или долап - магнитски ги не лови
8
10
 
7
 
! Отговори
Край преди 2 години
Закона Магнитски е правна НУЛА /ЗИРО/ 0 на територията на България. Ако някой причини нещо на български гражданин по някакъв си закон гласуван някъде си - ще си понесе отговорността за това.
7
1
 
12
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
Тва е поредната ала бала новинадори да го видя няма да го повярвам. но засегнатите със сигурност отдавна са предприели мерки за съхранение и изтегляне на суми и активи още преди да бъдат санкционирани по магнитски.опекли са си работата предварително
6
7
 
8
 
! Отговори
сайта Афера преди 2 години
ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО! АНТИКОРУПЦИОННИЯТ СЕКРЕТАР НА ПРЕЗИДЕНТА, КАДРОВИКЪТ, ПРИБИРА ТЕЖЪК ПЛИК ОТ ТЕЖКО КОМПРОМЕТИРАН ЕКСШЕФ НА МИТНИЦИ, ИЗВЕСТЕН КАТО ЧОВЕК НА СЛАВЧО ХРИСТОВ И КОСЬО САМОКОВЕЦА</h1>
5
3
 
10
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Вервам единствено на бурканбанк ! Она лихва на дааа,ама парътъ е гарантиранъ. Другътъ е дюшек банк.И двете не ги лови магнитски.
4
2
 
12
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
Прочети как ФБР е разбило и овладяло 2 млн долара в биткойни (платени като откуп при хакерската атака срещу Колониал пайплайн), пък тогава коментирай и бленувай за "недосегаемото" крипто.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1Единственото ясно е, че нищо не ти е ясно.
2
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оффф криптото скоро ще ви каже на вас банките какво ще закривате и какво все вие ще определяте
1
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали са теглили кредити? как ще връщат кредитите като не могат да работят с банките фирмите от списъка? Или директно ще им ги опростят? М ?