Близнашки: Кьовеши изненада протестиращите, които искат оставката на Гешев

Очаква добро партньорство между нашата и Европейската прокуратура
14 юни 2021 13:21, Анисия Иванова
162

Бившият служебен премиер Георги Близнашки коментира двудневната визита на европейския главен прокурор у нас. Лаура Кьовеши проведе разговори с министъра на правосъдието Янаки Стоилов, главния прокурор Иван Гешев и представители на ВСС.

"България и Румъния вървяха рамо до рамо в процеса на присъединяване, имаме сходни проблеми. Проблемите с правосъдието в Румъния са не по-малко от тези в България, така че съвсем естествено беше да дойде и да види какво се случва тук при нас. Тя успя да изненада доста от протестиращите, които настояват за оставката на главния прокурор. Това ѝ е до болка познато на нея, защото тя също така беше атакувана в Румъния. Поведението ѝ беше напълно нормално и естествено, поне за мен мога да кажа, че оправда всичките ми очаквания. България трябва да сътрудничи с Европейския съюз в сферата на правосъдието. С оглед на нейния опит в Румъния няма да се срещне с нещо, което не ѝ е познато у нас", посочи Близнашки в предаването "Опорни хора".

Още по темата


"Протестите срещу нея бяха много по-големи, даже тогава властите се обявиха срещу нея, така че нормално е тази жена да знае за какво става дума. Надявам се, че ще се наложи едно добро партньорство между нашата и европейската прокуратура. Те имат различни сфери на дейност, но са взаимно допълващи се, така че сътрудничеството е неизбежно", каза още той в студиото на Bulgaria ON AIR.

Номинираните за българските представители в Европейската прокуратура той коментира така:

Очевидно е, че тя има повишени изисквания, иска хора с доказан опит в професионалната кариера. Разбираемо, не е достатъчно просто да си навлязъл в една материя, очакването е, че ще изпратим солидни фигури, които ще могат самостоятелно да си вършат работата. Нека да се знае, че редица други държави до този момент не са изпратили нито един прокурор за европейската прокуратура. Така че това е един сериозен подбор, надявам се наистина да се намерят сериозни хора, качествени юристи, които да се присъединят към екипа на Кьовеши.

Близнашки взе отношение и по казуса със санкциите на САЩ по закона "Магнитски".

"Вече имах повод да изкажа своето несъгласие спрямо този закон. Той отговаря на едни представи, едни нагласи, които отново се възраждат с връщането на демократите във властта във Вашингтон. Една представа, че те могат да управляват целия свят, да се произнасят кои са добрите и лошите. Много е неприятно, че техният гняв в случая се стовари върху България. Макар че ние правихме всичко възможно да отклоним вниманието, да покажем желание за партньорство, за сътрудничество. Хвърлихме толкова милиони за американските самолети и е очевидно, че те си имат други цели. Тук имаме две теми, едната е официалната тема – борбата с корупцията, а неофициалната е геополитическото влияние, желанието България да бъде смачкана и да се превърне в една марионетна държава", заяви той.

Бившият служебен премиер вижда и нещо положително, което по думите му трябва да опитаме да използваме.

"Важно е да се разбере докъде ще се отиде. Дали са сериозни американците в своето желание или си преследват своите обичайни егоистични цели и интереси. На мен ми се иска да е първото, защото трябва да призная, че ние не се справихме. Много рано изгубихме контрол върху събитията, създаде се една олигархия. Нещата излязоха извън контрол, тези хора решиха, че така ще бъде завинаги и че те не дължат нищо на държавата. От тази гледна точка, американската намеса може да се окаже изключително полезна", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът не е лично в главния прокурор Иван Гешев. Проблемът е изобщо в институцията "главен прокурор, заимствана от СССР по времето на Андрей Вишински. И Гешев и Цацаров не стават. А помните ли как Татарчев си пиеше ракията на една маса с бандитите, и гърмеше с пистолет в тавана като истински македонски войвода?
73
14
 
18
 
! Отговори
ИТН преди 2 години
Добре че свалихме ГЕРБ, иначе сега другата мутра щеше да се лендзи ежедневно по всички телевизии.
72
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя турчин и крадльо бая е изкуфял вече некви несвързани неща дрънка на протестиращите не им пука за кьовеши
71
10
 
22
 
! Отговори
До 76 преди 2 години
А, какво общо има един прокурор с политиката? Че да се среща с президента?Вие правите ли разлика или, каквото ви спуснат от централата на ГЕРБ?
70
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато си един от лидерите в световната политика ,няма как да не спираш определени процеси в партньорски държави,които са вредни за САЩ и за нас.Това че сме купили нещо от САШ,това за тях не е услуга от наша страна към тях или обратното.Ако им бяхме дарили тези пари ,вече е друго.Когато си купувате климатик за у вас ,Вие ли правите услуга или търговеца на вас?Не трябва да се бъркат нещата.Това което прави САЩ не е срещу България, а точно обратното.Но кой да го разбере.
69
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До фигуранта Кьовеши играе в друго първенство. Точно Гешефт си е среща за нея.
68
17
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престъпниците никога няма да харесат прокурор, който ги гони до д'упка... Затова искат да махнат Гешев.
67
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
този в ред ли е?разбирам, че има своя гледна точка, но ще кажеш, че това са думи на човек, който мнооого по периферията е следил нещата в Бг. Някой журналист от Кот д'Ивоар ще е по в час.
66
8
 
27
 
! Отговори
фигуранта преди 2 години
Факт е, че Кьовеши не се срещна с Румен а Радев, а се срещна с Иван Гешев. После двамата дадоха съвместна пресконференция.В Европа са наясно кой е корумпирания и това е Радев, още повече, че беше заснет негов съветник да взема подкуп в плик, Радев е долна натовска и американска *** слуга на Байдън
65
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дежурния платен мазник на шайката...Не може да минат няколко дни, без да се покаже с поредното слагачество.. Напразно хабиш сили, Близнашки, потърси си други спонсори вече, тези са бита карта
64
14
 
19
 
! Отговори
Смърдяшки преди 2 години
Факт е, че Кьовеши не се срещна с Румен а Радев, а се срещна с Иван Гешев. После двамата дадоха съвместна пресконференция.В Европа са наясно кой е корумпирания и това е Радев, още повече, че беше заснет негов съветник да взема подкуп в плик,
63
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С фигуранта с торбите не се срещна, това е факт !
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми, гарвани сър.
61
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факт е, че Кьовеши не се срещна с Румен а Радев, а се срещна с Иван Гешев. После двамата дадоха съвместна пресконференция.В Европа са наясно кой е корумпирания и това е Радев, още повече, че беше заснет негов съветник да взема подкуп в плик,
60
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците да си оправят първо своята държава че чак сега се сетиха че най-богатите не плащат данъци. Как се казва на това ?
59
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прехода ни е сбъркан, това се знае отдавна :) Не очаквах Близнашки да говори така, но явно се случват чудеса :)) Румъния не е от държавите които ни мразят (мразят ни, но в сравнение със сърбите са агънца), виждате Лаура как ни посети първа :) България е неудобна, щото се намира на територия, която трудно може да се заобиколи, нормално е да ни дърпат 2 големи сили, като включим и Турция, положението става "розово" :)))
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - Българите са така. Правил съм си експеерименти - ако се представя за чужденец на работа, всичко слуша, изпълнява и казват "еййй, така се прави на Запад". Обаче, ако кажа, че съм Николай от Пловдив, а не Николай от Осло, никой нищо не изпълянва, всеки се ксътава и само се чува "бее, тоя ко ми са обяснява ...". А стратегиите са едни и същи, отношението е едно и също, само дето си говорим на български, вместо на английски ...
57
8
 
3
 
! Отговори
Герберяшки преди 2 години
Прав си е човека.
56
8
 
12
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Миналата година ходих няколко пъти да протестирам БЕЗПЛАТНО!Който е взел и ЕДНА стотинка от партия дано се гърчи в Аддда, а за гешо,цацаро и кокино няма какво да се каже освен Тримата ***!Спокойно тролчета - има кой да ги съди, и тях и вас.Вселената не търпи дисбаланс.Всичко се връща пиччаги ;)
55
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прочетете и биографията ...била освободена от страна на правосъдния министър и президентаИ сега е европейски прокурорМръсна червена комунистическа ...... ЕС е коминтерн.