Гълъб Донев: Възможно е актуализация на пенсиите до края на годината

Служебното правителство обсъжда вариантите
3 юли 2021 12:52, Петя Славова
36
Гълъб Донев: Възможно е актуализация на пенсиите до края на годината
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Актуализация на пенсиите до края на годината е възможна при действащ парламент и при редовно правителство, за да се вземе политическо решение по какъв начин може да се направи актуализация в бюджета на държавното обществено осигуряване и централния бюджет, за да може очакванията на хората да бъдат постигнати". Това заяви пред Нова тв министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.

По думите му в момента служебното правителство подготвя предложения, за да покаже какви са вариантите, по които би могла да се направи справедлива актуализация в бюджета на държавното обществено осигуряване в частта за пенсиите.

Още по темата

Идеята е тези 50 лв., които сега се дават като добавка на пенсионерите, да се направи по формула, чрез която тези пари да влязат в пенсиите, но Донев обясни, че това е изключително трудно, защото няма как механично да се пренесат в размера на пенсиите, а трябва да се намери формулата, с която да не се нарушат принципите в осигурителната система, защото през годините много пъти са нарушавани и затова е много чувствителна, когато започне да се говори за увеличение на пенсиите.

По-справедливата формула, според Донев, е да се използва коефициента за трудов стаж.

Вижте във видеото какво коментираха пенсионерите, след новината за вдигането на пенсиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
2
 
! Отговори
Новина преди 2 години
Актуализация не означава само повишаване на пенсиите ! Повечето пенсионери ще останат само с мечтите си! А пък Гълъба Донев щели да го сменят с Папагал Гунев .
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Наблюдател - Шайката на радев буквално се подиграва с хората! Промяната стана подмяна и крадривити радеви калинки налазиха държавата! - ___________ - Всеки, който е повярвал, че ще има промяна и не е предполагал, че ще удостоят народеца с подмяна, нищо не разбира от състоянието на нещата в РБ. Клиентите мигновено сменят подкрепата, изборните победители също мигновено падат в плен на клиентите. Това го виждаме непркъснато, в продължение на нашия живот до сега!
27
2
 
2
 
! Отговори
Димитър Русинов преди 2 години
До Анонимен 28. Не съм написал трудовия стаж да участва два пъти. Трудовият стаж е признатия осигурителен стаж в решението за пенсия. Индивидуалния коефициент се изчислява по методика. За пенсионерите които след пенсионирането си вече не са работили тези два параметъра си остават непроменени ( тук не засягам въпроса дали са справедливи тези параметри за различните категории военни , работили в МВР и т.За еднакво [ стаж x инд.коефициент] еднаква пенсия за всеки ,по всяко време.Греша?
26
0
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Абе стига сте се подигравали с нас,питам може ли лице неработило,с ТЕЛК,и и получаващо за вдовец пенсия да взема 360.00 лева, аз с 41 години стаж,дете инвалид с 95 процента с чужда помощ на получавам 367.00 лева пенсия.къде е справедливостта.в тая България няма справедливост..
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Димитър Русинов ... Казваш трудовия стаж да участва два пъти - първо за формирането на индивидуални коефициент, после още веднъж. А защо да не участват два пъти осигуровките?
24
1
 
1
 
! Отговори
Димитър Русинов преди 2 години
Пенсионерите които имат еднакво произведение на (осигурителен стаж) х (индивидуален коефициент) трябва да получават еднаква пенсия независимо кога са се пенсионирали. Само по този начин ще има по -справедливи пенсии (що -годе справедливи). В последновреме единият параметър "индивидуалният коефициент" някак не се споменава а той участва във формулата за изчисляването на пенсията. ГЕРБ допусна хаос в пенсионната система ,но още в далечната 2002 година се получианомалията в пенсиите.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ще ги увеличават,да го правят без много шум,защото търговските вериги,само като чуят слух,че ще се увеличават пенсии и"ужилват"цените и те подскачат до тавана на магазина,месеци преди да се е случилоТака,увеличението,след половин година става безсмислено,защото фактически е недействително увеличение а само се увеличават постъпленията от ДДС в бюджета,половин година преди да се случиА пенсионерите гладуват през това времеПенсионерите са най многоброините клиенти на веригите2 милиона и отгоре
22
0
 
4
 
! Отговори
До 23 (1) преди 2 години
Минимална работна заплата на сайта на НОИ има от 1 октомври 1966 година. Доколкото си спомням 29% върху заплата отиваше за ДОО - държавно обществено осигуряване. Размерът на изчислената пенсия би трябвало да знаете, че зависи основно от три множителя - осигурителния стаж, размера на осигурителните вноски спрямо средния за България и средната осигурителна сума в България за 12 месеца преди месеца на пенсиониране. Оказва се, че това последното е с огромна тежест, а другите две варират малко.
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо нема да стане с актуализацията на старите пенсии и до края на годината, ако пак се повтори същият парлавмент. Първо както винаги ще си вдигнат заплатите депутатите, после борбата за постове, след това идва и лобизма и олигархията. Най добре това служебно правителство да поработи поне 6 месеца или до година.
20
4
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен-22 чувал си ти за минимална заплата,таково животно,преди 1989 г.нямаше,в държавните предприятия,изчисли средно по 50 лева са ми удържали за пенсионно осигуряване,49г.и 8 месеца,колко пари са се събрали в пенсионното.
19
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
tasi ptichka na grila bez pera nature.
18
2
 
6
 
! Отговори
До №14 преди 2 години
Нещо послъгваш, човече! От тези 49 г. колко си работил без осигуровки и колко си се осигурявал на минималния осигурителен доход? Защото много хора заблуждават околните, че работят не знам колко години, но удобно премълчават, че за голям период от тях не са се осигурявали! За това никой друг не ви е виновен, освен самите вие!
17
6
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Предизборен лъжец! Жалко, уважавах Гълъб Донев като експерт!
16
8
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Шайката на радев буквално се подиграва с хората! Промяната стана подмяна и крадривити радеви калинки налазиха държавата!
15
7
 
6
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Калеко Алеко,след бойко и те ще върнат парите,кюлчета със жълти стотинки не се правят.
14
5
 
6
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Бай Баяни,***,никой никого не заблуждава,имам 49г. и 8 месеца трудов стаж,пенсията ми е 376 лева,кражбата не бсп,а твоите от герб-комунисти я направиха,спомняш ли си,твоя бойко и онзи дянков,как откраднаха 1.5 милиарда,от здравните осигуровки на българите.
13
4
 
8
 
! Отговори
Бай Баяни преди 2 години
До 5, не заблуждавай хората. При ГЕРБ заплатите на учителите скочиха два пъти, оттам и пенсиите, скочиха и заплати на държавни служители, средната и минимална заплати, оттам и пенсии. А БСП=БКП откраднаха след девети 2,5 млрд.долара пенсионен фонд и го дадоха в злато на СССР за репарации след втората световна война.
12
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Радеф му вземете пенсията!Не е справедливо шапкаря една шапка да взема!
11
2
 
7
 
! Отговори
След като преди 2 години
Тия 50 лв са социални, наистина да ги начисляват според трудовия стаж, напр. с коефициент 1.5 - без значение какъв е бил осигурителният доход. При 40 г стаж - 60 лв, при 30 - 45 лв, при 20 - 30 лв.
10
2
 
16
 
! Отговори
Ебассси преди 2 години
Значиии, "принципите в осигурителната система" СА БИЛИ НАРУШАВАНИ МНОГОКРАТНО през годините ама сега не било възможно да се нарушат за да се добавят тези жжалки 50лв. към пенсиите на хората... щото системата била много чувствителна към УВЕЛИЧЕНИЯ на пенсиите... ама явно по друга по-БЕЗЧУВСТВЕНА система дУпетатите и техните лакеи в Народното събрание КОГАТО СИ ИСКАТ могат да увеличават възнагражденията ... и то не с 50 лв... дори и не с 500лв... дори и не с 5000лв ... а с много повече. Що Тъй?