Нарушена ли е независимостта на съдебната?

Коментар на говорителя на главния прокурор Сийка Малева
17 юли 2021 11:38, Петя Славова
97
Нарушена ли е независимостта на съдебната?
Снимка: БГНЕС

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева коментира пред БНТ внесеното предложение във ВСС от Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на Иван Гешев.

 "Съжалявам, че трябва отново да занимаваме аудиторията ви с действия на изпълнителната власт, които грубо нарушават независимостта на съдебната власт. Както и вчера вече коментирах, свидетели сме на политически акт, който няма никакви юридически аргументи, а се преследват единствено политически цели", заяви тя.

Що се отнася до самото предложение Милева заяви: "Разбира се, нито за момент не ни изненадва неговото внасяне във ВСС. Странно е, че това се случва едва в края на мандата на служебния кабинет и от уважаван юрист като проф. Стоилов, който е приел да изпълни волята на служебния вътрешен министър, при това – повтарям, единствено с политически аргументи, което е недопустимо!

Още по темата

 "Извинявайте, но наистина е несериозно, обидно е за правото и за държавността, представители на служебното правителство да искат задействане на процедура за освобождаване на главния прокурор по прессъобщения на самата прокуратура, включително такива, отнасящи се до укриващия се в Дубай - Васил Божков, санкциониран от американските власти по глобалния закон "Магнитски", както и по вестникарски публикации с над едногодишна давност и дори по коментари под статиите и интернет форумите. Точно и заради това, по искане на главния прокурор цялата информация, свързана с т.нар. „сигнал“, ведно с предложението на министъра на правосъдието, бе публикувана на сайта на Висшия съдебен съвет, за да може всеки, който желае да се запознае с политическото искане", коментира още Милева.

Тя обърна внимание, че "новината“ за внесеното искане във ВСС е дошла само ден след като в сайт се появила поредната фалшива новина, която не само замесва името на главния прокурор, но злепоставя и Държавна агенция „Национална сигурност“, която уж е изготвила публикуваната фалшива справка. Подчертавам това, защото показва изключително притеснителна и опасна тенденция за употреба с недопустими за правова държава методи, познати от отдавна минали времена, допълни Милева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
2
 
! Отговори
ГЕШЕФ преди 2 години
До Ейджънт Ариел Скит не е така,НЕЗАВИСИМ СЪМ,НЕ ЗА ВИ СИМ!!!!
40
4
 
3
 
! Отговори
фРАНТИШЕК преди 2 години
До Петьо Еврототака Е, поздрави на любена и гешеф.
39
7
 
7
 
! Отговори
Петьо Еврото преди 2 години
ПРОКУРАТУРАТА Е НЕЗАВИСИМА!!!!
38
1
 
4
 
! Отговори
БОГ преди 2 години
До гешеф какво ми говориш,не ти разбирам мисълта,да не си кадър на милиционерската школа симеоново,техния бог е друг?
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я да видим кой първи ще изрита Гешев Слави или Чашков :D
36
5
 
11
 
! Отговори
стъки,нидялко и ива преди 2 години
сийке,вади всички на стълбите пред съдебната палата,кака Дора и Лена чистачките да слагат тоги и те на стълбите пред съдебната палата,да защитим гешеф!!!!
35
3
 
9
 
! Отговори
гешеф преди 2 години
Аз говоря само с БОГ!
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Съжалявам, че трябва отново да занимаваме аудиторията ви с действия на изпълнителната власт, които грубо нарушават независимостта на съдебната власт.".....................Независимостта на съдебната власт ахаахах. Сигурно за това Кьовеши дойде първо у нас, за да похвали нашата съдебна система, че е най-независимата в целия ЕС :D
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво е прокурорска колегия?И какво общо има с ВСС?
32
4
 
13
 
! Отговори
Дядо ПОП със КАСКЕТ преди 2 години
К'во скимти Сийка?!1.Избор на главен прокурор с един кандидат с каскет.2.Предложен от Пеефски3,Протести срещу избора му и платен контра протест от Любена съпруга на Петъо Еврото.4.Нежелание за разследване на основните виновници за фалита на КТБ5Независима любов към шефаи още 100 страници.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като се има в предвид, че повече от половината Българи, не са имали досег с съдебната система , от къде накъде само 1% я одобряват?А останалите които са спечелили делата си ?
30
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В прокурорската колегия всичко е слугинаж. Направете си труда да им видите решенията. Там дебат няма, каквото каже главния се гласува. Всичките подписки и протести в защита на главния, бяха организирани от ръководителите на окръжните прокуратури, а служителите изкарвани насилствено по площадите да "протестират'.
29
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен, че с определени действия на Рашков и сие се уронва престижа на съдебната система, но определени внушения могат да се отнесат и към анти държавна дейност.Най сериозни опити за дестсбилизиране на същата, идват от предложените от политическите сили членове на ВСС.Законодателя обаче е поставил паритет, с други които се избират от колегията. Чегъртането има за цел да смени баланса, т.е. да я направи зависима от политическите власти.Проблема идва от льотчика, който предаде ПРЕЗИДЕНТСКАТА ВЛАС
28
0
 
10
 
! Отговори
до 30 преди 2 години
Очите на човек виждат само това, което мозъка може да разбере.
27
14
 
8
 
! Отговори
ГЕШЕВ ЛИ! преди 2 години
Руските шпиони в Европейска България са бита карта и много скоро ще се сбогуват с властта, защото отиват зад решетките за национално предателство, а знаменитият Гешев ще бъде преизбран за още един мандат.
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Славчо обеща всенароден избор на главен прокурор ... ама като мине мандата на Гешев.На кой Славчо даде единственото интервю след предишните избори? - На Петър Волгин. А кой в момента каканиже оди за Славчо пред Волгин? - Проф. Стоян Денчев, шефът на Библиотекарите. Ай, със здраве пък си мислете колкото искате за "революционера" Славчо, който не е нищо друго освен слуга ДС и мафията! Славчо може да изчегърта само загорелия тиган на майка си!
25
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе хора този Гешев , като се претесни запецва !?:)
24
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как Сийка освен говорител ме съмнява че е голям тъпкател!Такова парче на всеки му се иска да го дупи!
23
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Атаката срещу Иван Гешев отвлича вниманието на народа от двойно повишените цени на парното, тока и стоките в магазините.
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПомнещЗащото не избран от твоята партия затова ли е незаконен?