Пътят към НАСА минава през Европейската космическа агенция

България имала нужда от дългосрочни големи цели
86
Пътят към НАСА минава през Европейската космическа агенция
Снимка: БГНЕС

„Имаме нужда от дългосрочни и големи цели. Навремето през 1990 г. имахме за цел НАТО и ЕС, вървяхме към хоризонта. За съжаление, откакто влязохме в ЕС нямаме голяма цел и ние от Атлантическия клуб искаме да възстановим посоката на България, а това се прави с големи цели“, коментира д-р Соломон Паси – президент на Атлантическия клуб, пред bTV.

В началото на седмицата Слави Трифонов представи проектокабинета на ИТН. Един от приоритетите, които това правителство ще се опита да реализира е България да стане член на Европейската космическа агенция и да изпратим мъж и жена, които да станат първите български астронавти в НАСА.

„Не сме участвали в писането на програмата на проектокабинета на ИТН, но ако те наистина имат сериозно намерение да изпратят астронавт в космоса и да изградят българска аерокосмическа агенция, това е област, в която можем сериозно да ги подкрепим. Все пак Атлантическият клуб е написал първия закон за космическите индустрии в България“, посочи д-р Соломон Паси.

По повод на критиките на идеята и това, че тя стана обект на шеги, той отбеляза: „Щом ни се присмиват, значи сме на прав път. Светът не се движи от присмехулници, той се движи от лидери“.  

Според д-р Соломон Паси първата конкретна стъпка за изпращане на наши астронавти в космоса е България да влезе в Европейската космическа агенция.

„Така както ние сме шестата в света космическа сила през 80-те години, третата в света страна, произвеждаща космически храни, така както сме държавата с най-много космонавти на глава от населението, днес сме почти единствената европейска държава, която няма право да изпрати космовати за Европейската космическа агенция, защото не сме си платили таксата“, каза още д-р Соломон Паси.

В момента с космоса стават интересни неща, посочи той и отбеляза три големи състезания.

„Първото отново е между САЩ и Русия – кой първи ще заснеме игрален филм на МКС. Засега Русия е с едни гърди напред. Втората голяма конкуренция е спечелена от Ричард Брансън – кой първи ще изкара космическите туристи в орбита. Третото голямо състезание е между Джеф Безос и Илън Мъск – единият праща сателити на около 400 км височина, а другият на около 900 км и този, който е отгоре се оплаква, че този отдолу ще му засенчва сигнала“, обясни д-р Соломон Паси.

Вижте за какво се карат американските бизнесмени, докато ние се караме кой колко е източил от ББР, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 71Не пич, паси не е прав.Но трябва да не си неграмотен, комплексар от катунци, за да можеш да го вденеш.
57
0
 
4
 
! Отговори
БРАВО ,БЕ.... преди 2 години
ВСИЧКАТА МАРА ВТАСАЛА .....САМО КОСМИЧЕСКАТА СОВАЛКА , НЕ БИЛА БОЯДИСАЛА....!ДОБРЕ , ЧЕ ДОЙДЕ ЧАЛГАРО...С БАДАНАРКАТА ...ХА,ХА,ХАААААА...ТА ДА ВТАСАМЕ И ЗА КОСМОСА!
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
evropeiskata kosmicheska agencia tarsi speshno canou, cayac, gumeni lodki, spasitelni vodni poiasi, vodni spasiteli, vsichki hora, koito umeiat i hodiat lesno suhi po vodata.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
dobre che ne minava prez pojarnata slujba. vsichki pojarni slujbi za zaeti da smuchat kalna voda.
54
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е Паси, но е трудно да говориш за бъдеще и космос на неандерталци. Чухме даже върхът на интелигенцията Христо Иванов да се изказва как космосът бил глупост и трябвало да правим зъбите на пенсионерите вместо това.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само Китай и китайците ще ни помогнат да пратим тайконавти. Сюлейман Паси да се обърне към Китай и китайската НАСА. Китайската НАСА е пълно копие на американската НАСА.
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека частната българска инициатива да налее пари в космическа програма и да спечели пари от нея. Работонаемателите на Велю Василев - Мрънкалото, да инвестират пари в космически кораб и да отлетят с него към Чалга Марс или телевизия "Планета"
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще из стреляме двама трима в космоса . После какво ще стане? Ще ги връщат ли обратно или там да си стоят? За едни чичковци питам.
50
1
 
6
 
! Отговори
без име преди 2 години
Каква по-голяма национална цел може да бъде от това всички българи да заживеят като останалите европейци, и да спрат да емигрират по икономически причини. Или може би Пасито, както и Николайчо, отдавна живеят по-този начин и си мечтаят вече за космоса.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този е уникален чужденец.Не игаре ли във филма Веницианскят търговец?
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И пак без държавна поръчка. Две три фирми изпълнители и подизпълнители си стискат ръцете и някой социално слаб Литва за една минимална заплата.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се обнародва решение за доброволното и задължително самооблагане . С държавен приоритет. И един средно голям външен заем. Ще можем да изстреляме един.
46
0
 
5
 
! Отговори
космически инженер преди 2 години
Ако ще изстрелвате депутат . Трябва да е нов . Трябва сега да го изстреляте. Защото после ще се уяде . Всички килограм в повече ще струва милиони на данъкоплатеца. А пък колко пенсионери и бедни работещи ще трябва да изгладуват неговото неблагоразумно надебеляване.
45
0
 
4
 
! Отговори
Паси паси преди 2 години
Пътят към любовта и сърцето ми минава през джоба и стомаха ми.
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...но не и през ИТН.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според туй как се карат за източване на банка от държавните спестявания на народа най-много да изпратят космонавт-турист на издръжка от спесъяванията на народа,като от държавна програма за източване от банка със спрстяванията народни,иначе другите програми са много по-сериозни за реализиране,за осъществяването на които се изисква ум,мисъл,смисъл за реализация на съответстващи проекти как привлекателни,изпълними и иновативни,ноу хау,високостойностни парично възвратими по данъчни ставки приносими
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как ще стане това бе Мони,като всичко което бе постигнато с много усилия се разруши,навремето имахме и подготвяхме космонавти в ВНВВУ "Георги Бенковски" а сега училището кара на мускули,имаше разработки към БАН за най-различни проекти ,а сега НИЩО...
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отвратително
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Космосът е приватизиран от няколко американски бизнесмени. Не пускат България или други държави. Сюлейман Паси се заблуждава.
39
0
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Шаламон е бил войник от кеча :)))