Пътят към НАСА минава през Европейската космическа агенция

България имала нужда от дългосрочни големи цели
86
Пътят към НАСА минава през Европейската космическа агенция
Снимка: БГНЕС

„Имаме нужда от дългосрочни и големи цели. Навремето през 1990 г. имахме за цел НАТО и ЕС, вървяхме към хоризонта. За съжаление, откакто влязохме в ЕС нямаме голяма цел и ние от Атлантическия клуб искаме да възстановим посоката на България, а това се прави с големи цели“, коментира д-р Соломон Паси – президент на Атлантическия клуб, пред bTV.

В началото на седмицата Слави Трифонов представи проектокабинета на ИТН. Един от приоритетите, които това правителство ще се опита да реализира е България да стане член на Европейската космическа агенция и да изпратим мъж и жена, които да станат първите български астронавти в НАСА.

„Не сме участвали в писането на програмата на проектокабинета на ИТН, но ако те наистина имат сериозно намерение да изпратят астронавт в космоса и да изградят българска аерокосмическа агенция, това е област, в която можем сериозно да ги подкрепим. Все пак Атлантическият клуб е написал първия закон за космическите индустрии в България“, посочи д-р Соломон Паси.

По повод на критиките на идеята и това, че тя стана обект на шеги, той отбеляза: „Щом ни се присмиват, значи сме на прав път. Светът не се движи от присмехулници, той се движи от лидери“.  

Според д-р Соломон Паси първата конкретна стъпка за изпращане на наши астронавти в космоса е България да влезе в Европейската космическа агенция.

„Така както ние сме шестата в света космическа сила през 80-те години, третата в света страна, произвеждаща космически храни, така както сме държавата с най-много космонавти на глава от населението, днес сме почти единствената европейска държава, която няма право да изпрати космовати за Европейската космическа агенция, защото не сме си платили таксата“, каза още д-р Соломон Паси.

В момента с космоса стават интересни неща, посочи той и отбеляза три големи състезания.

„Първото отново е между САЩ и Русия – кой първи ще заснеме игрален филм на МКС. Засега Русия е с едни гърди напред. Втората голяма конкуренция е спечелена от Ричард Брансън – кой първи ще изкара космическите туристи в орбита. Третото голямо състезание е между Джеф Безос и Илън Мъск – единият праща сателити на около 400 км височина, а другият на около 900 км и този, който е отгоре се оплаква, че този отдолу ще му засенчва сигнала“, обясни д-р Соломон Паси.

Вижте за какво се карат американските бизнесмени, докато ние се караме кой колко е източил от ББР, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави - това е телевизора.С телевизора не преговоряш и не спориш. Телевизора го слушаш, гледаш, можеш да му крещиш, можеш да го счупиш, но не преговаряш.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЕ, не знам. Питай Института по космически изследвания и технологии към БАН.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен. Европейската космическа агенция е независима научна организация. Нито е евроатлантическа, нито евразийска, нито индокитайска. Тя си сътрудничи с НАСА, Роскосмос, Китай и тн. С Роскосмос имат общ амбициозен проект (ЕкзоМарс) за изпращане на ровър на Марс. Ако България реши (и плати), може да работи с Роскосмос.
35
0
 
1
 
! Отговори
Голямата цел е преди 2 години
Е завоюване на Астероидния пояс като база за усвояване на Юпитер, а впоследствие и на Кюйперовия. Оттам към центъра на галактиката.
34
0
 
13
 
! Отговори
Преди преди 2 години
Беше обидно да се говори за България като за сателит, сега вече не е обида, защото е истина. И откакто почнаха да внасят банани от Колумбия и Еквадор, станахме и бананова република.
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големи цели като нападението над Ирак ли?
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 33"Соломонката, що дърдориш нескопосани глупости бе ?" - щот таквоз е нивото на неграмотния евроатлантически матрял.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде качвайте се със Славчо, Тошко и Филип в чинията и излитайте от космодрума в Учиндол. Може да поканите и Нинова на космическото пътешествие.
30
0
 
5
 
! Отговори
В ЕКА преди 2 години
Може и да е много демократично и почти безплатно. Но за НАСА се плаща. И по-евтино ще бъде да си платим на Брансън или Безос. Или пък да поискаме бартер български космонавти срещу американски военни в България. За справка съветски бази в България нямаше.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЕКА участва във водената от САЩ лунната програма "Артемида" и набира астронавти за нея. Освен това обмисля включване във водената от китайците лунна програма и евентуално изграждането на собствена система за изстрелване на астронавти.Изстрелването на българин в космоса не е постижение. Даже има частни компании, които го предлагат срещу 40-50 милиона. Развитието на собствената ни наука, индустрия и човешки потенциал обаче е съвсем смислено.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При лошите комунисти имахме два космонавта, при добрите демократи пращаме рисунки на деца в космоса и пропагандата го раздува като огромно постижение.Толкоз е то нивото на некадърните полуграмотни демократи.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зная, че през 1990та този антибългарин предаде България на БСП/БКП на Луканов и заедно с другите неграмотни ***, като плоскочелия желев, отрязоха пътя на България като достоен член на Европа и я обрекоха на бедност и в позицията на просяк.И сега откито признава, че това му е била целта и мечтата."Махната му на православието" са негови думи.
26
0
 
5
 
! Отговори
ТТ преди 2 години
Явно има още за доене, няма как да задоволим неутолимият им апетит.
25
0
 
10
 
! Отговори
? преди 2 години
Швейцария има само един астронавт, но не ги притеснява, че не са световна "космическа" сила. Не виждам с какво това ще помогне на икономиката на България? Някой знае ли между другото имената на астронавтите? Не, никой не ги знае. Бангладеш също има астронавти и какво? Голяма гордост ли е това? Може и ядрено оръжие да имаш за да си гол и гладен, но да си горд.
24
0
 
10
 
! Отговори
Има такъв народ преди 2 години
Слави, браво. Ти откри най-големият проблем на страната. Очакваме да го реализираш. Само внимавай коя жена и кой мъж ще изпратиш на НАСА. Много е важно. С теб сме ххаха. Имаш нашата подкрепа.
23
0
 
1
 
! Отговори
339 преди 2 години
БСП,СДС,НДСВ-1989-2009.2009-2021-ГЕРБ.Искаме или не,предстоят следващите 10-20 години.Кой,как,с кого-ново ще е.
22
0
 
1
 
! Отговори
339 преди 2 години
БСП,СДС,НДСВ-1989-2009.2009-2021-ГЕРБ.Искаме или не,предстоят следващите 10-20 години.Кой,как,с кого-ново ще е.
21
1
 
4
 
! Отговори
Император преди 2 години
Междудругото много хора не обърнаха внимание, че става дума за мъж и жена в космоса. Не казаха просто двама космонавти. И не може да са двама мъже също. Това е почерка на феминизма и либерналта деградация в действие.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТаксата е процент от БВП плюс доброволно участие в различни проекти. Примерно за бюджета за 2021 най-много е дала Франция - един милиард. Най-малко е дала Латвия - 300 хиляди евро. Всяка държава-член има право на 1 глас в агенцията, независимо от внесените пари. Основната част от парите се инвестират обратно в държавата като поръчки за индустрията и работа по проекти. Това е инвестиция в собствената ни държава, а не във френската или нечия друга.
19
0
 
10
 
! Отговори
Император преди 2 години
Пътят към НАСА минава през удавянето на всички престъпници в локви.