Пътят към НАСА минава през Европейската космическа агенция

България имала нужда от дългосрочни големи цели
86
Пътят към НАСА минава през Европейската космическа агенция
Снимка: БГНЕС

„Имаме нужда от дългосрочни и големи цели. Навремето през 1990 г. имахме за цел НАТО и ЕС, вървяхме към хоризонта. За съжаление, откакто влязохме в ЕС нямаме голяма цел и ние от Атлантическия клуб искаме да възстановим посоката на България, а това се прави с големи цели“, коментира д-р Соломон Паси – президент на Атлантическия клуб, пред bTV.

В началото на седмицата Слави Трифонов представи проектокабинета на ИТН. Един от приоритетите, които това правителство ще се опита да реализира е България да стане член на Европейската космическа агенция и да изпратим мъж и жена, които да станат първите български астронавти в НАСА.

„Не сме участвали в писането на програмата на проектокабинета на ИТН, но ако те наистина имат сериозно намерение да изпратят астронавт в космоса и да изградят българска аерокосмическа агенция, това е област, в която можем сериозно да ги подкрепим. Все пак Атлантическият клуб е написал първия закон за космическите индустрии в България“, посочи д-р Соломон Паси.

По повод на критиките на идеята и това, че тя стана обект на шеги, той отбеляза: „Щом ни се присмиват, значи сме на прав път. Светът не се движи от присмехулници, той се движи от лидери“.  

Според д-р Соломон Паси първата конкретна стъпка за изпращане на наши астронавти в космоса е България да влезе в Европейската космическа агенция.

„Така както ние сме шестата в света космическа сила през 80-те години, третата в света страна, произвеждаща космически храни, така както сме държавата с най-много космонавти на глава от населението, днес сме почти единствената европейска държава, която няма право да изпрати космовати за Европейската космическа агенция, защото не сме си платили таксата“, каза още д-р Соломон Паси.

В момента с космоса стават интересни неща, посочи той и отбеляза три големи състезания.

„Първото отново е между САЩ и Русия – кой първи ще заснеме игрален филм на МКС. Засега Русия е с едни гърди напред. Втората голяма конкуренция е спечелена от Ричард Брансън – кой първи ще изкара космическите туристи в орбита. Третото голямо състезание е между Джеф Безос и Илън Мъск – единият праща сателити на около 400 км височина, а другият на около 900 км и този, който е отгоре се оплаква, че този отдолу ще му засенчва сигнала“, обясни д-р Соломон Паси.

Вижте за какво се карат американските бизнесмени, докато ние се караме кой колко е източил от ББР, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ли е най-големият приоритет на ИТН. Нека първо свалят ДДС-то на храните и лекарствата и тогава ще им повярвам.Нека да почнат отново да внасят добрите и качествените добри и доста по-евтини лекарства и болниците да не бъдат търговски дружества и ще им повярват страшно много хора.
17
0
 
12
 
! Отговори
балъкчиев преди 2 години
Докато има каракуди и шарани,ще има и балъкчии,демек-рибари.Кълвем,ли,кълвем.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този откъде го изкопаха? В България само идейни носители! Румен Петков няма ли да го пратим астронавт, да 0пикае космоса и да разхлади малко Планетата. Иде0ти, Сър!
15
0
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Паси , Плевнелиев и Крадлата Поптодорова - живеят в ЕДИН ОФИС - на гърба на БГ Данъкопладците - Държавата им дава по 10 000 000 евро годишно от нашите Данъци .За критиците - проверете е Нета .
14
4
 
1
 
! Отговори
До Друго си е преди 2 години
Е, господинчо, в ЕКА всяка държава дава твоята лепта, която варира от няколко милиона евро (Румъния дава 40 милиона, примерно, но някои дават доста по-малко) до милиард (Франция и Германия). Ти явно искаш да те повозят безплатно, щото си бедно българче."Европейската космическа агенция" не е част от ЕС, а отделна и независима научна организация. Така че и по тая линия не могат да те повозят безплатно.Освен това основната част от внесените пари се връщат в държавата за развитие на проекти.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНе Юпитер, а Плутон. Така каза Н. Василев.
12
0
 
9
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 2 години
НАСА дали ще м0же да го върне това на снимката на собствената му планета ведно с целия атлантически клуб ?
11
0
 
23
 
! Отговори
Анелия преди 2 години
Това е проблемът на България, че не сме изпратили мъж и жена на НАСА, защото всички други сектори цъфтят.
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И колко точно е таксата?
9
0
 
18
 
! Отговори
ДГД преди 2 години
Няма ли да пуkне това гнусно човече?!?
8
0
 
15
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Доктор Шаламон Паси ходил ли е в казармата
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още чакаме дълга на Ирак, който щяха да ни върнат, като участваме в коалицията окупираща Ирак! Още чакаме инвестициите на производители на оръжие и военна техника, които щяха да дойдат, като влезем в НАТО! Още чакаме инвестициите на световните технологични компании, които щяха да дойдат след като влезем в ЕС!Това са все обещания на Соломон Паси! Обикновен лъжец, но в големи мащаби!
6
0
 
15
 
! Отговори
Друго си е преди 2 години
Да си член на Интеркосмос. Нашите бивши съюзници изпратиха двама българи в космоса, докато настоящите ни съюзници ще поискат да платим милиарди за това. ПРЕДВАРИТЕЛНО. Може би ежегодно в течение на 10 години.
5
0
 
20
 
! Отговори
интересно преди 2 години
Кой ли дърпа конците на Слави, но стои в сянка, далеч от прожекторите? Винаги е най-добре да си в задкулисието. Хитро, но все пак от време на време се издава...
4
0
 
9
 
! Отговори
комсомолско движение преди 2 години
къде ше строим космодрума , до Панчарево или до Варна ?
3
0
 
18
 
! Отговори
Шашмата преди 2 години
Този шмекер ще засенчи и най голямата шашма.
2
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори Румъния е член на Европейската космическа агенция и има своя национална космическа агенция.
1
0
 
20
 
! Отговори
ехооооо преди 2 години
пътят към НАСА минава през празните глави на славчу и тошку .