Все още говорим за ЕС като "те", а не като "ние"

Все още очакваме проблемите ни да бъдат решени от ЕС
Обновена: 20 юли 2021 22:03 | 20 юли 2021 22:02, Екип на Bulgaria On Air
121

Европа ни каза същото, което ни каза миналата година. Бяха повторени всички тези констатации: че няма напредък; че няма осъдителни дела по високите етажи на властта; че продължават проблемите с отчетността на главния прокурор и структурните проблеми на съдебната власт; че проблемите със свободата на словото остават, включително през призмата на политическото, както и икономическото влияние. Това заяви директорът на Института за икономически и международни отношения Любомир Кючуков в студиото на "Денят ON AIR" по отношение на публикувания по-рано втори доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в ЕС.

Отличителната черта е, че българското обществено мнение отива доста по-напред в своята критичност спрямо съдебната система, отколкото самият европейски доклад, смята Кючуков.

"Забелязва се известна неудовлетвореност. За пръв път българското действие изпревари европейските констатации", посочи той, визирайки съвместните действия на правосъдния министър Янаки Стоилов и вътрешния министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев.

Bulgaria ON AIR припомня, че правосъдният министър внесе предложение до Висшия съдебен съвет (ВСС) да започне процедура за освобождаването на главния прокурор въз основа на доклад на вътрешния министър.
Според Кючуков това е знак за търсене на промяна и търсене на реални решения в сфера, която се констатира като проблемна от ЕС.

Директорът на Института за икономически и международни отношения коментира и решението на ЕК да спре евросредствата по Плановете за възстановяване към Унгария и Полша заради проблеми с върховенството на закона. Но изключи да се стигне до отстраняване на двете страни членки.

"Юридически отсъства такъв механизъм и политически няма нагласа, която да събере консенсус от всички държави в Съвета да се стигне до подобно действие", обясни Кючуков.

По думите му Европа не можe да тръгне едновременно и напред към повече интеграция, и назад към националната държава.

"Все още говорим за ЕС като "те", а не като "ние". Все още очакваме проблемите ни да бъдат решени от ЕС. Нашият външен министър вместо да отива в Брюксел с позиция и да се връща с решение, той отиваше за решение, а се връщаше с позиция - което е парадоксално за една страна членка на ЕС", изтъкна директорът на Института за икономически и международни отношения.

Кючуков е на мнение, че България трябва ясно да формулира своите позиции и да ги отстоява. "Безсмислено е след като са приети решения да протестираме срещу тях", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: Кючуков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
дон борисов ви вкара в параграф...Нато да охранява сарая на...агент на кгб и дс...доган,ако сте почтенни и последователи на ценностите на ЕС...е време да го признаете...да се извините...и да продължим напред...останалото са...лъжи иманипулации,ЕС е велика и човеколюбива идея...създателите им са били...герои...поклон!
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 77..СИВ фалира поради субективния фактор Горбачов. Белязаният продаде евтино цяла империя, но и по-ниските партийни вождове намазаха дебело филиите...СИВ фалира защото почти всичко произведено беше брак, демоде и некачествено!!! Защо плакнехме очи пред Корекомите и въздишахме като гледахме истински качествени стоки в долари, не в левове! Тия алабаличми можеш да ги разправяш на някой който още плува в топките на татко си. Ладата беше по лиценз Фиат, ЗАЗ - ЕнЕсУ ама некачетвена кражба
73
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те европейците са минали този период на Висок Чалгарски Феодализъм още през средновековието, преди Стогодишната война. Още тогава са написали Магна Харта на Свободите и са били по-напред от днешните българи. Сега са поне с 8-9 века по-напред.
72
4
 
5
 
! Отговори
ББ преди 2 години
давами и пример...ЕС...погледнете дезинформационната "агенция пик"финансирана от русия, насаждаща омраза,разделение и насилие...борисов-буда я дофинансира с парите на ЕС данъкоплатците...и продължавате да си затваряте очите...те се самозабравиха...Президента Байдън е жертва на манипулациите им!...подценявате ги!!!
71
3
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Народа ми не е...дс...борисов-буда,или доган-ангелов,сергей,сава...Народа ми е лоялен и почтен...работлив...и ние желаем да станем "ние"...а Вие кога?с финаннсиране на престъпници и мафиоти...няма начин!!!
70
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 85 Да е жив и здрав Слави! Щото мутрата умре вече ! -:)))
69
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живее Негово Чалгарско Величество цар Славун Талантливи с трите таланта - ядене, пиене и пеене на кръчмарски песни! Да живее Великата Балканска Революция на масата! Какво общо имаме ние балканците с тях цивилизованите европейци?
68
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
ЕС......е когато Народа ни бъде приет като "ние"...разберете ни...финансирането на престъпници и откровенни мафиоти в съзнанието ни е престъпление...не го приемаме...разбираме,партиини,политически,игри,лъжат ви,че са ни...превърнали във ваши последователи,Народа ни изповядва ценности...манипулират ви да ги държите на хранилката...това е Истината..защо им го позволявате за Бога?ЕС е...Богуугодна идея..Човеколюбива..политиците я опорочавате и предавате..няма да ставаме съучастници в престъпления!
67
2
 
7
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
до 60.НИКОЙ НЕ Е "ФАЛИРАЛ! В основат на падането на СССР.беше само един човек.Михаил Горбачов! Горби го наричахме тогав!Абе деца,какво знаете вие днес? Нищо!!!
66
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искате да живеете в трудово-възпитателен лагер, фашизмът ви е в кръвта българска.
65
1
 
7
 
! Отговори
ББ преди 2 години
ЕС каза дипломатично/не са безгрешни,финансират откровенни мафиоти и диктатори ЕНП/Своабодата,Справедливоста и Просперитета на децата ви е във вашите ръце бре ...гласуваш за 50 лева дадени ти от борисовции -догановц..назначили ви за ***......получаваш пак тях...щом ти стигат 50-те лева...а те ограбват с хиляди...и те държат като роб в 21 век...сам си го избра...Бог ни е дал животите като Свободни...Свободни ли сте?...държите ли се и изисквате ли от доновете да не посягат на Свободата ви?
64
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СИВ фалира поради субективния фактор Горбачов. Белязаният продаде евтино цяла империя, но и по-ниските партийни вождове намазаха дебело филиите.
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Йоханес Хан като се гаври и ти казва, че на българите не им трябва територия, на тях им е достатъчно да се гордеят с миналото си-това сигурно не е гавра?!
62
3
 
1
 
! Отговори
До 60 преди 2 години
СССР, отдавна фалира и се разпадна, а държави като Прибалтийските твърдят, че никога не са били членки, а са били ...окупирани! И с конкурс ли ви подбират такива динозаври?
61
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички европейски народи са произлезли от Азия, ама нали сте необразовано технологично гето и едва ли сте учили за индоевропейските народи.
60
8
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
До 68 Единствените, които гледат надменно и с презрение ,са Джуджето от Кремъл и неговото обкръжение! ЕС гледа на България като равноправен член на европейското семейство, и полага огромен финансов ресурс да ни направи нормална държава! ЕС и НАТО е най-хубавото, което можеше да се случи на България! Останалото е хибридна пропаганда !
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СССР беше икономически и политически съюз на страни които споделяха обща икономика и общи технологии и ресурси. СССР за няколко десетилетия от нулата стана световна икономическа сила. А ЕС е съюз на хищници егоисти където всеки си крие технологиите и по големите мародерстват по-малките. СССР изкара над 75 години, ЕС не можа и 20 години да изкара и вече се разпада.
58
0
 
6
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
до 66.. Да Така беше! Тато тогава,беше истински политик!Така влезе под кожата на Брежнев,и на всички останали след него,че имахме петрол и всички нови технологии! Е ..ние им пращахме чушки,домати,грозде от АПК то.Но братушките бяха доволни!Мутрта др Борисов ги отряза,поради Западната политика която водим вече 31 години " ПРОТИВ РУСИЯ! Но то си е и ще си остане за наша сметка уви! -:(((
57
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не искаше да приема България в ЕС, нито Германия, нито Франция, нито Австрия, нито Холандия, нито Белгия, всички гледат на България и на българите с презрение. Но САЩ решиха да ни приемат и всички те склониха глава и приеха България. САЩ имат нужда от територията за да оказват натиск към Русия, а България винаги ще бъде използвана за заден двор и депо за евтини слуги. И сега САЩ по същата причина ще приеме Македония е ЕС, и България ще подпише е и ще се съгласи с всичко както западняците се съгласиха за България.
56
1
 
6
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
Докато.не престане.да си шушука ЕС с Америка на ухо,ще са " ТЕ"!