Все още говорим за ЕС като "те", а не като "ние"

Все още очакваме проблемите ни да бъдат решени от ЕС
Обновена: 20 юли 2021 22:03 | 20 юли 2021 22:02, Екип на Bulgaria On Air
121

Европа ни каза същото, което ни каза миналата година. Бяха повторени всички тези констатации: че няма напредък; че няма осъдителни дела по високите етажи на властта; че продължават проблемите с отчетността на главния прокурор и структурните проблеми на съдебната власт; че проблемите със свободата на словото остават, включително през призмата на политическото, както и икономическото влияние. Това заяви директорът на Института за икономически и международни отношения Любомир Кючуков в студиото на "Денят ON AIR" по отношение на публикувания по-рано втори доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в ЕС.

Отличителната черта е, че българското обществено мнение отива доста по-напред в своята критичност спрямо съдебната система, отколкото самият европейски доклад, смята Кючуков.

"Забелязва се известна неудовлетвореност. За пръв път българското действие изпревари европейските констатации", посочи той, визирайки съвместните действия на правосъдния министър Янаки Стоилов и вътрешния министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев.

Bulgaria ON AIR припомня, че правосъдният министър внесе предложение до Висшия съдебен съвет (ВСС) да започне процедура за освобождаването на главния прокурор въз основа на доклад на вътрешния министър.
Според Кючуков това е знак за търсене на промяна и търсене на реални решения в сфера, която се констатира като проблемна от ЕС.

Директорът на Института за икономически и международни отношения коментира и решението на ЕК да спре евросредствата по Плановете за възстановяване към Унгария и Полша заради проблеми с върховенството на закона. Но изключи да се стигне до отстраняване на двете страни членки.

"Юридически отсъства такъв механизъм и политически няма нагласа, която да събере консенсус от всички държави в Съвета да се стигне до подобно действие", обясни Кючуков.

По думите му Европа не можe да тръгне едновременно и напред към повече интеграция, и назад към националната държава.

"Все още говорим за ЕС като "те", а не като "ние". Все още очакваме проблемите ни да бъдат решени от ЕС. Нашият външен министър вместо да отива в Брюксел с позиция и да се връща с решение, той отиваше за решение, а се връщаше с позиция - което е парадоксално за една страна членка на ЕС", изтъкна директорът на Института за икономически и международни отношения.

Кючуков е на мнение, че България трябва ясно да формулира своите позиции и да ги отстоява. "Безсмислено е след като са приети решения да протестираме срещу тях", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: Кючуков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По времето на СССР когато бяхме в СИВ имаше обмяна на опит - тоест ако някой развие нова техногия я преодставяше на другите, и всички я получаваха моментално. А защо сега в ЕС западите компании като Мерцедес, БМВ, Сименс, БОШ не предоставят новите си технологии на България за да се развива и да произвежда сама стоки вместо да ги внасяме и купуваме от Германия. Брюксел защо не ги задължи да ни предоставят технологиите си, както нас ни задължава да спазваме техните производствени стандарти? Защо задълженията са едностранни само за наша страна?
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте цялата история какво са писали и говорели западняците за нас - винаги са ни считали за различни от тях, винаги с презрение и обиди, никога не са ни приемали. Защо си мислите, че сега са ни приели за нещо друго, освен за слуги в задния двор, и то единствено защото са принудени да ни използват като санитарен кордон срещу Русия, без чиито ресурси повече не могат да се развиват.
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече 30 години момата България е чисто гола и стои в колянно-лакътна поза пред запада, и чака да стане като тях, да я приемат наравно с тях. Но пpocтитутката никога не е приета на равна нога от клиенте, още повече, че българската мома си събу гащите без пари, с надеждата за нови западни коли да и дадат да се вози, а събуе ли си един път жената гащите без пари, вече не и се предлага заплащане.
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 30 г имахме държавност, сега-не. За Османската империя също сме говорили като те, не ние. Йоханес Хан ви го казва-ЕС не може да се лиши от територията си, затова у нас трябва да се заселят 10 милиона европейци, които да си направят партия, която по демократичен начин даа бъде избрана и да управлява България, а българите зад граница да могат да се върнат, ако искат. Много се извинявам, но това не са го направили нито турците, нито руснаците
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите са слагачи, а слагачите ги използват и ги презират. Впрочем дори и да небяха слагачи, западняците използват всички и Българите пак щяха да са слуги. България дори не направи и най-малкия опит да се договорят с режима в Брюксел и да поискат примерно договор за безвъзмездна годишна субсидия от ЕС от 300-400 милион евро годишно докато потече евтината алтернативна американска газ, не! спряха Южен Поток ей така за нищо - дълбоко наведени
50
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само преди 30 г бяхме в ямата на комунизма под руския ботуш, а днес при демокрацията и ЕС икономиката се развива, населението расте, заводите никнат като гъби, бизнесът търси служители, българинът се замогна, забогатя, прави деца, живее по 84г. купува амолед и кулед форка, пет ка и 8К да гледа мачовете, върти западна кола по магистралите и прави тапи по празниците като пътува за чужбина, а пенсионерите меткат пачки с хилядарки от балконите. В своята 1300г история българите не са живяли толкова добре както днес при демокрацията и ЕС, ЕС е най-прекрасното място за живот.
49
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Банките са фрашкани с влогове, 35% ръст на продажбите на нови автомобили, километрични опашки по границата, магазини пълни с хора... и пак се намират плювачи да отричат направеното от ГЕРБ и помощите от Европа...
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тошковия синок Владко къдя е? Само той ще ви оправи, върнете го на трона и му осигурете напитка! :))))))))))))))))
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите се самомразим. Чуждите държави само го използват.....Ами няма с какво толкова хубаво да изпъкнем освен с красивата природа която окепазяваме непрекъснато и с чевени дебилитети управляващи ни вече 76 години! Чуждите държави не могат да използват една собственоръчно съсипана страна а просто ни гледат сеира, това е!
46
3
 
3
 
! Отговори
Поръчка преди 2 години
Поредния спец с внушения в стил РошкоФ... Въртят сучат... и все срещу Гешев,( защото Бойко вече е аут.) Страшна, комунистическа мафия... Нямат спирка...
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите се самомразим. Чуждите държави само го използват.
44
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е единственото спасение за България. Отново!!......Да де но нека пак отворят Корекомите ама с рубли! Искам руски сникърс в червена опаковка със сърп и чук! И нека пак полагаме венци под подутите дадености на Ленин и ботушите на Сталин! :)))))))))))
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Теб пък кой те кани в Русия че да се насочваш към Русия. Вас ви оправят еесовците от Брюксел, и още дълго ще ви оправят......Абе хубаво е за нормален човед да стои настрана от Русия но и от българската "управия" която е като руско камикадзе с даш камера и по покрив.:))))))))))
42
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От както влязохме в ЕС няма абсолютно никаква промяна в България. Нито в бита ни, нито в доходите ни. Само работим, за да сме в ЕС и не получаваме нищо.
41
2
 
10
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Русия е единственото спасение за България. Отново!!
40
0
 
8
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
Само за информация малко всяко година от България илитат поне едно 3 милиарда от нашто БВП в посока ЕС и нато като членски внос за "удовлствието" да бъдем част от клуба (без да броим дрането с ф0ките) така ако тези пари се вложат само във социални услуги и плащания и инфраструктуктура БЪлгария на фона на целия сгомнясващ се свят ще изглежда като зависта на света буквално !Но не трябва да плащаме ангарията ,предатели мразя ви със страст !Всеки натовец и транс-атлантик да срещне най- тежкото!
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Теб пък кой те кани в Русия че да се насочваш към Русия. Вас ви оправят еесовците от Брюксел, и още дълго ще ви оправят.
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственото спасение за България е да се пресъедини към Руската федерация като автономна република!!.....Абе тя руската федерация цъфнала като матрьожка с бело течение!:))))))))))))
37
2
 
9
 
! Отговори
Възраждане преди 2 години
Национален референдум за излизане на България от ЕС и НАТО и за присъединяване към Руската федерация!! Това иска Българския народ!!
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само Путин ще оправи България. Нека да се насочим към Русия.