Завърши ерата на коалицията на ГЕРБ с националистите

Имаме исторически нов парламент, смята проф. Анна Кръстева
21 юли 2021 13:49, Анисия Иванова
223
Завърши ерата на коалицията на ГЕРБ с националистите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Много по-големи са очакванията и надеждите да стане възможно съставянето на правителство от новото Народно събрание, сподели проф. Анна Кръстева, политолог и преподавател в НБУ, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

"Видяхме очаквано и забележително откриване на новия парламент от Мика Зайкова, която е най-ярката фигура, която бе излъченна от миналото Народно събрание. Мъдро, успокоено, диалогично политическо слово, в което политическият дискурс, по естествен и заразяващ начин, да лъха доброта.“

Мика Зайкова ни преведе и вота на мъдрия български народ: две неща е пожелал - категорична промяна, както и че промяната не е възложена на едно единствено лице.

Още по темата

"Исторически нов парламент. 112 негови депутати са нови лица спрямо миналата година. Почти половината състав е подновен. ГЕРБ вече не е водеща политическа сила. За първи път излиза партия на промяната. За втори път българският народ потвърждава своето нежелание за националистически партии в парламента. Не успяха нито самостоятелно, нито с коалиция, нито с лидери, нито без лидери. Много променен парламент и се очаква да е парламент на промяната.“

Но от предизборни обещания до промяната се минава през няколко съществени стъпки, смята политологът. Първата е да се конституира парламента, като бъде избран председател, както и конституиране на парламентарните групи. Втората е към правителството – да се постъпи по конституционно зададения ред, защото обявяването на кандидат по телевизията от гражданин, който може да е лидер на партия, няма никаква конституционна валидност. Кабинет може да предложи само номинираният за кандидат министър-председател, член или лице от първата парламентарна група.

Очаква се да се влезе в конституционния ред за обявяване на правителство и едва след това да бъде търсена подкрепа. Декларира се, че ще се търси диалог и се напусна позицията на диктат: „аз ви казвам имена, аз ви казвам приоритети, вие ги гласувайте или нови избори.“, смята проф. Кръстева.

Няма да е лесно, ще има неизбежни търкания, но има две посоки, които са очертани. Партиите на промяната имат един общо споделен приоритет – възстановяване на върховенството на закона и по приятните съвпадения на политическия календар, вчера излезе докладът на Европейската комисия.

Пред съдебната реформа също има сериозни предизвикателства. Докладът на ЕК казва още веднъж категорично и малко по-конкретно от преди, това, за което българските граждани бяха на площадите няколко месеца през отминалото лято. Това, което партиите на промяната систематично отстояват е същото, което започна и служебният кабинет - безпрецедентен акт на искане за отстраняване на главния прокурор.

Най-важните задачи за 46-ото Народно събрание са да разгледа, да одобри и да се прати в Брюксел Планът за възстановяване и развитие. В тази сфера оставаме на опашката на европейските страни. Ние сме последните, които не са пратили този план, работен от ГЕРБ, след това допълван от служебното правителство. Няколкото нови акцента – върху иновациите, образованието и стимулирането на бизнеса, са приоритети, около които би трябвало лесно да се гради консенсус. Друго важно действие за този парламент ще е насрочването на дата за президентски избори и това трбява да се случи преди 24.август. Все по-горещата здравна ситуация с повишението на заразените случаи и ковид кризата трябва също да бъдат приоритет, обясни още гостът.

Работа в интерес на хората, а не работа в интерес на политиците.

Работа в интерес на политиците би било веднага да забият нос в изборния кодекс и пак да го префасонират, като елемент за подготовката за новите избори. Бихме искали това да не е приоритет на сегашните депутати. Самата работа върху изборния кодекс не от първия ден, което би било знак, че си дават по-дълъг хоризонт за нова работа. Това не значи, че кодексът не трябва да се оставя накрая, смята още проф. Кръстева.

"Българите категорично гласуваха за промяна – единствените партии, които повишиха своя резултат, са партиите на промяната. Пренаредиха политическата сцена с исторически резултат и завърши ерата на коалиция ГЕРБ с националистите. Фундаментални политически промени, където на дневен ред се поставя реформаторски, не просто технократичен ред."

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най ме кефи че Светата троица Русенскио Македонец. Скатажията с падналата ограда и оня с аптеките Неволята отидоха на кино. Много пъти писах че ако продължават да подкрепят бибитко на следващи избори ще гледат парламата отвън. Бях писал че тези които бяха гласували за тях ги псуват на *** леля вуйна и на всички от домакинството им. Но от броене на пачки нямаха време да четата сайтове. Е. Сега ще имат време да четат ама е късно.
154
5
 
10
 
! Отговори
Еква коалция?! преди 2 години
Шкембето и Винкела не влязоха -3%Костя Копейкин- 2%-колкото за субсидийката.Волен Гюлето -0,46%-и за субсидийката му не стигнаха...
153
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да , партиите на подмяната взеха властта, нов парламент със стари куви. Единствен ИТН са нови , но са толкова зле , че сами незнаят какво правят. Предлагат правителство и веднага го оттеглят, големи професионали , даже на своето немогат да отстояват. Тъжна работа
152
10
 
23
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИЗЛЪГАНИ
151
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** 30 години го "променят". Колкото по-променен става, по-голям *** остава.
150
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По добро от традиционните партии няма!На тези ще им сърбаме попарата!
149
6
 
10
 
! Отговори
Дядо Георги преди 2 години
Жалко г-жо професор. Много близко виждате.
148
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Падението е пълно!Ще ни променят чалгарите!До къде я докарахме?
147
11
 
17
 
! Отговори
RockN'Metal преди 2 години
И започна ерата на чалгарите вече официално...
146
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Старите се оядоха и напускат, новите дойдоха гладни, но обещаха да елиминират корупцията, пълен смях.
145
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До УфффТи не видя ли че се объркакой е президента и как се казва, възрастта си казва думата :))) Те затова партиите се бъзикаха с Радев "Първанов, Първанов" :))
144
3
 
18
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
Г-жо да Ви припомня Марк Твен - "Приказките за смърта ми са силно преувеличени". Един въпрос - как си представяте хора от сорта на всякакви претенциозни съкращения, с идея как да откраднат бързо от събраното, да създадат живота нов!!! На техния фон даже Нинова изглежда положително.
143
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мъка! няма вече патерици за ин валида Борисов!
142
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Внимавайте ако на телефонното екранче на очилатата бабушка Заечкокотенкая не й изпратят картинка с морковчета с допроводен надпис "Морковите подобряват зрението. Заек никога не е ходил на очен лекар"
141
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
bg narod suveren zdravata energia e izvan ns. 70 procenta bg ne sa glasuvali. ako tesi 70 procenta neglasuvali bg vi podprat otvan... na kaima ste stavate... ;-)))
140
12
 
8
 
! Отговори
БАН-от Ръководството преди 2 години
След задълбочени изследвания, анализи и изчисления, нашите учени доказаха че всеки трети Гербер е толкова тъпоненормален колкото предните два. Изследването се разширява над ИТНенормалник и Пикоченамехур Спри си Дебелото черво
139
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен България отдавна няма президент, има преЦедент - избран от разветката Решетников и танцуващ по свирката на олигарха Черепов.... Срам!!!!
138
10
 
18
 
! Отговори
Уффф преди 2 години
Забележително откриване от костенурката зайкова, която обърка химна на България? Достоен председател на България в лицето на секретарката на ДПС, с любим политик ЛютФи Местан? Достойно представяне на Бойкикев, който зове да пренебрегнем род, език, история и култура и да ги харижем на северомакедонеца заедно с полета в космоса? Умерен език от страна на депутатите, особено от страна на Африканския пигмей? Тая да не се казва Спецова, такива ги дърдори, разтяга и преобръща, че ми се гади!!!
137
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВМРО нали си получава парички, това че подходиха агресивно към макетата, което си е за сметка на макетата, щото на българина не му пука за Северна Македония :))) Като не се мисли за българин, да си живурка със сърбите, кво ни занимават с глупостите си :))
136
6
 
7
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
ОП: ВМРОНФСБАТАКА, никога не са били националисти и неслучайно се нарекоха "патриоти"!;))) Дори "родолюбци" не се нарекоха. Националисти в управлението на България, досега не е имало! Ако имаше, щехте ли да сте в това положение, електорат? Ами, не!