Правителство можело и да има, но няма да е стабилно и не е на промяната

Даниел Смилов: Първо ще се смеем, после ще плачем
131
Правителство можело и да има, но няма да е стабилно и не е на промяната
Снимка: БГНЕС

Може би  първо ще се смеем, после ще плачем, каза пред БНР политологът, университетски преподавател и програмен директор на Центъра за либерални стратегии доц. Даниел Смилов за предложения от ИТН проект на кабинет.

Според него има някакъв шанс за съставяне на правителство, но то едва ли ще бъде стабилно и ще може да бъде правителство на промяната.

Още по темата

Според Смилов ИТН цели да управлява с плаващи мнозинства.

„Тоест, те искат да получат един мандат, който е уж мандат за промяната, а след това да имат пълната свобода да формират такива плаващи мнозинства. Целият въпрос е защо пък ДБ и ИБГНИ трябва да ги подкрепят в едно такова начинание“, каза той.

В българската ситуация идеята да се управлява с плаващи мнозинства е покана за възстановяване на модела за управление на ГЕРБ, смята Смилов.

„Целият въпрос е защо партия, която идва уж да променя модела, на практика възпроизвежда негови основни характеристики“, посочи политологът.

Относно персоналния състав на втория проектокабинет на ИТН Даниел Смилов изтъкна, че е трудно това правителство да бъде окачествено като технократично, експертно правителство.

Даниел Смилов вижда три варианта и е на мнение, че не бива да изключваме нови избори.

Първият вариант е проформа опит за съставяне на правителство с идеята, че това е по-скоро провокация, която другите да отхвърлят и да се стигне до избори – това според преподавателя е реалистичен сценарий.

Втория вариант политологът очерта като подкрепа за ИТН с гласовете на БСП и помощ от ДПС за сваляне на кворума например. Като го нарече „доста ясен и чист вариант“, той уточни, че в този случай „няма да имаме правителство на промяната, а нещо друго“.

Ако ДБ и ИБГНИ решат да дадат някакъв шанс, можем да се окажем в най-неясната ситуация, отбеляза Смилов по третия вариант. В този случай по думите му статуквото може да се окаже щастливо да управлява с плаващи мнозинства постфактум.

Шансовете за успех на третия мандат са много малки, допълни още Смилов.

„Шансът да има някакво правителство все още зависи от първия мандат и какво ще се случи“, каза  той.
Странно е защо от ИТН решиха да се конфронтират с ключови министри на служебното правителство, които са много популярни, коментира доц. Смилов.

„Другото, което прави неприятно впечатление, е начинът, по който тези атаки бяха организирани – уж с изваждане на някакви факти от жълтата преса“, добави той.

В действията на ИТН има една водеща нишка – да покажат, че те карат влака, обобщи политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
5
 
14
 
! Отговори
Цървул преди 2 години
Не мога да разбера, защо обсъждаме кукления театър,наречен кабинет на ИТН.Много по-интересни са "сватовете","кумовете" и "кръстниците". ДБ -Атанасов, Иванов и Мирчев - червени наследници! Мутрите - Манолова и Дончева- червени наследници!БСП - нямат нужда от пояснение! Като добавим и Калеко от Дондуков 2, какво излиза? Правителството е червен годеж, от който булката ИТН ще излезе посрамена от интимното *** на чаршафа.
69
3
 
4
 
! Отговори
Е и ко? преди 2 години
Кат няма правителство?Камъни ли ще падат от небето?Абе я му дръпнете един Тайсън Кючек у парламента и да минаваме под управление на Ердоган!И без това мадамите свикнахя да носят фереджета и бурки,поне Турция се отказа от обратните жендъри.
68
4
 
6
 
! Отговори
и те така преди 2 години
от сега се смеем , но не трябва да допускаме да плачем . благодарение на преуспяващите миячи и чалгарчетата тошку и славчу ше ви го слагат ,,,,шнорхела
67
3
 
8
 
! Отговори
Смех преди 2 години
партийки, които всеки път губят избори като БСП и ДБ и единствения им шанс да управляват е служебно и с преврат непрекъснато твърдят, колко им били прекрасни министрите хахах. Епа виде се колко са прекрасни - никой не ги иска и хората масово гласуваха за ГЕРБ и ИТН. За едните щото ги знаят какви са, а за другите щото не ги знаят какви са и още не са се показали.
66
3
 
5
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Интересно е да се знае що за либерални стратегии създават в института, на който той е директор. *** агитацията влиза ли в кръга на тяхната дейност.
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Центъра за либерални стратегии" -- Уау! Къде е тръгнал тоя бос през лука? Няма ли кой да им сложи карантина на този център? Те са по-опасни от ковида и никой не реагира втази държава. Този център е развъдник на всякакви зарази, предназначени да хвърлят държавицата България в кома за броени години.
64
0
 
4
 
! Отговори
Един до 83 преди 2 години
Откога ползваш никнейм Българин? Не беше ли на друг коментиращ?
63
0
 
8
 
! Отговори
Реалността преди 2 години
Смилоооов, Смилов, влака вече го карат ***.нгу.стите от ИТН ( Има такива недоразумения) и ЕБНИГИ ! Влакът,драги Смилов, вече е дерайлирал ! Никакъв политолог не си, Смилов, а една дръглива овца ! Не ставаш за анализатор на политически процеси щом не виждаш реално какво става !
62
1
 
6
 
! Отговори
Payak преди 2 години
По долу пише плешив фараон. Какъв фараон самопровъзгласил се? Опростачен комплексиран индивид най вероятно и импотентен.
61
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плаващите мнозинства са нещо нормално, при положение , че няма партия с повече от 120 депутата. Последната такава беше ОДС на Костов. Крайно време е да се научат, че различието е нещо хубаво. Стига вече "който не е с нас ..."
60
5
 
1
 
! Отговори
Без политици преди 2 години
Вся власть народу!
59
2
 
6
 
! Отговори
Интересно е преди 2 години
как БСП и ДБ наричат своите си ключови министри в служебното правителство - успешни. Очевидно те са успешни единствено и само за тях си, ако се съди по показаните на изборите резултати - ДБ си остават партия на софийските глезльовци, а БСП пропада със страшна сила. Министрите им имат принос единствено в назначаването на всичките си възможни роднини и близки на високоплатени постове. За два месеца назначиха повече роднини отколкото Боко за 12 години.
58
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се избере правителство. Като слушам как всички говорят вяло, бавно, отпуснато, когато коментират, няма да подкрепят правителството. Няма го ентусиазма от миналото лято. Тези ще са същите и след трети избори. Да се махат.
57
0
 
1
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
До КОМЕНТАР 45:45 ТИ КОМЕНТАР СТИГА ВРЕМЕТО Е НАШЕ.ДОЛУ БКП ДС И ПРОИЗВОДНИТЕ НА БКП ГЕРБ-СДС
56
2
 
7
 
! Отговори
Кури кака преди 2 години
Определено мантрата е: правителството трябва да е от Де *** или от исмв /вътре, иначе има задкулисие. Тия двете са най-малко, но най-гласовити. Според тях "новите, умни /ицето/ и красиви /и майчето и ицето/" навсякъде и всички останали са маскари. Ай сиктир.
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - Бойко никога не е говорил за задължителни ваксини. При Борисов 4 няма да има задуължителни ваксини, но тези сега могат и да ви ваксинират набързо.
54
4
 
1
 
! Отговори
Промяна за мат' преди 2 години
--Военен режим Пиночет!ЕДИНСТВЕНО това!!!
53
7
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Мене ИТН по ме кефат от комунистите от ГЕРБ.
52
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато Украйна реши да напусне СССР и стана независима държава, имаше промишлен потенциал значително превъзхождащ Германия (обединена Германия). Военно промишления потенциал на Украйна тогава превъзхождаше практически всяка страна в Европа, включително Франция. Що се отнася до корабостроенето, Украйна можеше да построи всякакви военни кораби - от самолетоносачи до малки военни кораби. Украйна можеше да произвежда космическа техника, ракети, междуконтинентални балистични ракети и самолети. Автобуси. Сега Украйна е стана от третия свят като България.
51
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес от асоциацията на работодателите обявиха, че заради високата борсова цена на тока,готвят протести и спиране на предприятия.Онзи ден представител на петролната и газова асоциация ни стресна, че заради евроакцизи, догодина бензина и дизела ще минат 3 лв.ТОВА е важното, а не какво правителство ще мине или не.Защото страшното предстои и никакви Тв скечове и хуморески няма да помогнат.