Без илюзии: Броят на мигрантите ще скочи, при нужда ще има нови центрове

Във всички европейски страни се отчита бежански натиск
Обновена: 12 авг 2021 18:59 | 12 авг 2021 18:00, Красимир Ангелов
265
Без илюзии: Броят на мигрантите ще скочи, при нужда ще има нови центрове
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Постепенно бежанските центрове в България започват да изпълват своя капацитет. Имаме готовност за включване в действие на други такива центрове за настаняване на мигранти, заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

"Нямаме никакви илюзии – ще се увеличава броят на мигрантите. И тук ще положим необходимитие усилия, за да предпазим страната от мигрантския натиск в необходимата степен, да сведем до минимум преминаването на нашата граница", каза той и поясни, че такива центрове ще бъдат разкривани в югоизточната част на страната, в района на Елхово.

Още по темата
По думите му по този начин мигрантите ще бъдат настанявани по-близо до границата, след като я преминат.

Вътрешният министър посочи, че във всички европейски страни се отчита мигрантският натиск и се отдава голямо значение на тези групи, които приближават към европейската част.

Рашков поясни, че става дума за големи групи афганистанци, които наближават Турция и ние очакваме, че те ще направят опит да проникнат на територията на България.

"Проблемът се усложнява. Това изисква от нас подготовка, изисква вземането на адекватни мерки. Нямаме никакво основание да се успокояваме, защото обстоятелствата налагат да се вземат и други мерки. В момента ние отделяме полицейски сили, включително и от „Жандармерията“, за да може да контролираме не само да не се пресича границата, а ако мигранти са успели да пресекат българската граница да бъдат открити във вътрешността на страната, за да се вземат съответните мерки", заяви силовият министър.

От думите му стана ясно, че при необходимост ще бъдат командировани и допълнителни полицейски сили по границата ни с Турция и с Гърция и уточни, че от Турция мигрантите могат да преминат и през гръцката територия или да се отправят към България.

Рашков призна, че всеки ден има групи от мигранти, както и каналджии, които ги превеждат през границата.

"Води се битка с тези хора, защото мигрантите не могат сами да се ориентират на територията на нашата страна, някой трябва да ги насочва. МВР полага усилия в тази насока и взема включително наказателни мерки по отношение на българските граждани, които се занимават с тази незаконна дейност", коментира той и добави, че с цялата тази информация ще запознае в понеделник президентът Румен Радев, който тогава свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на който ще обсъдят темата за ковид мерките и мерките за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция.

Още от утре лично президентът Румен Радев ще посети ГКПП "Капитан Андреево" и Елхово и ще се запознае на място с взетите мерки.

Попитан дали ще участва в редовен кабинет, ако бъде поканен, Рашков коментира, че на този етап все още е рано да даде отговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
0
 
3
 
! Отговори
. преди 2 години
чашков, нали си шеф на МВР, а фигуранта е главнокомандващ? Ами вземете мерки, спирайте мигрантите на границата, това ви е работата, а не да имате предчувствия за подслушване, да създавате интриги и лъжи, да чегъртате можещите и да крадете със скорост няколко милиарда за 3 месеца. До 9 коляно, барабар с 12-те ***...
183
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
фигуранта и цялото правителство оставка
182
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как проблема с бежанците при Борисов беше решен още преди да има договорка между Брюксел и Турция за трансфериране на няколко милиарда евро за бежанските центрове. Най-вероятно това се дължи на авторитета, който имаше Бойко в европейския съюз и Турция, за жалост недостижим от който и да е български политик.
181
0
 
3
 
! Отговори
коптор преди 2 години
До АнонименНяма медии ,комунизъм е!
180
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не стрелят , така ли се пази граница?
179
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо никой не протестира срещу некомпетентното правителство и бездействието му. Кризата ни връхлита а те само констатират. Бежанци ни заливат а те констатират. Къде са свободните медии??? Нали преди Бойко и пречеше, сега кой им пречи. Защо в пишат и говорят за Бритни Спирс и баща и а не за безобразията на правителството и фигуранта???
178
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашков, негод=нико махай се по скоро. Л+жец ниеден
177
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
къде са медиите, защото не отразяват че ни заливат мигранти??? Кой ще отиде сега при Ердоган??? Фигуранта ли, предателя на България??? Няма кой. Мгрантите в БГ ще станат повече от местното население. Трябва да се протестира против тия шепа хора които зарграждат България.
176
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
фигуранта хвърли България в хаос и бездънна криза. Фигуранта е предател на народа ни. Той не е от народа, фигуранта е параз=ит на снагата на България
175
0
 
11
 
! Отговори
Давай давай преди 2 години
Йес ю кен да направиш България помийна яма, пълна с неидентифицирани имигранти ! Гарантирано от другаря Радев и придворния му лакей Рашков ! Ех, Рашааа.. мамашка наша... !
174
0
 
13
 
! Отговори
Рашков-комунист преди 2 години
Аман от дърти комунисти в управлението на България. Румен Радеф и Рашков са вредни за България. Трябва бързо да ги изчегъртаме.
173
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от турчина по-проведен няма! Не си създават образи на господ!
172
1
 
9
 
! Отговори
червената ДАМАДЖАНА преди 2 години
я чака много дълъг период върху един *** ама не неговия а на ЦЕНТРАЛНИЯ СОФИЙСКИ
171
12
 
3
 
! Отговори
иво преди 2 години
Г-н Рашков обявете имената и адресите на жандармеристите които видяхме във вчерашните нечовешки кадри.Тези еничари в униформи трябва да си получат заслуженото.Това не бяха полицаи,а животни.Без последствия това не бива и няма да се остави.
170
0
 
14
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
Напред,да разсипем България с девизът на моят гуру Грипена:Не знам ка а,*** не а така!Комунист се за бой стяга,родината си той продава,но власт и имане без кръв не дава!!В ЕС и в НАТО се кълне,но тайничко в сърцето, нивга КГБ не ще да предаде!!
169
1
 
15
 
! Отговори
Рашков преди 2 години
Ако трябва, и специални покани ще им се пратят на хората, за да не се тормозят да стоят в Турция !
168
5
 
2
 
! Отговори
Turist преди 2 години
Вчера на Глухите камъни 20 арабела,при Кости 10 тина арабела преди седмица.В Странджа интересно и там видяхме на 2км от Звездец и после 10 тина в гората до Малко търново при тракииските гробници.Има не е да няма емигранти.Но са смирени искат вода и подслон.
167
3
 
41
 
! Отговори
Съвет преди 2 години
Веднага се махай ,куха комунистическа тикво !!!! Ще докараш на държавата огромни вреди !!! Няма ли кой да го изскубе тоя ръб ?
166
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя една диплома не може да намери, ще бори имигранти!
165
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Славчо явно се усети и сътвори невиждан панаир, с куклите и кукловодите си