Без илюзии: Броят на мигрантите ще скочи, при нужда ще има нови центрове

Във всички европейски страни се отчита бежански натиск
Обновена: 12 авг 2021 18:59 | 12 авг 2021 18:00, Красимир Ангелов
265
Без илюзии: Броят на мигрантите ще скочи, при нужда ще има нови центрове
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Постепенно бежанските центрове в България започват да изпълват своя капацитет. Имаме готовност за включване в действие на други такива центрове за настаняване на мигранти, заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

"Нямаме никакви илюзии – ще се увеличава броят на мигрантите. И тук ще положим необходимитие усилия, за да предпазим страната от мигрантския натиск в необходимата степен, да сведем до минимум преминаването на нашата граница", каза той и поясни, че такива центрове ще бъдат разкривани в югоизточната част на страната, в района на Елхово.

Още по темата
По думите му по този начин мигрантите ще бъдат настанявани по-близо до границата, след като я преминат.

Вътрешният министър посочи, че във всички европейски страни се отчита мигрантският натиск и се отдава голямо значение на тези групи, които приближават към европейската част.

Рашков поясни, че става дума за големи групи афганистанци, които наближават Турция и ние очакваме, че те ще направят опит да проникнат на територията на България.

"Проблемът се усложнява. Това изисква от нас подготовка, изисква вземането на адекватни мерки. Нямаме никакво основание да се успокояваме, защото обстоятелствата налагат да се вземат и други мерки. В момента ние отделяме полицейски сили, включително и от „Жандармерията“, за да може да контролираме не само да не се пресича границата, а ако мигранти са успели да пресекат българската граница да бъдат открити във вътрешността на страната, за да се вземат съответните мерки", заяви силовият министър.

От думите му стана ясно, че при необходимост ще бъдат командировани и допълнителни полицейски сили по границата ни с Турция и с Гърция и уточни, че от Турция мигрантите могат да преминат и през гръцката територия или да се отправят към България.

Рашков призна, че всеки ден има групи от мигранти, както и каналджии, които ги превеждат през границата.

"Води се битка с тези хора, защото мигрантите не могат сами да се ориентират на територията на нашата страна, някой трябва да ги насочва. МВР полага усилия в тази насока и взема включително наказателни мерки по отношение на българските граждани, които се занимават с тази незаконна дейност", коментира той и добави, че с цялата тази информация ще запознае в понеделник президентът Румен Радев, който тогава свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на който ще обсъдят темата за ковид мерките и мерките за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция.

Още от утре лично президентът Румен Радев ще посети ГКПП "Капитан Андреево" и Елхово и ще се запознае на място с взетите мерки.

Попитан дали ще участва в редовен кабинет, ако бъде поканен, Рашков коментира, че на този етап все още е рано да даде отговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко толкова му се краде още че отиде при Ердоган да иска да пуснат мигрантите. Много жалък
163
1
 
25
 
! Отговори
Радев преди 2 години
назначи в правителството си само такива,стари,зли му.... ля...сали комунисти приличащи на него.
162
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До президентските избори така ще се омажат! Жалко, че ще плащаме всички! Когато ВЗЕМАТ властта само погроми! Мерака на РАДЕВ Е да бъде фактор разпреселящ ПОРЦИИТЕ! За съжаление няма успехи в нищо с което се е захванал! ВВС-приземен, семейството разбито, син с проблемно поведение, ЦЯЛ МАНДАТ В ПРЕЗИДЕНСТВОТО С НАДГРОБНО СЛОВО ЗА НОВА ГОДИНА И НАКРАЯ НАПЪЛНИ С РУСКИТЕ АГЕНТИ СЛУЖБИ И СЕ ПРЕВЪРНА ВЪВ ФИГУРАНТ НА ЧЕРЕПА, СЕГА СЪСИПВАТ ДЪРЖАВАТА
161
2
 
26
 
! Отговори
Z3 преди 2 години
А не смяшате ли, другарю Рашков, че ако такова бедствие се случи, ще значи, че не сте си всършил работата и трябва да отстъпите мястото на някой, който може да опази границите на България? Въпросът ми е риторичен, такива като вас нямат мъжеството да подадат оставка. Ще се борите за кокъла до кръв, това е исторически диказано. Толкова мръсен живот сте живял, че бъдите само съжаление
160
0
 
7
 
! Отговори
Az da vi преди 2 години
Утре е откриването на ловния сезон.Предлагам желаещите ловни дружинки да бъдат безплатно извозвани до границата, че белким помогнат опазването на България.......Така или иначе дивеч почти няма
159
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чашков, лошия Борисов ти завеща нова ограда и почти перфектно пазена граница, в това число гаранции от от самия Ердоган. Така, че недей да говориш глупотевини от сорта, че духнал вятъра и съборил 5м ограда, ами си сядай на пияния *** и направи поне 1/10 от това, което Борисов правеше по границата!
158
3
 
46
 
! Отговори
гостенка-1 преди 2 години
Борисов успя дя намали натиска към нашите граници! Приемете ли бежанците, те остават тук! Не си мислете, че Европа с този Ковид ще ги приеме, ... ще ни ги върне. Рашков, защо ги пускаш да влизат, ти си предател като Радев. Ей ще ни заробите отново, омитайте се от България! Заплювам ви!
157
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да пита Боко как да се справи. Другото са кьорфишеци.
156
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пращай ченгетата да пишат предупредителни протоколи,както преди изборите.
155
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ДАМАДЖАНАТА В БАГАЖНИКА ЛИ Е- МИСЛЕТЕ БЕ ХОРА- ХРОНИЧНИТЕ АЛКОХОЛИЦИ НЕ МОГАТ БЕЗ АЛКОХОЛ ПРИПАДАТ.
154
6
 
27
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
На този алкохолик не трябва да му се вярва.
153
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правите като Боко - отивате при комшиите и се договаряте за 50/50. Отивате при митничарите и им казвате да бият който видят, да му събират "оборота" и да го връщат на комшиите бит, без пари и без да се разбере, че доближавал границата. И така се разчува и вълната намалява.
152
1
 
37
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Затегнете контрола по границата и почнете да ги гърмите на месо пришълците, а не да ми изграждате бежански центрове защото това не са бежанци и пришълци дошли да лапат помощи и да имат претенции!!!
151
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аре друже, работа се иска - пожари , емигтанти, протести ...! вие кво си мислите ... с само с "лов на вещици" и "бокчо" арестуван, нема да минете с твоя началник "коремното"
150
4
 
39
 
! Отговори
Хе,хе! преди 2 години
Абсолютният некадърник Рашков, след като излезе от някой от 12 -те си клозета, веднага сяда и започва да разпределя бежанците. Днес е определил София за бежански център. Хайде всички шопи да отварят входните врати - идват на Рашков Дамаджаната гостите ! Да са ви честити !
149
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашков, имаш ли усещане за мигранти?
148
4
 
30
 
! Отговори
умен преди 2 години
тоя вече сигурно има старческо слабоумие
147
2
 
28
 
! Отговори
ББ преди 2 години
г-н Министър...ако са заплаха...споделете го...и ще дойдем доброволци...милиони сме!!!
146
24
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
е нали боко и карадая...ходиха да молят ердо да ...ни ги прати бре,...рекет освен това ...меркел ги иска...заради липсата на работна...заради демографският...по.н. по ЕС...финансират престъпници и престъпления...а имат...демографски...лудост!
145
8
 
32
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Гарантирано от правителството на г-н Радев, и лично от другаря Бойко Рашков !