Без илюзии: Броят на мигрантите ще скочи, при нужда ще има нови центрове

Във всички европейски страни се отчита бежански натиск
Обновена: 12 авг 2021 18:59 | 12 авг 2021 18:00, Красимир Ангелов
265
Без илюзии: Броят на мигрантите ще скочи, при нужда ще има нови центрове
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Постепенно бежанските центрове в България започват да изпълват своя капацитет. Имаме готовност за включване в действие на други такива центрове за настаняване на мигранти, заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

"Нямаме никакви илюзии – ще се увеличава броят на мигрантите. И тук ще положим необходимитие усилия, за да предпазим страната от мигрантския натиск в необходимата степен, да сведем до минимум преминаването на нашата граница", каза той и поясни, че такива центрове ще бъдат разкривани в югоизточната част на страната, в района на Елхово.

Още по темата
По думите му по този начин мигрантите ще бъдат настанявани по-близо до границата, след като я преминат.

Вътрешният министър посочи, че във всички европейски страни се отчита мигрантският натиск и се отдава голямо значение на тези групи, които приближават към европейската част.

Рашков поясни, че става дума за големи групи афганистанци, които наближават Турция и ние очакваме, че те ще направят опит да проникнат на територията на България.

"Проблемът се усложнява. Това изисква от нас подготовка, изисква вземането на адекватни мерки. Нямаме никакво основание да се успокояваме, защото обстоятелствата налагат да се вземат и други мерки. В момента ние отделяме полицейски сили, включително и от „Жандармерията“, за да може да контролираме не само да не се пресича границата, а ако мигранти са успели да пресекат българската граница да бъдат открити във вътрешността на страната, за да се вземат съответните мерки", заяви силовият министър.

От думите му стана ясно, че при необходимост ще бъдат командировани и допълнителни полицейски сили по границата ни с Турция и с Гърция и уточни, че от Турция мигрантите могат да преминат и през гръцката територия или да се отправят към България.

Рашков призна, че всеки ден има групи от мигранти, както и каналджии, които ги превеждат през границата.

"Води се битка с тези хора, защото мигрантите не могат сами да се ориентират на територията на нашата страна, някой трябва да ги насочва. МВР полага усилия в тази насока и взема включително наказателни мерки по отношение на българските граждани, които се занимават с тази незаконна дейност", коментира той и добави, че с цялата тази информация ще запознае в понеделник президентът Румен Радев, който тогава свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на който ще обсъдят темата за ковид мерките и мерките за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция.

Още от утре лично президентът Румен Радев ще посети ГКПП "Капитан Андреево" и Елхово и ще се запознае на място с взетите мерки.

Попитан дали ще участва в редовен кабинет, ако бъде поканен, Рашков коментира, че на този етап все още е рано да даде отговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
4
 
4
 
! Отговори
Кръстоносец преди 2 години
Афганистанците трябва да бъдат превъзпитани, християнизирани и побългарени, иначе следва екскурзия към Турция.
103
16
 
1
 
! Отговори
Деди преди 2 години
Исляма надделява над християнството защото в исляма комунизъм, феминизъм и джендеризъм не вирей. Европейците живеят в грях, европейките са леки жени, европейците отрекоха Бога и Бога се разсърди. Идат знамената на Исляма. Явно това е правата религия.
102
0
 
8
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Защо нови бежански центрове, а не още патрули по границата? За какъв *** ни е тая армия като неможе дори границата ни да опази? За какво изобщо ги храним? За мигрантите има ГКПП- та да минат от там. Бежанци в България няма как да дойдат засега, тъй като в нито една съседна нам страна няма война, нито се преследват хора заради политически убеждения, сексуална ориентация или нещо подобно? За какво се харчат парите ни питам аз? И кой определя кой ще стъпи на НАША земя???
101
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема страшно! Рашков има много имоти, с много бани и тоалетни, може да настани бая афгански народ!
100
1
 
4
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
До До Живко от ВарнаКога и как ?Нямам ти номера !
99
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През ВСВ умира Царя и България изпада в криза и идват комунистите, сега БОЙКО падна и България наново я окупираха комунистите!
98
1
 
10
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Може ли да ме уредите да стана държавен служител в някой сектор на Българската система ? Кога и как може ли ?
97
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факт е, че най малко половин година България ще се управлява от крадливите, некадърни, лъжливи комунисти от служебния кабинет. Факт е, че на изборите те получават само 14%. Това ако не е държавен преврат, аз не знам каква поредна мега комунистическа несправедливост е.
96
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев и компания да си събират партакешите и да се омитат докато е време!Такива некадърници, една граница не можели да опазят, за държавни дела се гласяли!
95
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румен Радев, по-известен като КАYНЯ, е най-голямото бедствие сполетявало България от промените насам. Съсипа държавата.
94
3
 
12
 
! Отговори
Електра преди 2 години
Сега Цоцаалистите защо не скачат срещу ПедеРашков, защото са с Кауна Радев ли, тия лицемери...
93
0
 
6
 
! Отговори
Селянин преди 2 години
Къде са центровете за афгани да отида да си купа неколко да ми прекoпат картофите напролет. Ще си направя плантация.
92
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само за протокола - Турция има споразумение с ЕС да задържа сирийските бежанци на своя територия и получава пари за това, само за сирийците, не и за други! А тази нова вълна сега е от афганистанци и Турция ги пропуска към Европа. В Афганистан талибаните са завладели почти 90% от територията след напускането на американците и до няколко дни се очаква да превземат и Кабул. Тепърва ще идват насам, който и да е на власт.
91
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко, на кого ни остави....
90
3
 
15
 
! Отговори
Без илюзии ! преди 2 години
Токът, газта, водата и бензинът поскъпват ! Спряха строителството на Хемус и метрото в София ! Изгониха най-добрите медици от болниците ! Иде Зима - Иде Радева Зима !!!
89
15
 
1
 
! Отговори
Селянин преди 2 години
Чудесна новина, Раше, никакви центрове. Пускай ги да заселват пустеещите села. България е в демографска катастрофа, а земята няма да се обработи сама. Акъл от забегнали в Англия нещем. Снажните афгaни са прекосили неколко държави на крак, знаги са годни за труд, дайте им да копaт картофи и да се развъждат.
88
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашков, ако отвориш мигрантски център, ще съжаляваш че си част от това уж временно правителство цял живот!!!
87
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко и Ердоган бяха добри комшии, разбираха се. Но в къщата на Бойко влязоха партизани и му я отнеха, а на Ердо не му харесва това. Защото когато се подпали къщата на съседа, твоята е следваща. Мигрантите прииждат заради преврата Kayня, по-известен като Румен Радев.
86
4
 
18
 
! Отговори
Румен Владимиров преди 2 години
Бойко къде си ! Тези ще съборят държавата! От сега се готвят да приемат, а не да отблъскват мигрантите!
85
2
 
23
 
! Отговори
мак преди 2 години
Не ги допускайте да стъпят тук, че после няма как да ги върнете. Това с увеличаване на местат за тях е ид.иот.щина, все едно Рашков да каже - елате, ще се справим. Не го очаквах от Рашков.