Без илюзии: Броят на мигрантите ще скочи, при нужда ще има нови центрове

Във всички европейски страни се отчита бежански натиск
Обновена: 12 авг 2021 18:59 | 12 авг 2021 18:00, Красимир Ангелов
265
Без илюзии: Броят на мигрантите ще скочи, при нужда ще има нови центрове
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Постепенно бежанските центрове в България започват да изпълват своя капацитет. Имаме готовност за включване в действие на други такива центрове за настаняване на мигранти, заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

"Нямаме никакви илюзии – ще се увеличава броят на мигрантите. И тук ще положим необходимитие усилия, за да предпазим страната от мигрантския натиск в необходимата степен, да сведем до минимум преминаването на нашата граница", каза той и поясни, че такива центрове ще бъдат разкривани в югоизточната част на страната, в района на Елхово.

Още по темата
По думите му по този начин мигрантите ще бъдат настанявани по-близо до границата, след като я преминат.

Вътрешният министър посочи, че във всички европейски страни се отчита мигрантският натиск и се отдава голямо значение на тези групи, които приближават към европейската част.

Рашков поясни, че става дума за големи групи афганистанци, които наближават Турция и ние очакваме, че те ще направят опит да проникнат на територията на България.

"Проблемът се усложнява. Това изисква от нас подготовка, изисква вземането на адекватни мерки. Нямаме никакво основание да се успокояваме, защото обстоятелствата налагат да се вземат и други мерки. В момента ние отделяме полицейски сили, включително и от „Жандармерията“, за да може да контролираме не само да не се пресича границата, а ако мигранти са успели да пресекат българската граница да бъдат открити във вътрешността на страната, за да се вземат съответните мерки", заяви силовият министър.

От думите му стана ясно, че при необходимост ще бъдат командировани и допълнителни полицейски сили по границата ни с Турция и с Гърция и уточни, че от Турция мигрантите могат да преминат и през гръцката територия или да се отправят към България.

Рашков призна, че всеки ден има групи от мигранти, както и каналджии, които ги превеждат през границата.

"Води се битка с тези хора, защото мигрантите не могат сами да се ориентират на територията на нашата страна, някой трябва да ги насочва. МВР полага усилия в тази насока и взема включително наказателни мерки по отношение на българските граждани, които се занимават с тази незаконна дейност", коментира той и добави, че с цялата тази информация ще запознае в понеделник президентът Румен Радев, който тогава свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на който ще обсъдят темата за ковид мерките и мерките за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция.

Още от утре лично президентът Румен Радев ще посети ГКПП "Капитан Андреево" и Елхово и ще се запознае на място с взетите мерки.

Попитан дали ще участва в редовен кабинет, ако бъде поканен, Рашков коментира, че на този етап все още е рано да даде отговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
12
 
7
 
! Отговори
Изтрепаха хората преди 2 години
Всеки ,който е казал нещо неудобно срещу ББ или ЦЦ или истината, се разболява или директно умира, Догане защо подгъзуваш на Бойко, а не се обедините с някой друг или с БСП? - "Мишо Шамара е прикован на болнично легло, закачен към различни апарати, които следят състоянието му. Хитовият рапър от близкото минало показа снимка от болничното звено, на която е в окаян вид, и стресна приятели и познати."
143
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1989г.Тодор Живков социализъм -Границата се пази от войници с Калашник и куче,който нарушител не спре се стреля.Сега демОкрация капитализъм,свободия-границата не се пази,всеки минава даже го настаняваме в центрове.Уж бягат от война ***,но изнасилват жени в Европа трошат и колят.Честито ви ЕС,Нато и Америка а аз ....си искам СОЦА
142
4
 
46
 
! Отговори
Z3 преди 2 години
Явно милиционер-министъра няма никакво намерение да се опитва да спира тълпите, които нелегално ще нахлуват на наша територия. Вместо това, той се е притеснил къде ще ги настаним нашествениците и е готов да строи нови обиталища. Ако не беше страшно, щеше да е комично. Рашков, Рашков....
141
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами ти защо си бе?обясняваш се като ученичкаоставка мутро
140
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно за мигранти няма ковид. Особено ако изповядват исляма.
139
6
 
21
 
! Отговори
Рашко Дамаджаната преди 2 години
Рашков, наздраве!
138
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фактите: при Борисов миграция нула, при Радев над 50 000 пришълци само за последните два месеца.
137
0
 
16
 
! Отговори
Бивш граничар преди 2 години
Когато границата е минирана,почти никой не минава.Е,някои неграмотни опитват,но не стигат далече.
136
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нали знаете,че където първо влязат като държава ,там ще ги върнат бе , ще напечат малко инфлация и ще ни дадат евро, за да направим техни лагери тук. ей това е краят. бих се борил истински срещу цялата несправедливост, но като знам народът как е защитил нашите герои и Левски най-вече, не си струва. Слава России.
135
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отива Рашков да се срещне с Ердоган и оправя положението. Така правеше Борисов и имаше ефект. А Рашков като по-добър от него ще измисли нещо още по-ефективно.
134
9
 
30
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Как бих могъл да храня илюзии, когато живея в държавата на чалгопитеците и кремълските парашутисти, в която Министър на вътрешните работи е чашкоФ, а в парламента се вихрят едни Маями, Татяни и бойкикевци, в компанията на Импексова и Доган и всички те са участници в Шоуто на КуКуБенда и Каналето ... !!!
133
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
братя и сестри, така ли ще поругаем с паметта на нашите герои от миналото, с безучастното си приемане на тази *** от сорос
132
4
 
18
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
Нали са много добри хора арабелите,изповядващи ислям?Защо бягат от прекрасния ислямски свят,и идват в нашия-християнския.Но това не им пречи после тук да слагат бомби,да убиват невинни и беззащитни християни,и да вият"Аллах акбар".Нито един в от тях в нашия свят.Либерастите да си го избият от ума,и най вече онази сбъркана бабушкера-меркелицата.Тя е виновна за нешествието.Съд и затвор за нея.
131
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще строят центрове до границата за да са по-близо когато я преминат???А не може ли да пазите границата и вместо да наливате пари в центрове да увеличите броя на охраняващите я. И не е ли време армията ни да пази границата, а не гранична полиция.Служебните са удобни на външните кукловоди. Същите мекеретаа като всички предходни правителства. Пу! Продажници.
130
2
 
5
 
! Отговори
дядомраз преди 2 години
Това са бивши служители на американците,преводачи и прочие персонал със семействата си. Бягат от талибаните. Америка какво ще направи за хората си?
129
0
 
17
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 2 години
МИНИРАЙТЕ ГРАНИЦАТА!
128
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Веднага билет за Германия. Меркел още е на власт.
127
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакайте ги да се съберат в София. Къде по горите ще ги гоните.
126
1
 
9
 
! Отговори
Хотелиер преди 2 години
Заповядайте скъпи гости!Партията майка построи много празни хотели и къщи за гости! Меркел плаща и дава мечета бакшиш!
125
8
 
11
 
! Отговори
цар рашо преди 2 години
Оглушителното мълчание на Фигуронта дава думата на този бизродник да приемаме нови ислямски завоеватели