Радев: Актуализацията на бюджета е въпрос от национална сигурност

Ако не стане, служебният кабинет ще е с вързани ръце, обяви президентът
Обновена: 16 авг 2021 20:16 | 16 авг 2021 20:00, Красимир Ангелов
318
Радев: Актуализацията на бюджета е въпрос от национална сигурност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Здравната и мигрантската кризи ще доминират обществения ред през есента. Служебното правителство успя да осигури необходимите финансови средства в хазната, за да могат обаче тези пари да достигнат до болниците, до граница, до пенсионерите, Народното събрание трябва да актуализира бюджета. Затова и свиках днешния Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Не постигнахме консенсус, заяви президентът Румен Радев след заседанието на през днешния ден.

Болшинството парламентарно представени политически партии считат, че дебатът за бюджета може да се води единствено в НС. Аз обаче считам, че това е въпрос, касаещ националната сигурност, категоричен е държавният глава.

Още по темата
Той посочи, че ако 46-тото Народно събрание бъде разпуснато без да актуализира бюджета, няма да има средства за медиците, няма да има средства за програмата 60/40, няма да се изплаща месечна целева помощ за семейства с деца до 14-годишна възраст и няма да има средства за границата. Освен това по думите му МВР ще бъде в невъзможност да покрива разходите за издръжка и персонал, няма да се изплаща пълния размер на енергийните помощи.

"Няма да има индексация на пенсиите и стотици хиляди пенсионери ще останат под прага на бедност", заяви Румен Радев и продължи:

"В тази обстановка служебният кабинет ще бъде с вързани ръце, а българите за пореден път ще изнесат кризата на свой гръб", подчерта той.

Държавният глава коментира и темата за полицейското насилие след публикуваните кадри за бой над протестиращи по време на протестите миналото лято.

"Полицейското насилие над цивилни граждани е акт, който заслужава вниманието на цялото общество. Аз приветствам решението на председателя на парламента да свика извънредно заседание на Народното събрание по темата, както и решението на служебния министър на вътрешните работи да провери досегашните проверки за разследването на този случай.

В този казус трябва да се извърши внимателна преценка на всички факти и отговорности. Трябва да се установи цялата верига на отговорност", заяви Радев.

По думите му на всичко случило се трябва да се реагира като демократично общество, "което не бива да позволява по такъв грозен начин да се тъпчат конституционните права на гражданите".

"През септември очакваме посещение на мониторинговата група за демокрация към Европейския парламент. България трябва да отстои своята репутация като европейска демокрация, в която гражданите могат да разчитат на върховенството на закона. А не тази репутация да бъде поставяна под въпрос. Отговорността за насилието трябва да се реализира в съответствие със закона", завърши президентът Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
4
 
38
 
! Отговори
Импийчмът преди 2 години
За Радев
251
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя па зелен чорап надроби попарата, а иска друг да я сърба. Импийчмът. Доста му стана. Народното събрание да насрочва президенски избори, а тоясричащия да го махат, че не спазва Конституцията. Не само топа топката на место, но и я спихна.
250
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Офф.. "Тоз изведнъж се сети, че има такова нещо като национална сигурност !" Когато Фигурантът говори за национална сигурност, той има предвид руската национална сигурност.
249
3
 
26
 
! Отговори
Офф.. преди 2 години
Тоз изведнъж се сети, че има такова нещо като национална сигурност !
248
0
 
9
 
! Отговори
Хип хоп преди 2 години
Много се дразна някои неграмотен индивид като започне да пише за селяните в българия и да ги мачка и обижда.нима няма свестни хора там да има доста комплекси повече от нужното. всичко е възпитание как си възпитан има много достоини хора които се управят сами без една стотинка.всички сме едни и същи хора.нима в големите градове няма *** комплексари и нещастници.престанете да мачкате самочувствието на хората на село и да си избивате комплексите.
247
24
 
4
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Бойко и герб продължават пари на вятъра да хвърлят. Тука за *** са се охарчили добре където е статия за фигурата на страха за тях.
246
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целият зор е един диктатор като Радев да остане още два месеца на власт.
245
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То са ***, то е чудо ..... Видяхме читав управляващ за 30г и масовката изпадна в шок.
244
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде са парите, Ромене?
243
15
 
2
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Интересното е, че пак ще си го изберат.
242
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ако не стане, служебния кабинет ще е с вързани ръце". Да се разбира, "ако не стане, аз съм с вързани ръце да продължавам да руша държавността в България". Когато Фигуранта ви казва, че нещо "трябва" да се направи, това значи, че то е в интерес на Кремъл, на който Фигуранта е говорител.
241
3
 
25
 
! Отговори
Хе,хе! преди 2 години
Тук на някакъв *** му се привижда втори мандат на Фигуранта !!! *** ! Виж , импийчмънт вече се вижда много по-ясно ! СмЪрделе, ти си доста пострадал ментално от вируса . По-добре влез в интензивното.
240
3
 
32
 
! Отговори
Фотограф преди 2 години
Зеленият чорап винаги гледа като пръднал, но днес вече гледа като нас.ран ! И мирише много ! Долна гад си, фуражко! И некадърна !
239
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много вождове има сега ,преди беше само един Дилян
238
34
 
7
 
! Отговори
Герберски СмЪрдел преди 2 години
Нещата логично си отиват към пълен мандат на служебното правителство и втори мандат на Радев за див ужас на Тиквата и всички тиквопоклоници
237
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев тоя път не си прав ..нов .бюджета не е нужен ,ще окрадят пачките покрай тоя измислен вирус)
236
2
 
31
 
! Отговори
Payak преди 2 години
Чак не ми се пише за този. Метежник. Никой президент преди него не си позволи политически пристрастни изказвания. Омаловажи институцията президент. И понеже всички плащаха протести и постигаха своето и мислят че ще е все така. Струва ми се нормалните работещи хора ще ни писне и ще излезем без някой да ни организира или плаща да си върнем нормалността и държавата.
235
1
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Освен за президент с церимониални функции Радев не става за нищо друго(и за това май много не става,но айде).Ето видяхме опита му да управлява,забатачиха се нещата хептен.За Конституцията да не говорим,за него тя е празна дума-назначава хора с двойно гражданство за министри,намесва се в парламентарните работи с тази актуализация на бюджета.Какво ли ни чака още с този "президент",иначе с 60% подкрепа от слепците и празноглавците.
234
1
 
18
 
! Отговори
Боклук преди 2 години
Тоя трябва да бъде докаран до състояние, при което щом започне само да си мисли за власт да получава позиви за Драй-Фа-Не.
233
1
 
23
 
! Отговори
akudд преди 2 години
така по комунистически се извиват ръцете на народа. като се заплашват с мигранти докарани по воля на самия загрижен президент