Рашков: Прокурорка е спряла преписката за боя на площада, не видяла нарушения

Гешев назначил за охрана един от полицаите от кадрите с насилие
Обновена: 17 авг 2021 11:14 | 17 авг 2021 11:05, Камелия Цветанова
188

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Едва четирима полицаи са наказани след проведени три проверки от СДВР във връзка с насилието над протестиращи на юли миналата година.

"Прокуратурата е останала повече от една година длъжник на обществото, а наказанията са несъразмерни", отсече МВР шефът Бойко Рашков.

Според него тези полицаи "ни орезиляват пред света“, а не само възмущават българите.

Той определи поведението на униформените като зверско изтъпление.

Рашков коментира, че един глас от снимащите протестиращи, най-отчетливо е казвал: "Убиват го, убиват го, убиват го", като е наблюдавал случващото се зад колоните.

"Не случайно са влачени зад колоните, явно са разчитали, че там камерата няма да работи с оглед да се предпазят от отговорност, голяма грешка. Записът е съхранявал в НСО и на 17 юли той е изискан от СДВР и е получен от НСО в СДВР, т.е. всичко е било известно още тогава. Сега чувам, че някой е крил една година тези материали, този запис е бил в МВР в едно негово поделение и трябва този, който е бил министър на вътрешните работи да каже бил ли е крит записът или не", отсече той.

"Насилие е било упражнено и полицаите не са надхвърлили малко правомощията си, а поведението им граничи с престъпление. Такова нечовешко отношение към млади хора възмущава всички. Подобни случаи досега у нас не е имало", настоя МВР шефът.

Още по темата
"На кадрите се вижда, че полицаите като брой надвишават тези, които лежат не като хора на земята, някои не мърдат, има един за който се твърди, че е загубил съзнание, юристите знаят, че това е средна телесна повреда и ако това е вярно и е установено с експертиза, къде е наказанието спрямо НК?", риторично попита вътрешният министър.

А наказаните са четирима - един за 2 години лишаване от право за повишение, друг за една година и двама са наказани с порицание.

Според Рашков наказанията не са достатъчни и заради това от вчера той е сформирал комисия, която да ги преразгледа.

„Единият обаче в началото на годината е преминал в Бюрото по защита към главния прокурор, явно Гешев, виждайки как се справя с побойщата на площада е пожелал точно той да го охранява“, коментира той.

Освен това нито един от полицаите биячи да бъдат привлечени към наказателна отговорност.

"Междувременно преписките са подадени в дирекция "Вътрешна сигурност", която е пряко подчинена на вътрешния министър, това означава, че този който е бил министър по това време е знаел за тези кадри. Дирекцията е пратила преписка към прокуратурата, а преписката е прекратена от прокуратурата и това е направено от прокурорка, която в момента вече е член на Европейската прокуратура", обясни още втрешният министър.

Той добави, че образувани дела срещу полицаите няма, но дела срещу пострадалите, т.е. които са протестирали мирно и са били влачени зад колоните, има.

"Извършени са и проверки за журналиста Димитър Кенаров и то независимо от това, че имаше представено съответно медицинско удостоверение, че той започна да съди МВР, за тока което са му причинили и освен това в този случай МВР се е опитало да попречи всячески на гражданския протест, по който Кенаров е поискал обезщетение заради нанесените му травми. За Николай Дойчинов, фоторепортер от агенция Франс прес, случаят е ясен- насилие, счупена камера, отвеждане на районното и накрая кой е виновен – дежурният офицер, който не бил съставил правилно документите", каза Рашков.

Според него проверките на СДВР са повърхности, не са установени всички участвали в побоя служители, възникват съмнение относно вида и тежестта на наказанията за четиримата.


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
1
 
2
 
! Отговори
дамаджан ЧАШКОВ преди 1 месец
ти си първия при ГЕШЕВ след кауна от славяново
174
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма такава държава!!!
173
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да биеш вързани деца тежащи 50 кг е много мъжко.....Такъв го запомняш и когато е цивилен изяжда боя, след като няма правосъдие и това е....Много смело беше, първо ги връзват и после ги бият хахаха....Женчовци1 Те затова жените напоследък носят медали.
172
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прокурорката вижда само парите. В България няма работеща Прокуратура за обикновените хора.
171
1
 
3
 
! Отговори
Електра преди 1 месец
Голям праз, по важно е, болшевиките крадци от четворната Кауно-Чалгарска - Импексово - Галевска и Дай БГ, коалиция да се разберат, за да може Кауна Радеф да купиоще 8 самолета Ф-16 на двойно по скъпа цена, и да усвои едни милиарди. Пък болните и пенсионерите, КОВИД ги ял...
170
0
 
3
 
! Отговори
Електра преди 1 месец
Голям праз, по важно е, болшевиките от четворната Кауно-Чалгарска - Импексово - Галевска и Дай БГ, коалиция да се разберат, за да може Кауна Радеф да купи още 8 самолета Ф-16 на двойно по скъпа цена. Пък болните и пенсионерите, КОВИД ги ял...
169
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 155-само народен съд или бесило
168
2
 
8
 
! Отговори
Иванова преди 1 месец
До ТЕРОРИСТИТЕ СА В НС,и кой излезе пръв с вдигнат юмрук,че не си спомняте.Той е главния виновник за размириците .А политиците ,отровни ,...всякакви яхнаха протеста ,за своя облага.А кой протестираха ,завърналите се -"Българи за малко",пука им ,сега с аси пак на запад и си получават високите заплати ,не живеят в мизерията тук.
167
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно ако има протести пред президентството и почнат да се хвърлят домати ,яйца ,свински уши ,жълти павета , пръска се лютив спрей срещу полицаите , дали те ще играят балета " Спящата красавица"
166
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вашата работа е - присмя се хърбел на щърбел.
165
3
 
8
 
! Отговори
incompetency преди 1 месец
досега слижителите в прокуратурата показват тотална некомпетентност, защита на собствени, лични интереси за сметка на обществените, фалшиви дипломи и проверки, т.е. необходима е пълна промяна на тази институция и стартиране изгграждането и наново, първата стъпка( най-лесната) е орязване на огромните им, неправомерни заплати(взети от обществения ресурс) и свеждането им до средната за страната за всеки един служител там, това ще доведе до напускане на по-интелигентните им служители и реформа
164
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ЩЕ СЕ НАУЧИМ ! - много ти се иска народен съд, ама утре като някой те наклевети и този "умен" народ те осъди на смърт, ще има да търсиш правосъдие. Големи сте специалисти, когато не става дума за вас самите.
163
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Общо взето, едни милиционери обвиняват други милиционери, че милиционерствали. Пълен цирк.
162
8
 
11
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 месец
Кадрите,които ни показвате до втръсване по тв не изглеждат ли вече много манипулативни?Защо не се говори вече нищо за нападенията над полицаи и за поругаването на техните униформи-символ на държавността в България?Невинно бити няма.Всичко е по сценарий на президент*чето рр.
161
6
 
13
 
! Отговори
Боил преди 1 месец
Този сътрудник на 6 ти.одел на ДС да се заеме с вълната от мигранти,защото натискът на границата е огромен ,а тоз б....к се занимава с тъпи доноси/вълкът не си сменя кожата/
160
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
дикато ни занимават с глупости едни 1,2 милиарда ще бъдат хапнати
159
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чашков, как да бъде повдигнато обвинение след като терористите, които са бити, не са си извадили медицинско, не са подали жалби в МВР или Прокуратурата и не са се явили да дадат показания по образуваното сл. дело срещу полицаите. Стига лъжи, чашков, това не е като да крадеш за 12 ке.ефа...
158
4
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Терористите от отровното трио също са назначени в парламента и правителството на Радев, не само полицая-насилник! Защо това не го виждате, Рашков?
157
6
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Да Рашков, но Хаджигенов, Бабикян и Минеков, които упражняваха насилие спряма хората и институциите миналата година, сега са назначени в парламената и служебното правителство на тлъсти заплати! Сега Хаджигенов отново упражнява насилие в НС и вместо да се решават главните проблеми на народа, унижават полицията, но как пък никой от депутатите не сети да му поиска сметка за за неговите деяния от миналата година?!
156
13
 
5
 
! Отговори
ЩЕ СЕ НАУЧИМ ! преди 1 месец
ДОКАТО НЕ СЪЗДАДЕМ ИНСТИТУЦИЯТА НАРОДЕН СЪД ЗА СЪДИИ , ПРОКУРОРИ , АДВОКАТИ ПОЛИЦАИ ВСЯКАКЪВ ВИД ДЕЙСТВАЩИ И НЕ ДЕЙСТВАЩИ МАГИСТРАТИ И ВОЕННИ ЩЕ БЪДЕ ТАКА ! НЕ МОЖЕ СЪДИЯТА ДА Е НАД ЗАКОНА И ДА НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ДЕЙСТВИЯ И БЕЗДЕЙСТВИЯ ПО СЛУЖБА ! ! ! НАРОДА ЧРЕЗ СВОЯ СЪД ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАД ДЪРЖАВНИЯ СЪД !