БСП се надява на постигане на съгласие за актуализация на бюджета

Левицата продължава разговорите за съставяне на кабинет
116
БСП се надява на постигане на съгласие за актуализация на бюджета
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП и туристическия бранш обсъдиха мерки за подкрепа на бизнеса, които могат да бъдат изработени и приети до две седмици.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че президентът им е връчил третия мандат и усилията им са в две посоки, както за правителство, така и за постигане на съгласие по актуализацията на бюджета. Да поговорим за конкретни неща, които можем да свършим до две седмици, които да гарантират посрещане на кризите, призова тя в началото на срещата.

Още по темата
Нинова посочи, че правят опити за спокойни разговори за съставяне на редовен кабинет. Ако обаче не стигнем до съгласие, бихме искали да осигурим поне на икономиката, на домакинствата, на вас, средства през бюджета за тази година, обърна се тя към представителите на туристическата индустрия, цитирана от БТА.

От туристическия бранш изразиха притеснение, че в бюджета няма предвидени пари за антикризисни мерки за затворени или ограничени бизнеси, а само за мярката "60 на 40".

От бизнеса поискаха намалената ставка от 9 процента да се запази безсрочно, а в настоящия бюджет да се предвидят суми за PCR тестове, за да се облекчи влизането на чужденци в България, и да има законодателна промяна, така че икономическите и социалните мерки да могат да се изплащат и при ограничени и при затворени бизнеси по регионални центрове.

От БСП поеха ангажимент да огледат закона за извънредното положение и да видят дали има нужда от промяна в него. Сред другите четири-пет неща, за които да се помисли в следващите дни, Корнелия Нинова посочи ваучери за почивка, пари за PCR тестове и разписване на някакъв резерв от тези 1,2 млрд. лева за допълнителен мерки за покриване на оборотен капитал.

По време на срещата беше коментирано и предложението на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев за нови ограничения заради нарастването на заразените с COVID-19.

Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България коментира, че предложението отново включва затваряне на нощните заведения и ограничаване на заведенията на закрито, които били несправедливо сатанизирани.

"Това няма да го позволим този път, заяви той и изрази надежда да се състави правителство, с което да говорят. Всеки е отговорен за собственото си здраве, всеки може да се ваксинира или да се самоизолира", посочи Зумпалов. Не може на нощните заведения да се прехвърли цялата отговорност за общественото здраве на държавата, добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: БСПниновамандат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Премиер за една седмица" - нова-комедия от БСП Пикчърс. В главната роля *** Крушовска! Смях голям!
70
1
 
9
 
! Отговори
До 90 преди 2 години
ИЗвинявай, ти да не би да живееш в някаква друга България или си просто *** комунист с опорките. Ей и ние живеем тук и можем да видим каква е разликата когато управляват комунистите и всички други. Айде стига глупости
69
3
 
9
 
! Отговори
Пак преди 2 години
Отново се сещаме какво става когато комунистите започнат да говорят за властта, просто обещаваме на всички всчико и сме най-добрите, само гласувайте за нас, а после погром. Ей ***, това сме го гледали много години и вече балъците са все по-малко. Комуниста козината си мени, но нрава не
68
11
 
2
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До Генади: Пак да пълним чекмеджето на Бойко? Затова ли бяха протестите? ............... За три мандата на Бойко изостанахме и от предпоследните в ЕС - най-бедната и корумпирана държава с най-бързо намаляващо население. Когато по времето на Станишев влязохме в ЕС бяхме на едно ниво с Румъния, даже не искахме да ни пакетират че сме били по-напред. Сега сме далеч зад тях, с 30% по-малък БНП на глава от населението. Това са "големите успехи" на Бойко и дружинката му. Стига му толкова.
67
4
 
14
 
! Отговори
Генади преди 2 години
не бива да има правителство без ГЕРБ
66
4
 
4
 
! Отговори
Време за промяна преди 2 години
До Анонимен 80 "актуализацията на бюджета няма нищо общо с Нинова и бсп, много малко зависи от тях, само 15%" Прочети пак какво си написал и си помисли има ли някаква здрава логика в него. Може ли нещо хем да няма нищо общо с някого, хем да зависи от него (пък дори и на 15%, не знам как си ги сметнал). ..................................... А приемането на актуализацията на бюджета е задача на НС и по нея трабва да се постигне съгласие. Като изключим ГЕРБ и ДПС, другите също трябва да се потрудят
65
1
 
2
 
! Отговори
Значи : преди 2 години
К'во ме гледате мене - аз им го казах още преди 14 години и аз миналата и по-миналата и по-по миналата и по-по-по миналата година казах, че няма да участвам в напредналите лудости в нечии глави и рекох смело и безразсъдно - требва да направим така, че тука да заработят нормално нещата.Ти рекоха, че съм луд, натопиха ме, че съм бил хазарт и залагам, а то това било на Николайчо хобито и номерата му като не краде!
64
3
 
19
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Тази банадска *** как не се е сетила да направи и консултация с талибаните в Афганистан. Всичко е ясно онова петно в президенството, я ползва за убиване времето до изборите. Майната и на държавата, майната му на народа. Важното е да сме в обектива на ТВ камерите и да лижиме от екрана.
63
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пак по опорката? - актуализацията на бюджета няма нищо общо с Нинова и бсп, много малко зависи от тях, само 15%.
62
2
 
3
 
! Отговори
Значи глей сега: преди 2 години
Ако бяхме преди 10000 години на хлапето дето не знае да чете и да пише нямаше да му се очудя ама изобщо. През 1989 година щях да съм в потрес и ужасен.През 2021 година осъзнах безумието на българското образование в момента и то се изразява в едно изречение, което ще предизвика много смях сред определени среди:"Това със сигурност е продукт на нечии извратен мозък"Не знам дали разбираш какво ти говоря!
61
16
 
3
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До Анонимен 76: Актуализацията на бюджета е нещо, което трябва да стане, без това няма да има пари нито за Ковид, нито за актуализация на пенсиите. А циркаджилъците ги търси при бат'си Бойко. Напоследък (ако се съди по приказките му) е съвсем неадекватен.
60
2
 
10
 
! Отговори
Emigrant преди 2 години
И Аз се надявам Деми Мур да се подмлади с 30 години и да си легне с мен тази нощ,ама тя не знае нищо за мен,а и надеждите ми малко граничат с абсурда и научната фантастика!!
59
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - "Накрая ще се изнервя и напук ще гласувам за ГЕРБ." - ;;; - Някои сме изнервени от циркаджилъците на нинова и бсп още от 2016, когато бяха предишните парламентарни избори! Тогава добре се получи! Дано и на предстоящите да се получи добре!
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП ту да ги пратят при Юли Тонкин . За 200 кинта тъй ще ги надъха че ще си повярват че сами могат да направят правителство . Той такива безкрайно отчаяни хора най много ги харесва. Яко надъхва пича . Един даже си помисли че е космонавт и още си живее на Марс :)))
57
24
 
5
 
! Отговори
На Лидия Хламидия преди 2 години
ДОЛУ ГЕРБ.
56
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Биволицатъ се е наточила да краде
55
2
 
1
 
! Отговори
Как се дишате бе? преди 2 години
Знаейки, че перспективите на 6 милиона човека са в банковите ви сметки!Его Николайчо ония ден го привикали да дава обяснение за едни 62 милиона на година!Той отговорил: Няма такова нещо и няма такава сделка!Показват му разпечатки от вестниците с думите:"Така като ме гледаш корабче в очите ми плува ли?"
54
1
 
5
 
! Отговори
Не е само тя: преди 2 години
Гледай от моята гледна точка и камбанария: Има ученици в пети клас дето не знаят да четат и да пишат и да не говорим за естетическо и културно образование ... То е като животинче в гората... И всичко това е на фона на една огромна бедност без средна класа заради модели на образование, икономика, здравеопазване и т.н. които са остарял дизайн (тоест Ад) които бяха въведени от Симеончо, Симеончо, Ахмедчо, Сергейчо, Сергейчо (той е на квадрат) Даниелчо, Миленчо накратко SS на квадрат. Как се дишат?
53
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 68 Не знам дали е жена госпожа ЛЪЖА, но преди известно време искаше да се разберат с Бойко по мъжки.
52
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мисли за държавата и народа жената...