Ангелов отговори на Кацаров: Целите саморазправа с политически опонент

Няма да ми запушите устата, заяви бившият здравен министър
103
Ангелов отговори на Кацаров: Целите саморазправа с политически опонент
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бившият здравен министър Костадин Ангелов отговори на обвиненията от страна на Министерството на здравеопазването, че като директор на Александровска болница е сключвал неизгодни споразумения в продължение на години, с които е увеличил дълга на болницата. Само за последната 1,5 година от управлението му болницата е натрупала загуби в размер на 10 621 000 лв., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

"Без изненада прочетох поредната информация, изнесена от министерството на здравеопазаването и свързана с Александровска болница. Съобщението се подготвя от няколко дни и цели саморазправа с политически опонент. Съжалявам за институцията министерство на здравеопазването, защото тя се употребява като пропаганден мегафон", написа в своя профил във Facebook Ангелов.

Още по темата
Той отчете, че подобна информация за "лошото финансово състояние" се публикува за трети път в последните няколко месеца и това става все покрай избори.

"На обществото днес се дава “извадка от доклад”. Ето и фактите, които не се съобщават с апломб, защото не са удобни за Стойчо Кацаров", написа Ангелов и продължава:

"През 2013-та, когато ставам директор на “Александровска” болница, тя е с 29 248 000 лв. загуба. Тогава лечебното заведение е в отчайващо инфраструктурно състояние. Сградите се рушаха. От 2013-та до 2020 г. болницата се обновява и модернизира постепенно. Към 2020 г. остават за инфраструктурно подобрение сградите на Пропедевтика на вътрешните болести и на Клиниката по алергология, за които финансовите средства са осигурени. Финансов ресурс за Клиниката по кожни болести не е осигурен.

През 2013-та, когато ставам изп. директор на “Александровска”, приходите на болницата са 40 млн. лв. , а в края на 2020-та те са над 77 млн. лв. Просрочените задължения са стопени от 16 млн. лв. на 8 млн. лв. в края на 2020-та. С ясна и отчетлива тенденция за намаляването им в последните 5 години. Капиталът на болницата е скочил двойно. 33 млн. лв. през 2013-та. 70.8 млн. лв. в края на 2020-та“, пише бившият директор на болницата.

По представените от Ангелов данни, средната брутна заплата е била 821 лв. преди да стане директор, а в края на 2020-та средното възнаграждение е 1710 лв.

"В "Александровска" работят над 1500 служители. Сами можете да направите сметката".

"Нещо много важно. Прави се опит за манипулация на обществото чрез финансови термини. На хората се дава информация за счетоводен резултат, който е коренно различен от ФИНАНСОВ резултат.

Модернизирането на болницата с апаратура води до амортизационни отчисления, които според изискванията на закона за счетоводството трябва да се вписват като загуба. Точно тези амортизации формират т.нар. счетоводна загуба. Но това не е финансов резултат. Паралелно с натрупването на счетоводната загуба се увеличават активите на болницата.

Всички сключени споразумения, за които пише днес Кацаров от името на министерството, са законно сключвани и е защитен финансовият интерес на лечебното заведение. Всички сключени договори за разсрочване на задълженията са подписвани след преговори и са обстойно разглеждани от Съвета на директорите. Сключването им винаги е предхождано от нарочно решение на Съвета на директорите", категоричен е Ангелов.

По думите му прокуратурата е разследвала информацията, изнесена от Стойчо Кацаров. Държавното обвинение е отказало да образува досъдебно производство поради липса на данни за престъпление.

"Преди дни приключи и проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, без констатирани финансови нарушения, извършени от мен. Днешната атака на Стойчо Кацаров е опит за сплашване. Няма да ми запушите устата! Нито ще ме уплашите с политически натиск! Няма да спра да говоря за частната болница край Казичене, за която Кацаров подготвя “зелена светлина", написа още бившият здравен министър.
 


103
Още от Политика
Ива Митева обвини Дончева, че опитвала да кадрува
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
1
 
! Отговори
Христо Никифоров преди 1 седмица
Като счетоводител ( и въпреки, че не харесвам ГЕРБ ) мога да кажа, че Ангелов има право. Финансов и счетоводен резултат са две различни неща и не бива да се бъркат. Хубаво е и двете страни да предоставят документи и съда да реши има ли клевета или не. В момента разчитане само на думите на единия и на другия. Кацаров говори неща, които са счетоводна глупост. Ангелов е потърпевша страна.
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Едно време лекарите имаха някакво достойнство и как да кажа, мярка и отговорност. Сега се говори само за откраднато от болниците или по-точно от нас. Наистина не зная за какво се плащат тези здравни осигуровки. За кочините наречени болници или за двете пломби, или за липсата на лекари.... Тук трябва да си много богат, за да разчиташ и на хубави болници и специалисти. Срамота е, че се събират средства за болни деца по интернет, а тези"професори" в спора си разкриват жестоки истини един за друг.
80
0
 
5
 
! Отговори
Kuncho преди 1 седмица
Явно трябва да те тестват можеш ли да изкараш пари като обереш нещо държавно, за да те направят министър !
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мутафчийски се оттегли навреме. Видя в какво го въвличат, че няма нищо общо с медицината и, че на никой не му пука(простете за израза) за народа, а политизираха всичко и използваха смъртта на горките хора, единствено да се изстрелват във висините и да се обогатяват от пандемията. Погледнете само как едни обедняват, а други в световен мащаб станаха милиардери. Мисля, че трябва доста от тях да изпратим в Космоса, ако искаме да се върне нормалността на Земята.
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ангелов, след като стана политик, си повече от ясен. Няма смисъл да ни занимавате с това, което е очевадно. Такива болници няма и по филмите на белите държави. Просто сте едно голямо разочарование. Едно се случи в последните 30 години, некадърни да управляват болници и за каквото се сетите, но послушни лакеи на власт имащите, не само, че не се уволняват и съдят, но стигат и до високи постове. Видяхме те и теб. Умираха хора пред болниците....И двамата НЕ СТАВАТЕ!!!
77
1
 
7
 
! Отговори
Даа! преди 1 седмица
С една дума , калинка от герб !
76
1
 
6
 
! Отговори
Божеее ,.. преди 1 седмица
До Анонимен...'' Човекът'' отговорил ''професионално'' ?Каква ''професионалност'' има в политик , и то от герб?
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Костадинка горката се мята като ти ама сухо - как да излъже, как да изменти? Това не е коса да си я присадиш в Турция все пак, по-сложно е. Хахахха.
74
1
 
7
 
! Отговори
АЛОООО! преди 1 седмица
Ангелов да каже каква му е била ЗАПЛАТАТА и дали му е ''стигала'' ???
73
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Човека отговори професионално и ясно,а Кацата умишлено тенденциозно като изпълнител на поръчки.Жалък е Кацаров ,болницата е модернизирана,но смисъла не е да уважат достойните лекари,а унижат и неглижира труда им.Грозната пародия не създава база за развитие,а руши доверие към лекари и които искат да развиват медицината на съвременно ниво.Неплащането на лекарите от първа линия или с несъстоятелни формалности,наказание че са лекували болни при предното правителство е тотален абсурд отвсякъде
72
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този който забави ваксинацията при ГЕРБ е доц. Ангел Кунчев. И уважавам основанията му. Заради несигурните доставки в началото задържаше ваксини за да не провали вече поставените дози. Да има за пълен цикъл. В това време Кацаров, АБВ начело с Мангъров, Славчо, Радев, Нинова и т.н. плюеха и бунеха матреала. Сега с техните камъни по техните глави. Кацаров дори тръгна да закрива ваксинационните центрове. След часове се отказа. И прилага същите"неадекватни"мерки! Но пося недоверието! И сега..
71
10
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
Кацаров е най-жалката пародия от хрантулниците на Фигуранта!
70
7
 
9
 
! Отговори
Койчо преди 1 седмица
Коце чакам те с нетърпение.Твой бай Ставри
69
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ангелов направо е СМАЗАЛ лъжеца Кацаров. Излиза, че е ТОЧНО ОБРАТНОТО на това, което Кацаров твърди: излиза, че заради постоянните капиталови инвестиции и счетоводното изписване на остарялото оборудване всъщност болницата е имала по-малко от видимите резултати. Остаряло оборудване останало и ненаправени инвестиции преди 2013, заради нечия некадърност. Кацаров излъга при какво обстоятелства Ангелов е поел болницата, какви са резултатите й, и какво използва като цифри.
68
3
 
8
 
! Отговори
Финансист преди 1 седмица
Настоящ срещу бивш здравен министър. Единият казва едно, а другия съвсем друго. Те живеят като на различни планети и не разбират финансовите данни. Нали са лекари, а не финансисти. За това се правят одити от специалисти. Личното ми мнение е, когато един лекар не става вече за тази професия, го правят директор на болница. Когато не става и за директор на болница, го избират за министър. А когато и за министър не е подходящ, партиите го издигат и избират за депутат. За това страната е в криза.
67
6
 
6
 
! Отговори
брей ,бре !? преди 1 седмица
До Атанас Велмазов... ГовоРИ от името на цялата крадлива шайка на герб , Столипиново и Факултето ,.... от името на народа никой не може да говори , само на изборите !
66
10
 
7
 
! Отговори
Давам акъл преди 1 седмица
Г-н Ангелов , вече и семейството ви се срамува от вас !
65
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вие не сте опоненти, вие сте организирана престъпна група за изключитеелно тежки умишлени престъпления, вкл убийства и геноцид над бългаирите!
64
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Беше ясно че на ГЕРБер като му кажеш предавам документите на прокурор и пълни гащите, започва една кампания на плюване
63
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Беше ясно, че Кацаров пак се опитва да лъже. Тия от служебното правителство не са спирали нито за момент да го правят. С подобни евтини трикове се опитват да захранват троловете на Радев с материал за черната им политическа кампания. Това е една добре смазана система организирана от ДС с техните типични методи,