Партиите искали избори 2 в 1, а не вот за НС на 7 ноември

Много е вероятно да гласуваме за парламент на 21 ноември
21

Според експерта по конституционно право доц. Наталия Киселова не дават възможност на президента да насрочи избори на 7 ноември, защото искат вотът да е 2 в 1.
Още по темата

БСП връща днес нереализиран мандат за съставяне на правителство, но в същото време на ръба на Конституцията, дава още няколко часа на парламентарните групи да променят позицията си и евентуално да се стигне до възможност за излъчване на кандидат за министър-председател, смята тя.

"Нинова и партиите в НС бутат към избори 2 в 1. Всички заедно не искат да поемат отговорност накъде да върви държавата", заяви доц. Киселова пред Bulgaria ON AIR.

Когато бъде върнат третият мандат, президентът трябва да разпусне Народното събрание, но няма изрично записан срок в Конституцията кога трябва да стане това.

"Президентът намекна, че ще води разговори с ЦИК дали технически могат да поемат парламентарни и президентски избори. Водещи са президентските и партиите се опитват да се прикачат към вече насрочените президентски избори. Спестяват пари откъм кампания", посочи още доц. Киселова.

По думите ѝ има някои въпроси, по които трябва да се помисли, преди да бъдат събрани избори 2 в 1. На първо място е логистиката - да се инсталира софтуер на машините, да се гласува с една или с две карти.
Много по-сериозни са проблемите в организацията на предизборната кампания и изборната администрация, смята тя.

"Не се задава въпросът кое е в интерес на избирателите - кампаниите да се съберат или да бъдат отделно, за да се върнем към нормалната политическа система“, изтъкна експертът по конституционно право.

Ако на 14 ноември са президентските избори, на 21 е вторият тур.

Според нея е възможно президентът да прецени, че датата на евентуален балотаж на президентските избори е подходяща за провеждане на предсрочните парламентарни избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
1
 
! Отговори
Защо ли??? преди 2 години
Женицата Киселова дума не е обелила за плагиатство, а сега получавайки тлъста държавна заплата все повече й се чува гласа!
17
2
 
1
 
! Отговори
Вижте преди 2 години
Радев иска закони и конституция, депутати и партии, целият народ да играе за неговите интереси, за втория му мандат. Няколко добре платени анализатори и една социалогична агенция непрекъснато ни наливат в главите, че той е най-достойният.
16
1
 
0
 
! Отговори
Фактите ! преди 2 години
Не е лошо 10 в едно , за да гласуваме поне 10 години , аман от примитивни и неграмотни политици и УПРАВНИЦИ !
15
2
 
2
 
! Отговори
Фактите ! преди 2 години
Партиите не искат електората си , мноО им пречи , защото ще им задават неудобни въпроси !
14
1
 
1
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Партиите все искат друго , а не това което иска народа ,... ама нали , кой го пита народа *** , който ги търпи ОЩЕ !
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Президентът намекна, че ще води разговори с ЦИК" Президента си НАЗНАЧИ ЦИК. Пълен цирк е да обясняват, как щял да "води разговори", когато те правят каквото им каже! Освен това ЦИК ВЕЧЕ каза, че избори 2 в 1 са технически изпълними. Продължават да ви пробутват бутафория на законност и демокрация с гриф "ДС/Кремъл".
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно е защо искат 2 в 1,за се залепят за президентския вот,че иначе няма кой да им гласува.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Така, след като председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че от парламентарната група ще върнат неизпълнен мандат за съставяне на правителство днес (7 септември), то президентът има няколко дни, за да разпусне 46-ото Народно събрание, за да влезе в законовата неделя след 7 ноември, а именно, 14 ноември" СЕГА разбрате ли защо БСП забави връщането на мандата?! НЕ заради бюджета, а за да вкарат президентския вот заедно с парламентарния. СИГУРНО е, че ДС подготвя фалшификация на президентския вот
10
1
 
6
 
! Отговори
да ви е честито преди 2 години
хаоса в държавата е на всякъде . протестъри , славчувци , ниновци искат властта но да е споделена , за да могат да се оправдават за неумението си да управляват с другия . ковид , мигранти, цени на горе , се неща за които някой трябва да поеме отговорност и да намерите решение , но всички тия гореизброени ги е страх . идеи и предложения , това са те .
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде юруш на новия депутатлък, Тана Мултачката раздава по 500 хилки на мюре...
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5 точно това е целта на РР. Безвремие в което се оформила максимално, разпродават се военните заводи и се унищожават. И това от военен. После, ходи доказвай че нямаш сестра.
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доц. Киселова тези дни каза, че можело да няма балотаж и още на първи тур да бъдат спечелени президентските избори. Нещо са скроили, за да са толкова сигурни. Контролните разписки не се броят и в тях е заровено кучето.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доцент Киселова, защо защитава този който нарушава Конституцията? Странна жена е тая. Мълчи години за това че са я ограбили и сега пак говори така, сякаш е нормално да те ограбват. Конституцията има пряко действие и тя го знае. От тук нататък всеки съд е длъжен да козирува на Конституцията. И това също го знае. Какво ви става бе юристи. Четете ли законите, които преподавате в университетите?
5
2
 
3
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Като няма конституция, има ЦИК
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сегашният парламент трябва да насрочи изборите за президент, които трябва да се проведат между 22 октомври и 22 ноември. Тогава обаче България ще влезе в двумесечния срок, в който президентът няма право да разпуска парламента.
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев вече е бита карта. След като влезе в открит конфликт с лидера на най - голямата българска партия.
2
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Схемата е ясна: ДС иска да използва първия тур на президентския вот за да прецени дали има нужда за втория тур (ако има такъв) да се прави манипулация на изборния резултат в полза на Радев. Парламентарния вот ще се използва, за да мине машинацията.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека са 2в1, но партиите, които издигат и кандидат за президент да са с различен номер от неговия, за да се затруднят неграмотниците, които са запомнили само една цифричка.