120 лв. за пенсионерите до края на годината, преизчисляване от 25 декември

Втората година майчинство става 650 лева
Обновена: 8 сеп 2021 15:19 | 8 сеп 2021 15:19, Камелия Цветанова
115
120 лв. за пенсионерите до края на годината, преизчисляване от 25 декември
Снимка: БГНЕС

Депутатите гласуват за трети път текстове от актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване, след като вчера освен поправките на бюджетната комисия за актуализация на пенсиите, приеха и предложенията на ГЕРБ и ДПС за добавка съответно от 100 и 120 лева за възрастните хора.

Още по темата
След спешни консултации с финансовото министерство намериха начин да им излязат сметките.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН предложи от 1 октомври пенсионерите да получават 120 лева добавка до края на годината. Обезщетението за втората година от майчинството да скочи от 380 на 650 лева също от 1 октомври.

От 25 декември 2021 г. минималната пенсия да стане 370 лева, а максималната 1500 лева. От 25 декември всички пенсии да бъдат и преизчислени. Увеличение ще стане през преизчисление с по-висок коефициент за всяка година стаж, който нараства от 1,2 на 1,35.

По искане на ДБ обаче парламентът излезе в почивка, за да могат депутатите да се запознаят с новите сметки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
2
 
! Отговори
само преди 2 години
Само да попитам, инвалидните пенсионери и те ли ще ги взимат тези пари, защото в нашата улица имаме трима фалшиви инвалиди, дето си въртят бизнес в двора, тъмнооо сив, та за тях се притесних...Имам 28 години трудов стаж и се чудя за кого още да работя...Лесно се раздават чужди пари...
90
2
 
2
 
! Отговори
Я па Я преди 2 години
КАТО КАЗВАТЕ ЗА КОЕФИЦИЕНТА КАК ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ ,КАЖЕТЕ ЦЯЛАТА ИСТИНА-ГОДИНИТЕ,КОГАТО СИ БИЛ БЕЗРАБОТЕН ЩЕ СА БЕЗ КОЕФИЦИЕНТ ,И ГОДИНИТЕ,ДОПЪЛНЕНИЕ ОТ КАТЕГОРИИ СЪЩО ЩЕ СА С КОЕФИЦИЕНТ 1.00,А ТОВА Е ЧИСТ ГРАБЕЖ!ЩЕ НИ ДАДАТ С 2 ПРЪСТА ,А ЩЕ ВЗЕМАТ С ШЕПА!ЧЕСТИТО НА МИНЬОРИТЕ ,МЕТАЛУРЗИТЕ И С ЖЕРТВИТЕ НА ТЕЖКИЯ ТРУД!!!ГНУС МЕ Е ОТ ВАС!
89
0
 
5
 
! Отговори
До БГ пенсионер преди 2 години
Как ще дойдат на нашето?Та те са се осигурили тях,децата си,внуците си мноого отдавна.Да не би да знаят как се изкарва месеца с една мин.заплата,та на тях това са им дневните дребни!А пък и депутатските пенсии...Жалко за нас....
88
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако държим мутрите далеч от властта, за всичко ще има пари, вкл. и за пенсии.
87
1
 
12
 
! Отговори
астора преди 2 години
Вместо да преизчислят пенсиите те дават по 120 за три месеца. А на 25.12 Дядо коледа ще ни донесе преизчислението- по коледа стават чудеса. ХИТРО тогава че са минали изборите и на никой няма да му пука за пенсии те, е освен ако пак няма правителство.
86
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев и Манолова трябва далече да се държат от държавния бюджет, че спирка нямат. Да свършат нещо реално и полезно, а не популистки да мятат пачките ние да им плащаме PR-а.
85
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев с по-предишното си служебно правителство тръгна изтребители да купува и редовното да ги плаща. И промени параметрите на държавната поръчка за полицейски джипове. Та сега връщаме европарите за тях. А случайно тънката линия межу Радостин Василев и Татяна Дончева е Гриша Ганчев със същите Грейт уоли дето не отговарят на европейските изисквания! Опаа! Сега тръгнал отново със служебното си правителство да вдига в момент на кризи пенсиите. Дето следващите редовни правителства ще ги плащат!
84
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Упс, забравих прогресивната скала със средни 35-36$
83
7
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Нали не щете комунизъм, а капитализъм, демокрация, ес?Какво рИвете?Ще бачкате до 70 и ще получавате минимална + каквото сте внесли във фондовете и е оцеляло. И да не забравите доо върху пенсията.
82
3
 
21
 
! Отговори
Просто е ! преди 2 години
КАКВИ СА ПЕНСИИТЕ И ЗАПЛАТИТЕ В ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ , НОВИ ЧЛЕНКИ В ЕС , КАТО БЪЛГАРИЯ ???Ами , да проверят и да докладват ,... ама не им изнася !Баламосват пенсионерите със СТО-ТИН-КИ !Минималните пенсии трябва да са 400 евра / МИНИМАЛНИТЕ/ !
81
1
 
17
 
! Отговори
Бг-пенсионер преди 2 години
Питам : Господа депутати , СТИГАТ ЛИ ВИ ЗАПЛАТИТЕ ?И вие ще дойдете на ''нашия'' !
80
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 89Виж ся, за да знаеш какво внасяш, требва да имаш стабилна мафия зад гърба ти (синдикат, който се грижи за работника), според теб имаме ли синдикат, който да гарантира спокойствие на бг работника......хахахахах :))) По принцип в САЩ е така, даже там са много по мързеливи от нас.....хахахаха, естествено, когато си знаеш правата е лесно, но дори да не си ги знаеш, поне в цивилизованите страни, има си хора които се грижат за това :))
79
5
 
6
 
! Отговори
Обикновен гражданин преди 2 години
Нещо си объркал аритметиката, драги. Няма начин да получваш повече от сумата, на която си се осигурявал, все едно каква е лихвата. Ами тя държавата да е фалирала по твоята логика.
78
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 89 не познаваш пенсионната система. Тоя с 10 год. стаж никога няма да види цяла пенсия. Ти сега може да внасяш висока осигуровка, но тая сума след 20 год. ще е нищожна.
77
3
 
13
 
! Отговори
Обикновен гражданин преди 2 години
За пенсионерите - добре звучи, но ги лъжете. После като ги налазят инфлацията, по-високите сметки за ток, вода или тези, които имат парно - те пак без пари ще останат, защото отново на вас ще трябва да ги дават. Клетите, те отново ще мръзнат и гладуват. А ние - техните деца, които се опитваме освен да оцелеем и на тях накак да помогнем - за нас какво? Конкретен въпрос: при 30 г. трудов стаж, само защото някой новоизлюпен *** ме е уволнил - аз получавам по 12 лв / дневно (за срок от 4 месеца).
76
2
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
И едно допълнение - 70% от осигурителния доход, при условие, че натрупаната сума не се олихвява. При 3% годишна лихва, ще получаваме пенсия повече от сумата върху която се осигуряваме.
75
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората в нужда и болните на легло през септември и октомври ще ги разкарват по лекари, прегледи, комисии, РЗИ, ДСП, ще ги карат да се струпват или да чакат навън на студа и дъжда, щото служебното правителство ги "прекара" по най- подлия начин, казвайки, че уж удължава ТЕЛК, а писмата за явяване пред комисии са изпратени още от август. Тези писма задължават инвалидите да се явят на комисия в пика на заразата и заповедта на министъра е БЕЗСМИСЛЕНА, т.е. само лицемерна грижа.
74
0
 
4
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
"Прадядо Леополд служил като полицейски сержант и през големите размирици се е бил със студентите на Карловския мост в Прага. Там някой го ударил с паве в лицето и дядо Леополд лежал седмица несвяст в болница. Уволнил се с почести и всеки ден за награда получаваше от държавата по един дукат, който дядо харчеше за шише ром и кутия цигари." "Строго охранявани влакове", филм от Чехословакия, 1966 г.,в чест на Пражката пролет.
73
3
 
8
 
! Отговори
Няма проблеми преди 2 години
пенсията да се преизчисли и да стане минималната 1000 лева , пенсионната възраст да се направи и за жени и мъже 80 години и да се сложи горна граница на възрастта 85 години. След това социална пенсия 150 лева. Готово. Вързахме бюджета.
72
1
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
При сегашните нива на осигуровки за пенсия, сумата, която се натрупва за 40 години позволява да се плаща 70% от осигурителния доход като пенсия.Това щеше да е ако имхме собствена пенсионна сметка, но ние сме по немската система на Бисмарк, при която текущо осигуряващите се за пенсия, плащат пенсиите на пенсионерите и се появява пробема със сивата икономика, който тегли надолу размера на пенсите, както на сегашните, така и на бъдещите за сметка на по-голями печалби за дебеловратите бизнесмени.