Казусът с гражданството на Петков ще бъде разгледан от КС

Ще се иска съдействие от МВнР
73
Казусът с гражданството на Петков ще бъде разгледан от КС
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд ще допусне за разглеждане казуса с двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков, съобщиха от съда за БГНЕС.

От там уточниха, че за изясняване на случая ще бъде поискано съдействие и от Министерството на външните работи и от други засегнати институции.

Проблемът с канадското гражданство на министър Петков възникна след като група народни представители поискаха съдебните власти да се произнесат по случая.

Самият Кирил Петков на 23 август изпрати до медиите копие от волеизявлението му за отказ от канадско гражданство, подадено на 21.04.2021 г.

„Като спазвам принципа за пълна прозрачност на действията ми като министър на икономиката в служебния кабинет и поради нестихващите интерпретации в средствата за масова информация, Ви предоставям копие от волеизявлението ми за отказ от канадско гражданство, подадено на 21.04.2021 г.”, се казва в изявление на министъра.

С това смятам за приключени всички спекулации и дебати относно двойното ми гражданство. България е моята родина и аз, както и досега, ще продължа да защитавам интересите на всички честни български граждани, добави тогава Петков.

В началото на 90-те години на миналия век Конституционният съд разглежда подобен случай с двойно гражданство на тогавашния лидер на Българския бизнес блок Жорж Ганчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: Кирил Петков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Подкрепа г-н Петков...и за гробарето...съвременните ен.чаре обслужващи турски потоци...сутринта президента ще го уволни...и след обяд ще го назначи отново...Законно...отклонявате вниманието...те не го правят защото са искренни,манипулирате хората просто...от кражбите и беззаконията които са вършили обслужващите доган и пеевски...гроб-ен.чар.те!...България и животите на Българите е важен за тях...чалгаджииницата ви е закрита...Народа ни я закрива..гнус ни е...срамуваме се..Бог да пази България!
52
1
 
2
 
! Отговори
ЯСНООООООО... преди 2 години
..И НА КИРЕ ..И НА ФИГУРАНТО ИМ Е КОФТИ ----КОГАТО ПОЧВА ДА СПИРА "КОРУПЦИЯТА"...ХА,ХА,ХААААААА.....
51
1
 
3
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 2 години
А , КАТО ПОДАДЕШ "ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА РАЗВОД" ......"ВЕЧЕ РАЗВЕДЕН".... ЛИ СИ.......??!
50
2
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Кирил Петков е българин и на 21.04 се е отказал от канадското си гражданство.След това процедурата не зависи от него.Все пак България е независима държава и е недопустимо сформирането на правителство да зависи от волята на друга държава/в случая Канада/.
49
1
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
А Радев редника? С чии пари направи агитацията???? А да изкара главния прокурор???а България от ЕС и НАТО???? Колко е взел ?А от митниците в пликове колко??
48
0
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
А де именно корупцията, 500 к по 30 депутата 15 млн само за гласуване. Всички тия новите са в схеми.
47
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде стига глупости , има по- важни неща , да се спре корупцията , ама на много май не им изнася!
46
3
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
АЙДЕЕЕ...папу папу стига толкова. Кръъгом към Канада и тука само на туризъм,но никога в управлението!
45
3
 
7
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
Жорж Ганчев беше лидер на партия, не министър. Беше успял и богат, но имаше един лаф: "На ползу роду". А кой ще му повярва на Кирето, че си е захвърлил "проспериращ" бизнес в чужбина за да стане тука бедно министърче в най-бедната държава "на ползу роду" без никакъв личен кяр? Подобието му Милен Велчев се кълнеше, че се отказал от 230 000 паунда заплата за да дойде да се жертва за България и помним какви ги свърши. Докога ще вярваме на въздухари
44
3
 
11
 
! Отговори
Кирчо лъжеца ! преди 2 години
Ясно е на всички, че Кирчо лъже, иначе би показал веднага папир, че към датата на назначаване за министър няма друго гражданство ! И Радев е лъжец заедно с него !
43
3
 
11
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
До И.Б........ Според теб народността била по-важна от гражданството. Но има закон, който не позволява на лица с двойно гражданство да стават български министри Закона не важи ли за радевата шайка лъжци, крадци и некадърници?
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и на Киро Факиро лозе на баиро !?
41
3
 
10
 
! Отговори
До И.Б. преди 2 години
Ти баце си като ония кукумицин Янев, където имал чувството, че бил подслушван. Не знам на колко години си, ама законите се спазват с доказателства, а не с чувства. Те и крадците чувстват, че правят само бизнес нали.
40
3
 
11
 
! Отговори
Кака Мара преди 2 години
Тоя колкото по се натиска да остане в правителството още по противен ми става ! Ами погледнете го колко самодоволен израз има ! И той е болен от нарцисизъм,влюбен в собствената си персона,която " всичко може и всичко знае " ?! Самохвалко !
39
3
 
15
 
! Отговори
Марко преди 2 години
Тоя мошеник, който си разрешава да лъже на дребно за да се докопат до кокала ,представяте ли си на какво е способен като е овластен?
38
15
 
7
 
! Отговори
И.Б. преди 2 години
Сега някои българи се хванаха за темата "двойно гражданство" на г-н Петков.Разберете, че народността е по-важна от гражданството. Сигурно г-н Петков е имал основание да придобие на времето канадско гражданство. Но явно го влече родината и ние можем само да извлечем ползи от качествата му на управленец. Щом е станал служебен министър, сигурно не разговаря на английски или френски с колегите си и с другите българи. Освен това е показал воля да се откаже от канадското гражданство.
37
5
 
19
 
! Отговори
Руский фигурант преди 2 години
Радев е извършил престъпление назначавайки чужд гражданин за министър. Въпроса е ще посмее ли някой да му потърси отговорност.
36
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Po dobre covek opredelen ot naroda kato kanadeca otkolkoto covek narecen tikvata
35
3
 
10
 
! Отговори
Отровна гад преди 2 години
ДНЕСБГ яко трият и блокират за коментари срещу Румен Радев и служебното правителство!
34
2
 
4
 
! Отговори
Истината преди 2 години
До нещастници....... Май ти си нещастника защото притопляш стари манджи, които са дъвкани и предъвквани и в които прокуратурата не откри състав на престъпление.