Манолова за съдебната реформа: Митева искаше, но нямаше желание

Утре няма да има извънредно заседание
13 сеп 2021 16:52,
75
Манолова за съдебната реформа: Митева искаше, но нямаше желание
Снимка: БГНЕС

„Ива Митева искаше да започне съдебна реформа, но нямаше желание. Затова не насрочи извънредно заседание. Приемането на първия закон за започване на съдебната реформа – този за Бюрото за защита към главния прокурор, е осуетен от отказа да се насрочи извънредно заседание, въпреки че законът бе приет на две четения в правната комисия", заяви в  кулоарите на Народното събрание лидерът на парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова.

Според нея не става въпрос просто за заседание на парламента, а за шанс окончателно да бъде приет Закона за Бюрото за защита към главния прокурор и да бъде започната съдебната реформа, предават още от пресцентъра на "Изправи се.БГ".

"Конституцията е пределно ясна, че при искане на една пета от народните представители председателят на парламента е длъжен да насрочи извънредно заседание. Така са правили всички председатели на Народното събрание досега. Призовавам Ива Митева да постъпи почтено към българската Конституция и да не се извинява с процедурни хватки. Все още има възможност да насрочи извънредно заседание", допълни Манолова.

"Не е нужно чиновническо мислене, а мислене на юрист, конституционалист и председател на парламента. В противен случай за председателя на парламента ще говорим „искаше, но нямаше желание“, каза още тя.

Още по темата
Относно довода на Митева за срок от 72 часа, за да се свика извънредно заседание,  Манолова заяви, че е решение на парламента дали да бъде спазен този срок. "Парламентът вече реши друго по отношение на бюджетите и самата Ива Митева включи в програмата на Народното събрание за миналата седмица държавния бюджет без да са минали въпросните 72 часа", обясни тя.

Манолова определи 46-тия парламент като кратък, но ефективен относно решенията, които са важни за хората – пенсиите и майчинството. "Важно е, че пенсионерите ще получат допълнително 120 лв. в условията на COVID-криза и след 13 години най-накрая ще се направи преизчисляване на пенсиите, което ще започне от 25 декември. Важно е, че има достатъчно подкрепа за майките във втората година на майчинството, за земеделските производители, фирмите, самоосигуряващите се лица, културните дейци, общините в условията на пандемия", каза тя.

„Жалко е, че едно от големите обещания, които формациите на протеста дадохме на хората – започване на съдебната реформа, не се случи заради процедурните хватки на ИТН. Пред очите на българските граждани се видя от кои парламентарни групи бяха бламирани заседанията на правната комисия, така че след десетки събирания тя да приеме само на първо четене закриването на специализираните съдилища и прокуратура“, заключи Манолова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
9
 
! Отговори
Гениална мисъл на... преди 2 години
джибрата от Кюстендил !
58
0
 
11
 
! Отговори
Toy3 преди 2 години
Сладурана! Таз много лъже да знаете и е останала в менталното си развитие на нивото на нечестна селска мома от тези общите.
57
1
 
20
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Манолова се гордее с увеличението на пенсиите с 120лв, което беше направено от ГЕРБ, ДПС и БСП, а Мутри Вън гласуваха против. Смешна работа.
56
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес изчегъртахме Балтов. Познайте за утре кого сме приготвили?
55
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом реват герберастите, явно трябва да се гласува за Мутри вън!
54
1
 
19
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Язък за търкалянето по плочките. Божков ще ви дърпа ушите. Ами да не ви подгони с Пинокио и пари да връщате :)
53
3
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Ама ти и Хаджигьонов искате най-много! Така да разбъркате, да унищожите, да отровите всичко! Как изобщо има хора, които гласуват за вас?!
52
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ква реформа че направиш за 1ден *** Майо, само предизборни ПР приказки
51
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другарко Обща,Божковице,откога закриване на спец правосъдие и прекратяване делата на всички засегнати бандюги ,корупция ,нарко ,баневци ,божковци,миньовци се нарича съдебна реформа?А колко ще вземете когато се освободят запорите от 3 млрд на подсъдимите?Докога подхилквайки се ще си позволявате да правите обществото на ***?Каква е тази държава,бе?
50
2
 
22
 
! Отговори
noname преди 2 години
Досега спахте и в последния момент да направите малко пиар. Но за голяма наша радост няма да сте в следващия парламент.
49
15
 
6
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Никога повече Има Такъв народ гласуваш за тях получаваш ДПС и ГЕРБ. Блажени са вярващите ..
48
3
 
22
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Като здраво мислещ човек искам да кажа, че тая съдебна реформа, за която бълнуват псевдо протестърите, няма да стане. Няма да стане тоя век, мейби другияможе. Това е една структура, която за едни е добра, за други не е. И за да се смени, трябва надмощие, което в момента липсва. Ако някой се заинтересува, да прочете какво искат Христо, Мая и др. подобни. Всичко е насочено срещу Гешев и именно по тая причина нищо няма да направят. Може да не е съвършено, но и опонентите нищо не предлагат. Точка.
47
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още април разбрахме тия от има такива лъжци и страхливци ,но иначе джуджето много се пъчи )
46
2
 
25
 
! Отговори
чудя се преди 2 години
защо на мая и викат мая общата а не адвокат манолова !?
45
2
 
27
 
! Отговори
Аз пък преди 2 години
Имам желание, но с Мая не искам.
44
2
 
16
 
! Отговори
Последни преди 2 години
3 дена като депутатка... Нека вилнее. Дончева я виждам вече в партията на Петков.
43
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
силно се надявам Манолова да не влезе в следващия парламент...
42
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всички стана ясно, че председателката на НС е доста неопитна и компенсаторно се обяснява по тв. Никаква ефективност. Депутатите искат извънредно заседание, а тя си прави оглушки. За малко не предизвика и конституционална криза.
41
2
 
10
 
! Отговори
Шопо преди 2 години
И двете ,дедо попе!
40
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Манолова е правила две предложения за промени в съдебната система. И двете 1000% корупционни: При едната избяга ванко едно, при другата братя галеви. Тази и бойкикев са най преданите слуги на подземния свят!