Радев разпуска 46-ото Народно събрание в четвъртък

На 16-и септември ще назначи и служебно правителство
Обновена: 15 сеп 2021 13:51 | 13 сеп 2021 12:22, Камелия Цветанова
176
Радев разпуска 46-ото Народно събрание в четвъртък
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На 16 септември, четвъртък, в изпълнение на конституционните си правомощия държавният глава Румен Радев ще назначи служебно правителство и ще разпусне Народното събрание.

До това се стигна, след като парламентът не успя да излъчи кабинет нито с мандата на първата политическа сила ИТН, нито с втората – ГЕРБ, нито дори и с третия мандат, който Радев даде на БСП.

Още по темата

Държавният глава насрочи нови извънредни избори за народни представители на 14 ноември, които ще се проведат заедно с първия тур на президентските избори. Тези избори 2 в 1 са прецедент в българската история.

Това са вторите предсрочни избори за тази година.

На 11 юли се състояха първите, на които избирателите гласуваха за 45-ото Народно събрание. То обаче не успя да излъчи кабинет. Ситуацията се повтори и с 46-ото Народно събрание, така че сега гласоподавателите отново ще отидат до урните на 14 ноември.

Първото заседание на 46-ото НС беше свикано от президента Румен Радев за 21 юли 2021 година, а работата му продължи едва 55 дни.

И въпреки че депутатите се отказаха от традиционната почивка за всеки парламент през август, освен с краткия си живот, този парламент ще бъде запомнен и с липсата на законодателна програма. Законотворците успяха да приемат само няколко ратификации и актуализацията на бюджета на ДОО, на НЗОК и на макрорамката за тази година.

Служебното правителство, което Радев ще назначи на 16 септември, ще е третото за него.

Първият служебен кабинет държавният глава назначи само три дни, след като влезе на „Дондуков“2. За премиер през януари 2017 г.  той посочи Огнян Герджиков.

Второто служебно правителство Радев назначи на 12 май тази година, като премиер стана Стефан Янев.

Със 105 дни управление това е най - продължително управлявалото служебно правителство в историята ни.

Кой ще бъде третият служебен премиер на Радев и кой ще влезе в състава на правителството и дали няма да остане същият ще стане ясно на 16 септември. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още по темата: парламентРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
3
 
! Отговори
Да си ги сложи отзад преди 2 години
да си ги сложи отзад. (Става въпрос на задното стъкло) Туй няма го даже в Албания, нито в Зимбабве, ни в други страни да си открадват чистачките а пък и там дъжд вали. Припев: Дай ми ги, дай ми ги, дай ми ги, дай ми ги чистачките. Дай ми ги чистачките или ми ги върни. (Чуваш ли к'во ти казвам)
56
1
 
0
 
! Отговори
Увжми дами и господа преди 2 години
Как ще ги стигнем американците? Че и затминем, кога? Другари, уважаеми дами и господа, направо се чудя как е възможно това? Да ми откраднат чистачките, от моята скромна кола, как да я карам нататък в тази гъста мъгла? А гледах напрад, надалече, се бях амбицирал дори да ги настигнах американците, о, майче ще вали! Тоз дето взе ми ги Господи, бял ден да не види, че как, освен ако случайно пък взел ги е....
55
7
 
31
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
Нито един Президент на България до сега не е забърквал такъв батак в държавата. Пълна дестабилизация и хаос във всички области на държавата. Никога повече военни/бивши или настоящи/ в политиката и най вече кандидат-Президенти.Липсва им усещането за осъзната демокрация.Равнис...мирно...ходом марш..не върши работа.Надявам се да са се осъзнали повече избиратели,че разединението ни води към пропаст.
54
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаджигенов се оказа агент на Данс, тоест на днешната ДС, затова и е прекратил и крил показания за бой над протестиращи. Слави се оказа кукла на конци на Пеевски Доган
53
4
 
1
 
! Отговори
:) преди 2 години
До Народа каза 44 С 65 % одобрение това ли бил казвал народът, т.р.о..ле :)
52
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досега не управляваше ли служебно правителство, че ще назначават друго служебно правителство.....хахахаха :))) Значи да очакваме още служебни правителства :))
51
2
 
24
 
! Отговори
Асан преди 2 години
4 дена ше лапат депутатски кюфтета :)))
50
1
 
0
 
! Отговори
Да ми откраднат... преди 2 години
Чистачките от моята скромна кола ....https://youtu.be/kKAoA6la5nkТук го няма в Зимбабве дори!
49
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка. Мутри вън
48
9
 
2
 
! Отговори
:) преди 2 години
До Анонимен 55 А кой даде на доганя теца и студения резерв? Кой не прочете турския доклад, не прочете името на п в делото КТБ. Кой го направи истински шеф на службите, без да се води такъв? Тро.лене е Вашето. Аз просто пиша истината.
47
10
 
4
 
! Отговори
нема угодия преди 2 години
Добре направи,защото заплашената Митева искаше да няма второ четене на захона за нсо,но дб настоя това да стане в сряда.Нема лошо.За един ден нищо няма да ви стане.
46
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До :) "А, че сте дружки с доганя, си знаем :)" КОЙ е "дружка с Доганя"? :))) КОЙ предложи Пеевски за шеф на Службите? Мая, тогава от партията Майка на Радев. КОЙ го избраха с галсовевте на ДПС? > Радев :)))) Слабо ви е троленето :)))
45
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя докато се накани да го разпусне и ще дойдат изборите.
44
3
 
6
 
! Отговори
напразни усилия преди 2 години
Ако си мислите,че ние решаваме нещата в държавата,а не международното положение,дълбоко се лъжете.Преди беше Ялта с Горби и Бюш,наскоро Женева с *** и Бай-дън.
43
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно е сигурно- фигуранта на черепа и прокопиев няма как да разчита на няколкостотин турски гласа, които получи на предните избори преди 5 години. Така, че математическото уравнение е с един голям минус срещу него!
42
3
 
2
 
! Отговори
:) преди 2 години
До Анонимен 41 Гледам, че и вие не го очаквате :) А, че сте дружки с доганя, си знаем :) Само, дето се преструвахте излишно. А за десето точно доганя казвал, че не му трябва майка, десето му било майка :)
41
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофилчета излязоха с тезата, че сега цените се вдигали понеже Бойко така бил нареди за да се правело мръсно на Фигуранта и неговия кабинет с фигурантчета. Нека помълчим за минута.
40
4
 
38
 
! Отговори
ФИГУРАНТ преди 2 години
Мутри сбогом! и Рундю и Мая и хаджигенчо и бабикян и капон и останалите, а лодкаря ще го пуснат в открито море новите герои на нашето време *** и кокорчо
39
0
 
1
 
! Отговори
до анонимен преди 2 години
И на мен! -))) Както и на поне още Шест милиона живеещи в провинцията!
38
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 44 "че са се хванали за тирантите на другите бандити от ДПС да ги спасяват." Радев е избран с гласовете на ДПС. Явно е бандит.