Ройтерс: България отива на избори с надежда за изход от кризата

Медията с коментар за правителството, което да ни преведе през пандемията
15 сеп 2021 22:51, Петя Славова
78
Ройтерс: България отива на избори с надежда за изход от кризата
Снимка: БГНЕС

Българският президент Румен Радев обяви трети парламентарни избори в България за 14 ноември с надеждата, че ще сложат край на политическата криза в страната, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Ройтерс.

Медията коментира очакванията от българска страна, че ще бъде сформирано редовно правителство, което да преведе България през пандемията от коронавирус и да гарантира ефективно използване на мащабните средства за възстановяване на ЕС.

Още по темата

Радев, който се кандидатира за преизбиране на същата дата, 14 ноември, ще разпусне парламента и ще назначи ново служебно правителство на 16 септември.

Народният гняв срещу широко разпространената корупция в най-бедната държава-членка на Европейския съюз сложи край на почти десетилетие политическо господство на бившия дясноцентристки премиер Бойко Борисов. Но борбата и съперничеството между опонентите му в раздробения парламент след изборите през април и юли им попречиха да изградят мнозинство за правителство.

До голяма степен се очаква Радев да назначи в четвъртък повечето от временните министри, встъпили в длъжност през май. Той отказа да посочи имената на членовете на новата временна администрация, която ще представи в четвъртък, но заяви, че ключовата цел - да се възстанови доверието на българите в държавните институции - ще остане непроменена. По-рано днес временният премиер Стефан Янев заяви, че очаква да запази поста си.

Временното правителство спечели поддръжници сред мнозина, защото разкри, че предишният кабинет на дългогодишния управляващ Бойко Борисов е похарчил милиарди пари на данъкоплатците за инфраструктурни проекти без съответните поръчки, наред с други недостатъци.

Двама от най-популярните временни министри, министърът на икономиката Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев, обаче вероятно ще останат извън новия кабинет, като се очаква двамата да създадат своя политическа фракция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отиваме на избори с надеждата да изритаме тоз Нещастни.к от Президентството!
57
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 73 Комунист остава винаги комунист т.е. винаги пълни чекмеджета! А за ЕНП въобще не си информиран, да тя е най-голямата сбирщина но на какви хора? Хуманистите, ако знаеш какво е, никога не са били мнозинство иначе света би изглеждал иначе!
56
6
 
0
 
! Отговори
Още към отговора преди 2 години
До Отговор: Борисов и ГЕРБ са най-корумпираната партия, ако не си разбрал. Три мандата ни държаха на дъното на ЕС - най-бедната държава с най-бързо намаляващо население, а Бойко си пълнеше чекмеджето. Стига им толкова.
55
2
 
2
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Ние отдавна сме се запътили към изхода....надолу!
54
1
 
6
 
! Отговори
МАХНЕТЕ РАДЕВ преди 2 години
...или ще му светите маслото на тоя диктатор!
53
2
 
7
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Радев палячовци сте всички от теб, през Бойко, Славчо, Манолова, Нинова, Иванов, Хаджистефанов. Всички до един сте смешковци. Всички 240 депутата сте смешници. Народа иска хапване, пийване, екология и да изпуши някоя тревица. Никой не го вълнуват жалките Ви постове, министри и баламуги. Трябва политиците да Ви дадат 10 бона заплата и като искате да бъдете публични личности да Ви залепят 24/7 микрофон и камера като в биг брадър, за да работите и да си заслужите парите. Мишоци.
52
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дясноцентристки премиер Бойко Борисов ~ съвсем иззперкали ~ член на БКП, защото как иначе ще бъде телохранител на Т. Живков, най големия наркобос на 90-те години! Не знам да плача ли или да се смея? Деббилитте са повече от 100% или нещо бъркам?
51
2
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
България отива на избори за ТРЕТИ път тази година с надежда да бъдеш ИЗРИТАН от президентството! ВРЕДЕН си за държавата и народа, Радев!
50
1
 
20
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Кризата в България ще утихне, когато бъде отстранен от политиката Разединителя на нацията и говорител на мафията...Фигурантът Радев!
49
1
 
12
 
! Отговори
от трън на глог преди 2 години
До КОМУНИЗМА СЕ ЗАВЪРНАотърване няма! Султана да си спасява раята от комунистическата чума на БКП-ДС
48
2
 
13
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Статията на Ройтерс, все едно е писана от "меките китки"и комунистите, на които хобито им е да топят България в чужбина! Пак някакви "милиарди", някаква "корупция", за които Рашков щял да даде доказателства,само че..."друг път"!
47
1
 
12
 
! Отговори
КОМУНИЗМА СЕ ЗАВЪРНА преди 2 години
СЪБУДЕТЕ СЕ! Народе!!! - имаме си султан!
46
1
 
12
 
! Отговори
цъфнахме от БКП-ДС преди 2 години
даже ще рецъфтим!
45
1
 
11
 
! Отговори
нява идход! преди 2 години
ДОКАТО КОМУНИСТИТЕ СА НА ВЛАСТ!
44
3
 
14
 
! Отговори
ЖАЛКО преди 2 години
КОМУНИЗМА СЕ ЗАВЪРНА--ЖАЛКО ЗА БЪЛГАРИЯ----МАНОЛОВА ИЛИ ГАЛЕВА,ХАДЖИКЯН И БИБИКЯН,ЧАЛГАРО БАНДИТИ,АДВОКАТИ НА МУЛТИГРУП---ОСТАВА ДА ПОВИКАТ И ДАРИНА ПАВЛОВА И ЧЕРЕПА И МАДЖО И ЩЕ ЦЪФНЕМ
43
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДПС ще го заковат от раз, още на първия тур! Редник фърчилков много бързо забрави, че стана президент и с тяхна помощ!
42
2
 
16
 
! Отговори
3M преди 2 години
Надявам се този прецедент вече да се скрие и да не пречи на развитието на Родината
41
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надежда всяка тука оставете. Жалко. А само преди 2 години тъкмо бяхме започнали да си стъпваме на краката.
40
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е но избора няма да си ,,Ти''
39
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев няма да се пребори с корупцията. Радев няма визия за това. Тай за корупция и не говори. Радив е символ на шуробаджанащината. Целта му е да укрепи позициите та Петата колона. Радев не е надеждата. Той е случаен сламен човек