Делян Пеевски е единият български политик от Досиетата „Пандора“

Той бил свързан с три офшорни компании, докато е бил депутат
5 окт 2021 08:25, Елка Василева
123
Делян Пеевски е единият български политик от Досиетата „Пандора“
Снимка: архив, БГНЕС

Бившият депутат и медиен магнат Делян Пеевски е свързан с три офшорни фирми, за които няма следа в подадените от него имуществени декларации. Данните за тях са от международното разследване Досиетата Пандора. Публикувани са от Атанас Чобанов, главен редактор на Бюрото за разследващи репортажи и данни Bird.bg, партньор на Международния консорциум на разследващите журналисти, който стои зад Досиетата „Пандора“.

Докато е бил свързан с трите компании, включително като директор на една от тях, Пеевски е бил депутат от ДПС в 42-ото Народно събрание и директор на ДАНС.

Още по темата

Правилникът на Народното събрание изрично забранява на депутатите да участват в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации. При встъпването си в длъжност всеки народен избраник попълва специална декларация, че не заема несъвместими длъжности, отбелязва БНР.

Депутатите могат да имат собственост в търговски дружества, но трябва да ги декларират.

Досиетата Пандора доказват, че Пеевски е нарушил и това законово изискване, посочва още публикацията на Бюрото за разследващи репортажи и данни.

Името на другия български политик, който беше споменато, че съществува в Досиетата „Пандора", засега не е известно.

Досиетата уличиха в укриване на данъци над 300 политици от над 90 държави. Руският президент Владимир Путин, както и чешкият Андрей Бабиш са сред имената.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 2 години
Стига сте ни заблуждавали с този пеевски,той никога не е бил политик,много ясно ,в досиетата на "Пандора "е записани,българи преди време са били в управлението на България,фигурират в досието,според вас всички депутати са политици,така ли,вместо да изреждате имената ,на путин,чешкия президент,напишете имената и на двамата български политици,не заблуждавайте народа с пеевски.
98
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ния Българите ,нямаме ли служби ,които ние данъкоплаците издържаме ,да изнесът информация кои са изедниците на Бългаския народ ?! Ако това не могат,да спираме да ги хрантутим !
97
7
 
12
 
! Отговори
един преди 2 години
Другият е Боко. Сега ще му цъфнат и барселоните , и островите, и мадамите и отрочетата.
96
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да е пееф. Гешев го проверява лично над 10 пъти и все по - чист излизаше.
95
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да е пееф. Гешев го проверява лично над 10 пъти и все по-чист излизаше
94
5
 
6
 
! Отговори
А сега, Бойко? преди 2 години
Ще станеш известен повече, отколкото ти се иска.
93
1
 
4
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До Инспектор Дюдю: Не е в Дубай. Казано е ясно - действащ политик е. И сигурно е същият, когото го споменаха по закона Магнитски без да му кажат името. Този път вече ще му научим името - от журналистите нищо скрито не остава.
92
2
 
8
 
! Отговори
Инспектор Дюдю преди 2 години
Другия е в Дубай.
91
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 100Да те питам Радев от кой бе подкрепен за предишния си мандат? Че аз забравих.
90
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
другият може и да е някои друг от дпс ще изчакаме и ще разберем
89
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като падне Гешев, ще гледате такива филми! Как се става богат, благодарение на наивността на един народ.А Герджиков изгоря! Подкрепян от Герб и ДПС. ДПС искаха доказателства за Пеевски и ги получиха! Хайде хубав ден и бъдете умни на 14.11.!!!!
88
2
 
5
 
! Отговори
до 99 преди 2 години
На него не му пука нито от Магнитски, нито от Пандора. Никой няма с пръст да го пипне.
87
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Бг такива хора не се закачат. Те имат имунитет свише и им е позволено всичко с години. В Бг всички структури са заети с кокошкари и казанджии.
86
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новият кандидат президент на Герб, ще бъде подкрепен от Пеевски. Герджиков е новият кандидат за президент на мафията. Той дори не намери за необходимо да информира българският избирател, какво е отношението му към стачките на студентите. каква позиция заема? Изпращаме децата си в СУ и погрешно сме смятали, че в такъв храм на знанията, няма мафия. Повтаряйки, как ще обедини народа с мафията се изчерпва в неговата предизборна кампания. Човек без ясна визия и ценностна система е загубил битката.
85
2
 
14
 
! Отговори
... преди 2 години
Вай-вай,не му стигаше "Магнитски",ами сега и "Пандора".Остава да сменят Гешев и съвсем ще я загази...
84
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бре, цялата герберастия впрегната в защита на Прасун. Няма по-жалки същества. По-жалки са и от Ментьока. Той поне не се крие
83
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми щом изгони Черепа, заначи е от "досиетата" ......хахахахаха :)))
82
16
 
5
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Господин Пеевски не ми е любимец,но притежаването на офшорна компания не е престъпление, нито в България, нито в Англия САЩ или другаде.Възможността за офшорни регистрации не са създадени нито от Пеевски, нито Бабиш,(мултимилиардер преди избирането му) тя съществува отдавна, и е продукт на големите финансови структури.Никой никъде до сега не е осъждан за подобно притежание, не е и нарушение на ЕС.Тогава за какво си говорим, какво "разследваме", или пак пропаганда?
81
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мильончева дали е сред разследващите журналисти. Само питам.
80
3
 
6
 
! Отговори
Мародери преди 2 години
Всичко трябва да им се изземе на тия по един патрон в главата и ги палиш с една туба бендзин и после отиваш да пиеш една студена бира.