Петков: Конституцията принадлежи на живите, не на мъртвите

Лидерът на ПП коментира казуса с двойното си гражданство
6 окт 2021 12:12, Нели Христова
129
Петков: Конституцията принадлежи на живите, не на мъртвите
Снимка: БГНЕС

"Конституцията трябва да принадлежи на живите, а не на мъртвите. Даването на ново тълкуване на конституционните разпоредби в контекста на новите поколения може да бъде от съществено значение за избягване на текстовото изменение на конституцията от учредителната власт." Това написа лидерът на "Продължаваме промяната" и бивш служебен министър на икономиката Кирил Петков.

Повод за поста на Петков в профила му в социалната мрежа е казуса с двойното му гражданство. Лидерът на ПП е споделил и линк към материал на адвокат Михаил Екимджиев, където той обяснява становището си по случая.

"По повод казуса на бившия служебен министър Кирил Петков много млади българи, доказали жажда за промяна по площадите и пред изборните урни, с удивление разбраха, че за да станеш министър у нас, трябва да имаш само българско гражданство. Като граждани на Европейския съюз (ЕС), израсли без стигмата на граници и идеологии, пътуващи свободно, учещи и работещи където им харесва, те не разбират целта на забраната за двойно гражданство, която отнема надеждата на някои от тях да работят за родината си", пише юристът.

Още август месец от "Има такъв народ" разгласиха информация, че бившият икономически министър има двойно гражданство - канадско. Последва реакция на депутатите от ГЕРБ, които внесоха искане в Конституционния съд, който да установи дали има противоконституционност при назначаването на служебния кабинет. Делото беше образувано веднага, а от МВнР изпратиха и запитване до Канада дали Петков наистина е техен гражданин.

Тогавашният служебен икономически министър, беше категоричен, че е направил всичко необходимо според законите, за да стане министър. Той съобщи, че е получил потвърждение от канадските власти, че вече не е гражданин на страната, с което отговори на обвиненията, че е бил назначен незаконно за министър, тъй като само е подал заявление, без да е получил отговор.

Кирил Петков ще представи в Конституционния съд в указания срок - 9 октомври 2021 г., документа, удостоверяващ, че вече не е гражданин на Канада.

Ако той е престанал да бъде канадски гражданин преди това, указът на президента за назначаването му за министър ще бъде сметнат за законен. Ако е Петков е бил канадец и след 10 май, КС ще отмени указа на държавния глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По добре незаконен Петков отколкото законен комунист Бойко Борисов.
106
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво прозрение! Жива да не бях.
105
0
 
16
 
! Отговори
ПоредниятБорец преди 2 години
Ей, това депутатският стол, явно е много сладък? Лъжи, лъжи, и само лъжи, всеки който се е захванал да се качи на него- лъжи! И с Кирчо е така. Дойде от нищото, и там ще отиде- сега или по-късно, зависи само от нас. Имаше един такъв парашутист преди време, който ни оправи за 800 дни, взе си земите и избяга.
104
1
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Киртака най-много някой от простите чалгаджийски гласове на Славуц да дръпне. :))))))))
103
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има поне 2милиона българи с двойно гражданство.
102
0
 
19
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Защо му се учудвате на Кирето, и той е като ментора си Радев...газим нагло и демонстративно Конституцията, като се надяваме че с чалга ,комунисти и "меки китки ще смажем НС, превръщайки го във фарс! После Фигурантът ще излезе с "нов" проект, който ще им узакони лъжите! Чалгата отсега е готов да го подкрепи! Тръгнеш ли ежедневно да престъпваш законите, рано или късно ще станеш...престъпник!
101
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха, братството на "почтените". А оня "много умният мошеник" с поглед а ла Джак Никълсън къде се скри?
100
0
 
15
 
! Отговори
Изнервен преди 2 години
Този тарикат горе много добре е знаел какво прави, когато е подписал декларацията с невярно съдържание. НО, ОГРОМНОТО МУ ЖЕЛАНИЕ ДА СТАНЕ МИНИСТЪР го е накарало да рискува, с надеждата, че няма да се разбере.
99
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирето ако се пробва да врътне такъв номер у Канада, дали ще му се размине?
98
2
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
В петък на Киро ще му лъсне лъжливия канадски ГЗ!!! :))))))))))))))))))))))))))))))
97
1
 
24
 
! Отговори
Ангелов преди 2 години
Кире тя конституцията е и за живите и умрелите само дето умрелите не могат да я нарушават пък и ти няма как да ги излъжеш и да ги излъжеш най много някакав кокал да отмъкнеш и няма какво да се управдаваш и в България и в Канада законите са да ги спазваш иначе е кауша.
96
1
 
19
 
! Отговори
НАГЛИТЕ 2 преди 2 години
Що ми бъркате в джоба, бе наглеци-Радев, Петков, Рашков, Узунов, Копринков,....??................ Ще играе сопата, да знаете.....
95
12
 
8
 
! Отговори
В. преди 2 години
Много е просто. Премахнете двойното гражданство.
94
2
 
20
 
! Отговори
куку преди 2 години
Радев иска да отпадне делото срещу Кирето в конституционния съд защото вече не бил министър
93
1
 
10
 
! Отговори
Нямам думи... преди 2 години
Прок..лети души.... днес така здраво ни поръсват че направо не ми се мисли! До кога ще ги траем да ни тровят и да мълчат като кутки тези нашите ??? Дакато ни изтребят ли???
92
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както и да я тълкуваш, Кире, конституцията си е конституция и няма да я променяме заради теб!
91
0
 
26
 
! Отговори
волеизявител преди 2 години
Преди 5 год си подадох документите за космонавт в НАСА, разбира се, че веднага станах част от екипа им, въпреки, че още не са ми отговорили! Също не знам, какви избори ще се правят, след като вече съм си подал в ЦИК документите за президент?! Аз съм вашият Президент-Космонавт! Продължавам да подавам документи!
90
0
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Уважаемия адвокат Екемджиев по-добре от всеки друг знае,че пожелателност отностно законодателни актове няма.Тук не расъждаваме кое би било по-хубаво.Въпросът е много елементарен-бил ли е К.Петков канадски подданик при назначаването му за служебен министър,подаде ли декларация с невярно съдържание и наруши ли Радев Конституцията,назначавайки го за министър.Всичко друго са разсъждения на свободна тема.
89
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва ли заради г-н Петков да променим българската конституция?
88
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конституцията е за живите, но тя трябва да се спазва безусловно. Кирчо не спазва върховния закон на страната, за каква почтеност говори.