Петков: Конституцията принадлежи на живите, не на мъртвите

Лидерът на ПП коментира казуса с двойното си гражданство
6 окт 2021 12:12, Нели Христова
129
Петков: Конституцията принадлежи на живите, не на мъртвите
Снимка: БГНЕС

"Конституцията трябва да принадлежи на живите, а не на мъртвите. Даването на ново тълкуване на конституционните разпоредби в контекста на новите поколения може да бъде от съществено значение за избягване на текстовото изменение на конституцията от учредителната власт." Това написа лидерът на "Продължаваме промяната" и бивш служебен министър на икономиката Кирил Петков.

Повод за поста на Петков в профила му в социалната мрежа е казуса с двойното му гражданство. Лидерът на ПП е споделил и линк към материал на адвокат Михаил Екимджиев, където той обяснява становището си по случая.

"По повод казуса на бившия служебен министър Кирил Петков много млади българи, доказали жажда за промяна по площадите и пред изборните урни, с удивление разбраха, че за да станеш министър у нас, трябва да имаш само българско гражданство. Като граждани на Европейския съюз (ЕС), израсли без стигмата на граници и идеологии, пътуващи свободно, учещи и работещи където им харесва, те не разбират целта на забраната за двойно гражданство, която отнема надеждата на някои от тях да работят за родината си", пише юристът.

Още август месец от "Има такъв народ" разгласиха информация, че бившият икономически министър има двойно гражданство - канадско. Последва реакция на депутатите от ГЕРБ, които внесоха искане в Конституционния съд, който да установи дали има противоконституционност при назначаването на служебния кабинет. Делото беше образувано веднага, а от МВнР изпратиха и запитване до Канада дали Петков наистина е техен гражданин.

Тогавашният служебен икономически министър, беше категоричен, че е направил всичко необходимо според законите, за да стане министър. Той съобщи, че е получил потвърждение от канадските власти, че вече не е гражданин на страната, с което отговори на обвиненията, че е бил назначен незаконно за министър, тъй като само е подал заявление, без да е получил отговор.

Кирил Петков ще представи в Конституционния съд в указания срок - 9 октомври 2021 г., документа, удостоверяващ, че вече не е гражданин на Канада.

Ако той е престанал да бъде канадски гражданин преди това, указът на президента за назначаването му за министър ще бъде сметнат за законен. Ако е Петков е бил канадец и след 10 май, КС ще отмени указа на държавния глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам 2 въпроса към Кирцата:1. Останаха ли свободни постове в правителството? Или ги раздаде всичките?2. Какво стана с бележката за гражданството?
66
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Данко, # 51. СУ е най-старият ВУЗ, в който са преподавали светила на науката, но отдавна не е пример за много високо ниво на науката. Предпочитани са други ВУЗ-ове: УАСГ,ТУ,***, да не говорим, че от десетки години наши студенти учат и завършват световно известни универитети в САЩ, Германия, ВБр. СУ стана известен с професорите от Юф Близнашки, П.Киров, Вълчев и то в недобра светлина.
65
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя и дипломата му фапшива! В регистрите на Харвард няма такъв човек Целия е пълна измама!
64
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя ако както вършее в обществения живот така прави и бизнес....
63
1
 
29
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Щом вика адвокат, който да ни обяснява, че щом някой бил излязъл на площадите, значи можело да гази Конституцията! Евала бе адвокате, сякаш четеш мислите на Радев! Щом Кире-лъжеца, вади адвокат да обяснява че можело да се гази висшия закон, значи той самият много добре знае,че е вътре в Л'ната!
62
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжец
61
0
 
25
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Аз пък съм болезнено учуден и възмутен как някой ще плаща данъци на *** й ната си и ще претендира да властва в Републиката и да дава наклон на тези от нас, които по разни причини сме избрали да живеем и плащаме данъци тук.
60
1
 
21
 
! Отговори
Коко преди 2 години
Ми дайте по тая логика да наритаме всички закони в ъгъла и всеки да си шпорка в тоя живот както ме дойде. Мен пък не ме кефи, че тряа плащам данъци, за да издържам дядото на Павката. Не ме кефи и дето съседа от горния етаж ме гледа накриво и искам на си го птевкав и да го шамаря когато ми стане кеф. Искам да си карам и колата и всички на ми правят път, и ако някой ми се бута на мога да си го влача на ролбара колкото ми е кеф.
59
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста глупаво изказване относно конституцията и мъртвите.Беше ми симпатичен НО ДОТУК !!!Неминуемо когато човек си повява започва да показва истинската си същност.....Този тепърва ще се дъни яко. По-свесен е от всички предишни НО не е Човека !!
58
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петков, заминавай си в Канада, щом не признаваш конституцията и българската история изобщо!!! Черен печат за 10 години отрезвяване!
57
1
 
21
 
! Отговори
Киро Кьорфишеков преди 2 години
е поредния развързан kaput, който иска да се намърда във властта. Ако му дадеТЕ "шанс", нищо чудно женкя му след 2-3 години да си поиска бащинията от Странджа планина (примерно).Този филм сме го гледали и още го гледаме, че и ще плащаме.Киро, на времето имаше един твой адаш КирЕ ЛибералО, бог да го прости. И той имаше мераци за полити, но поне осъзнаваше колко чини и не беше лъ жец като теб.
56
2
 
25
 
! Отговори
ха, ха преди 2 години
този е завършен лъжец кани се да ни управлява, да пише закони, а той самият не ге спазва , а и конституцията наруши, заедно със зеления чорап. И двамата вън от управлението.
55
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откачена работа. И тва същество не знае къде се намира, иска да се упражнява върху нас, не знае законите, превишава си правата, омаловажава конституцията и наглее. Ауу, аман! Кой щеше да го подкрепя - Радев и Не, България ли?
54
2
 
25
 
! Отговори
Няма значение преди 2 години
Виждам по долу тоя бил такъв, ония бил онакъв. Добре бе хора, нали искате нов морал, нова почитенност, тя с нарушаване на Конституцията ли започва. Един истински мъж би излезнал и би казал "Да сгрешил съм, извинявайте", а не да говори кое било лошо и кое добро в Конституцията. Всеки народ заслужава съдбата си и ако долупишештите не са ***, тежко и горко на този народ, защото явно сме достигнали дъното.
53
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Адв. ЕКимджиев *** на отворена врата в полето. С този текст в КРБ местните политици си бронират местата за министри и премиери на разградената територия БГ. В последните години много млади и способни хора завършиха в чужбина и останаха там на работа, ставайки граждани с двойно гражданство. Да, ама някои могат да се върнат за известно време в БГ. Само че отсреща ги чакат Пожарникарят, ИГ, С.Ц. и цял сонм желаещи да станат министри - Маджо Маринов,Боил Банов, Танева и др.и викат "Йок, без вас!"
52
3
 
28
 
! Отговори
До радевите тролове преди 2 години
Жалки са опитите ви да подмените темата и да оневините Канадският лъжец Киро. И колкото повече се пънете, толкова повече хората се настройват срещу лъжливата Радева калинка Кирчо.
51
3
 
17
 
! Отговори
хахахахахах преди 2 години
Народеееее, заслужавате си сиромашията.
50
4
 
21
 
! Отговори
Време е преди 2 години
Всчики от ДБ да осъдят думите на господина иначе са лицемери. Нали се борят за правосъдие и правова държава. Е ако това не е нарушение на принципите на правовата държава, какво е ? Щом дойде Кирчо на власт и сбърка нещо, няма нужда да се извинява или да носи отговорност, просто ще сменяме законите, та и ако се налага и Конституцията за да не противоречат на месията Петков, той е господ бог за лумпенизирания народ може да прави каквото си иска. Те така и последователите му расъждават. ГНУСОТИЯ !
49
3
 
13
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
По-рано имаше едно негово изказване - "Не може да оставяме на чужди държави да решават вътрешната политика на страната", демек - да не го спират да стане министър. То пък ще кажеш, че чак от такова ОГРОМНО стратегическо значение точно ТОЙ да стане министър на служебния кабинет. Ако не отговаря на изискванията на Конституцията на държава на която иста да е министър, и не го прави само за личната си амбиция, щеше да се откаже - да каже - Г-н Президент, с удоволствие, но не става! Сега вече блесна!
48
2
 
2
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
До ***. Че си такъв е ясно от коментара ти, който няма нищо общо с новината по-горе. Кой ви ражда такива бе?