Петков: Конституцията принадлежи на живите, не на мъртвите

Лидерът на ПП коментира казуса с двойното си гражданство
6 окт 2021 12:12, Нели Христова
129
Петков: Конституцията принадлежи на живите, не на мъртвите
Снимка: БГНЕС

"Конституцията трябва да принадлежи на живите, а не на мъртвите. Даването на ново тълкуване на конституционните разпоредби в контекста на новите поколения може да бъде от съществено значение за избягване на текстовото изменение на конституцията от учредителната власт." Това написа лидерът на "Продължаваме промяната" и бивш служебен министър на икономиката Кирил Петков.

Повод за поста на Петков в профила му в социалната мрежа е казуса с двойното му гражданство. Лидерът на ПП е споделил и линк към материал на адвокат Михаил Екимджиев, където той обяснява становището си по случая.

"По повод казуса на бившия служебен министър Кирил Петков много млади българи, доказали жажда за промяна по площадите и пред изборните урни, с удивление разбраха, че за да станеш министър у нас, трябва да имаш само българско гражданство. Като граждани на Европейския съюз (ЕС), израсли без стигмата на граници и идеологии, пътуващи свободно, учещи и работещи където им харесва, те не разбират целта на забраната за двойно гражданство, която отнема надеждата на някои от тях да работят за родината си", пише юристът.

Още август месец от "Има такъв народ" разгласиха информация, че бившият икономически министър има двойно гражданство - канадско. Последва реакция на депутатите от ГЕРБ, които внесоха искане в Конституционния съд, който да установи дали има противоконституционност при назначаването на служебния кабинет. Делото беше образувано веднага, а от МВнР изпратиха и запитване до Канада дали Петков наистина е техен гражданин.

Тогавашният служебен икономически министър, беше категоричен, че е направил всичко необходимо според законите, за да стане министър. Той съобщи, че е получил потвърждение от канадските власти, че вече не е гражданин на страната, с което отговори на обвиненията, че е бил назначен незаконно за министър, тъй като само е подал заявление, без да е получил отговор.

Кирил Петков ще представи в Конституционния съд в указания срок - 9 октомври 2021 г., документа, удостоверяващ, че вече не е гражданин на Канада.

Ако той е престанал да бъде канадски гражданин преди това, указът на президента за назначаването му за министър ще бъде сметнат за законен. Ако е Петков е бил канадец и след 10 май, КС ще отмени указа на държавния глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя наглец и лъжец май ще бъде първия осъден по чл. 313
26
23
 
8
 
! Отговори
Берлин преди 2 години
Чудя се защо се е върнал в кочинката да го плюят голтаците???
25
4
 
35
 
! Отговори
Българин преди 2 години
"Промяната" започва с нарушение на Конституцията! А можете ли да си представите как "промяната продължава", мили ми Българи!?!
24
5
 
16
 
! Отговори
Еднаквост преди 2 години
Вчера Бойко хули България открито без срам, този сега си тълкува произволно, Кънев иска намеса в нашата страна, Христо Иванов е за компромис с РСМ... Къде ги въдите тези предатели?
23
3
 
25
 
! Отговори
моч преди 2 години
Нагледен пример за стила и методите на действие , практикувани от фигуранта , хунтата му и цялата анахронична болшевишка пап_лач . За тях няма конституция , няма закони , няма правила ! Всичко , което стои на пътя им към властта и държавния ресурс , бива брутално погазено , пометено и унищожено.Историята поми подобни отклонения и всички наивници и невежи , които не помнят или не знаят могат да прочетат ( ако могат разбира се ) какво се е случило и как е завършило.
22
4
 
31
 
! Отговори
Бонева преди 2 години
Хей, наглец отвратителен, с крива уста и лъжовен език! Престани да лъжеш и да ни се натрапваш! Такова чудо като тебе нагло досега България не е виждала! Марш в Канада, ако те приеме обратно!
21
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако наложат да няма двойно гражданство,ще останем под 5 милиона Българи.
20
2
 
28
 
! Отговори
Тоя преди 2 години
е НАГЪЛ ПОЧТЕН ЛЪЖЕЦ,като другите почтени Мая,Ристю,Хаджигенов,баБишкян,КРАСТАВИТЕ МЪГАРЕТА се СЪБИРАТ,трябва много да внимаваме на изборите.
19
1
 
20
 
! Отговори
А стига бе преди 2 години
Аз пък мислих че е само за мъртвите. Гениално прозрение Кирчо.
18
1
 
23
 
! Отговори
куку преди 2 години
До В Гърция Закон със задна дата не може да действа това е основно правило в правото
17
3
 
29
 
! Отговори
Красимир Дачев преди 2 години
Вече имах възможност да кажа в предаването Пресечна точка пред Мишо Гюзев,че Кирето се е наакал тотално,т.е.напълнил гащите! Е всеки като малко дете пълни памперсите,но когато нахално и нагло имаш претенции за Промяна,за почтеност,че и неканенПремиер да ставаш,а в същото време да акаш по главите ни...sorry Джоне Траволте..бегом в канафската тундра...там си акай на воля...:))
16
3
 
34
 
! Отговори
Марш преди 2 години
Този да се връща в Канада да носи пици!
15
2
 
40
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Жалко бе Кирчо , значи според теб ние които спазваме Конституцията сме мъртви ,а ти който не я спазваш- жив! За теб не важат нокакви правила и закони о най висшия- Конституцията на страната? Тогава как ще управляваш ако спечелиш изборите? Надали в страната от която идваш не спазват законите! Или си мислиш че ако си завършил Харвард , всичко ти е разрешено!
14
1
 
29
 
! Отговори
7373 преди 2 години
Това вече е извращение!!!! От този коментар на Кирчо става ясно, че продължава да бъде двоен гражданин. Дали е нужно да се тълкува широко конституциата? Утре по друг повод някой ще поиска същото. Ако има нужното мнозинство и воля да я променят. Апропо ще запитам така. Щофирам след като съм се напушил. При тест за наркотици показва, че имам. В Холандия било позволено, защото и т.н. Значи не съм виновен по българския Наказателен кодекс. Кирчо сега в прокуратурата, ще мине с условно присъда.
13
1
 
24
 
! Отговори
Радо преди 2 години
г-н Петков, виждам вече е развил нездрав интерес да развихря въображението си на тема- Конституция, граничещо с фиксация, а по-натам може би ще отключи и стокхолмски синдром. За съжаление този му фетиш, не му помага да става по--компетентен юридически в сферата на конституционните нроми, но иначе литературните му съждения ме кефят
12
0
 
31
 
! Отговори
истината преди 2 години
България отдавна трябваше да забрани двойното гражданство! Чежбинските българи да избират - България или чужбина! Да видим колко им е патриотизма на чужбинските българи - от кое гражданство ще се откажат!
11
3
 
34
 
! Отговори
Кольо преди 2 години
Ей ,какъв арогантен нагъл тип.Тоя затова е в България,защото си мисли ,че може да си.прави каквото му скимне.Никой няма да го търпи никъде ,нито в Канада ,нито където.и да било по Света.Баща му щом е от Екогластност -пълно с ченгета и доносници нещата са ясни, решил е ченгетата ще го уредят.При комунистите е така-аз на тебе ти на мене.С всеки.изминал ден става все по -противен
10
2
 
42
 
! Отговори
asd преди 2 години
Всъщност няма значение каквяо пише в законите, правим президентска република, защото така Киро - ментата и фигуранта са решили. Освен тов аобвиняваме ГЕРБ без доказателства във всички земни грехове, а Спецов не го пипаме, защото още не била приключила проверката...
9
2
 
41
 
! Отговори
Состин преди 2 години
Кирчо щом се бясни толко, работата е ясна. Назначен е противоконституционно от чорапя и сега ни рязтяга локуми как трябвало кво трябвало. Кирчо баце, това че си заявил на канадците че се отказвяш нищо не значи. Хората имат срокове да те проверят щ, да не си се наакал мешо па да бегаш, така че кога ти дадат бележката, тогава вече не си канадски поданик, да *** извиняваш.
8
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пародията Продължава