Пеканов: С правилните политики няма да останем без ток

Новата версия на Плана за възстановяване е надградена, заяви вицепремиерът
Обновена: 16 окт 2021 19:10 | 16 окт 2021 12:05, Петя Славова
139
Пеканов: С правилните политики няма да останем без ток
Снимка: БГНЕС

Вчера Планът за възстановяване влезе в ЕК. "Това е дългосрочна програма за реформи и инвестиции. Голям приоритет има към "зелена сделка" и затваряне на вътрешните мощности и глобалният дебат върви в тази посока". Това заяви пред БНТ вицепремиерът Атанас Пеканов и допълни, че темата е трудна и крие рискове.

По думите му, посоката е да опазваме околната среда, но този преход може да се случи успешна, само ако е плавен и справедлив.

"Няма да останем без ток, ако направим правилните стъпки и имаме правилните политики. За съжаление съм казвал неведнъж, такива политики, дългосрочни стратегии, визии как да се случи това, до момента са липсвали. Именно защото темата е трудна, хората се притесняват, казват, че никой няма да се погрижи за тях", коментира още вицепремиерът.

Още по темата

Той допълни, че са надградили новата версия на Плана за възстановяване спрямо априлската с 13 нови реформи, една от които е за насърчаване на ВЕИ, т.е. за присъединяване, затова потребителите да бъдат активни потребители.

 "Ние надградихме много сериозно сферата на декарбонизацията чрез проекти в сферата на енергетиката за възобновяеми ВЕИ-та, също така надградихме финансовите средства, които са за ВЕИ-та за собствени нужди за бизнесите от 20 млн. на 220 млн. - 11 пъти увеличени в програмата за икономическа трансформация. От 20 млн. за ВЕИ на покривите на къщите на 140 млн. Това са стъпките, които можем да направим, когато пристъпим към излизане, да имаме и други възможности", коментира още Пеканов.

Планът за възстановяване и устойчивост беше предаден, той е една дългосрочна програма за реформи и инвестиции. Според Атанас Пеканов декарбонизацията на икономиката е един неизбежен процес в дългосрочен план, но дълги години темата е избягвана в България.

 "В тази сфера ЕК, европейските институции заложиха доста голям приоритет на т. нар.- Зелена сделка, т.е., стъпки към декарбонизация на икономиката. И в този смисъл върви целият дебат за затваряне на въглищните мощности. Глобалният дебат върви в тази посока. Едни процеси, които са неизбежни в дългосрочен план. Ние поставихме този дебат като индикативна дата, крайна дата - 2038 година, за да започнем този дебат. Той дълги години е бил избягван в България, защото темата е трудна, никой не иска да говори за това, защото има рискове", обясни вицепремиерът.

Този преход по думите му може да се случи успешно само ако е плавен и справедлив, т.е., ако сме взели стъпките, така че да се осигурят други работни места на хората в региона.

 "Работихме добре в последните месеци, от една страна, да подобрим Плана, работи се също така по активиране на другите средства от фонда за справедлив преход, които са именно за социално-икономически мерки. Далеч в бъдещето, когато се случат тези стъпки за декарбонизация, затваряне, излизане от въглищната енергия, да имаме други работни места с високо добавена стойност, които да дадат бъдеще на региона", допълни той.

Пеканов каза още, че това не е нещо специфично към нас, а всички страни правят тези стъпки и то не само в ЕС. Това са глобални процеси - в САЩ, Великобритания, но също вече и Китай индикира, че до 2060 г. иска да излезе от въглищата и спира да инвестира във въглищни централи.


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
0
 
! Отговори
a преди 1 месец
Значи нещата са толкова сериозни, че можем да останем без ток?! Ама с правилните политики, служебните негодници ще ни спасят от тъмното и студеното. Ние се притесняваме, че цената е висока. То решението било просто - няма ток, намя проблем с цената.
136
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
скоро се очаква следния резултат: Хотели как лучше, а получилось как всегда!
135
0
 
1
 
! Отговори
червено недоносче преди 1 месец
правилната политика е да те окаушат,и това време идва
134
0
 
1
 
! Отговори
Сатир преди 1 месец
Тоя не знае за какво става дума.
133
0
 
1
 
! Отговори
Кико преди 1 месец
Тра ла ла,да, да, да ,опа ла,ла!
132
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Господин Пеканов, говорите по много наивен начин за много дълбоки води. Знаете ли какво точно означава "ЕК и европейските институции заложиха..." - означава опичай си акъла, защото ние нашата сметка сме я направили, а къде сте вие и къде ще бъдете не ни интересува. И като стане непоносимо, ще се измисли следващата велика политика или сделка. За всичко това плащаме ние, а не те, запомнете го това. Но вие сте млад и лесен за манипулиране.
131
0
 
4
 
! Отговори
339 преди 1 месец
Този си върви с името-пекан е от всякъде.Попадение на Радев.Да продължават.
130
0
 
3
 
! Отговори
era преди 1 месец
сега праскат само фирмите с високи сметки и със сигурност ще има фалити. От януари като качар сметките на хоарата с 30-40% и в същото време фирмите не са в състояние да вдигнат заплаттите заради високите цени на тока гледай какво стая март 2022 год. Развитите западни икономики не могат да си позволят този преход, какво остава за нас. ЕС с последните си политики става все неатрактивен за малки и развиващи се икономики като нашата и останалите членки от източния блок.
129
0
 
0
 
! Отговори
gosho преди 1 месец
До Анонименzashtoto na komunista kadiev jena mu go preprodava
128
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като имаме атомна централа произвеждаща евтин ток, ЗАЩО ще плащаме толкова много за електричество ?
127
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Човек, който хвали сам себе си обикновено работа не върши. В Плана за възстановяване не разбрах коя година е заложена за спиране на Мариците ??? Не е 2050-та, нито 2040-та.
126
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прав е управляващите няма да останат без ток, защото постояно им актуализират заплатите и ще могат да си го плащат. Да му мислят обикновените хора.
125
1
 
6
 
! Отговори
констатация преди 1 месец
С ПРАВИЛНИТЕ ДА А С НЕПРАВИЛНИТЕ СРИВ И БОИ ПО КРАТУНАТА РАДЕФ!!!!
124
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не думай бе!От небето като погледнеш пак ще бъдем дискотека!
123
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правилната политика на Радев . За пет дни са починлаи 500 души от ковид, колкото от катастрофи за цяла година. Радев се страхува да излезе в пряк диспут с Герджиков, ако не знае предварително въпросите за да назубри отговорите. Идва Радевата зима. Спете спокойно слепци.
122
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не построите ли АЕЦ "Белене", ставате една първобитна държава, без достатъчно и евтин ток , без конкурентна промишленост и добри заплати, с много разходи за домакинствата,учрежденията, учебните и други държавни заведения, транспорта, обществото,бизнеса, това е!
121
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не построитре ли АЕЦ "Белене", ставате една първобитна държава, без достатъчно и евтин ток , без конкурентна промишленост и добри заплати, с много разходи за домакинствата, учрежденията, учебните и други държавни заведения, транспорта, обществото, това е!
120
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хм, още от времето на "Прехода", та до ден днешен, когато най-сетне стигнахме до върховете на Мутро-Демокрацията (форма на управление при която либералната Мафия си има държава), единствента поставена цел пред мафиотският ни политически "елит" е била - Граби награбеното от другите кланове и съдери колкото може повече кожи от плебеите! За 30 години "демокрация" в Бг, преживяхме Два фалита с Две национални катастрофи! Преизпълнихме "плана"!!!
119
1
 
11
 
! Отговори
Хехе преди 1 месец
А,че откъде знаеш?С неправилните политики досега имахме ток,имахме газ, пелети, въглища! По-добре да се върнем към тях,отколкото да се правим на "зелени" светци! Че както сме я подкарали, ще преминем на зелена паша..
118
3
 
14
 
! Отговори
гнус червена преди 1 месец
ти ли ще определяш политиката тогава по добре да хващаме сопите и да ви изметем