КС: Понятието „пол“ да се разбира само в неговия биологичен смисъл

Решението на съда е било прието с 11 гласа „за“
26 окт 2021 13:56, Елка Василева
177
КС: Понятието „пол“ да се разбира само в неговия биологичен смисъл
Снимка: архив, БГНЕС

Конституционният съд постанови, че понятието „пол“ според Конституцията трябва да се разбира само в неговия биологичен смисъл.

Решението на КС е било прието с 11 гласа „за“.

Съдия Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение. Съдия Филип Димитров е подписал решението със становище по мотивите.

Въпросът „Как следва да се разбира понятието „пол“, използвано в Конституцията, и има ли то смисъл, различен от биологичен пол?“ беше поставен пред конституционните съдии от Гражданската колегия на Върховния касационен съд.

Предстои Конституционният съд да обяви мотивите си, в които се очаква за първи път да се анализира въпросът за пола, включително и в контекста на практиката Европейския съд по правата на човека и на Съда на Европейския съюз.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
1
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
Че половете са два ние и преди си го знаехме. Всички останали са болестни състояния. Факта че се опитваха да го налагат, че чак и да го озаконят означава, че има много изперкал народ или по-право да си го кажем, психопати, жалки същества с изключително объркано и грозно мислене.
143
1
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
До Глупости и смех...Всичко в важно! Кое не е ясно?! Тая простотия никога не трябваше да се допуска тема да става! Половете са два и точка!
142
4
 
1
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Едно голямо мнозинство от нашето население е от един странен "***"- моята баба го наричеше "непрекръш"- някой дето не можеш да го пречупиш. Тоя индивид, независимо от биологичния си пол, като му замирише на гнило отсреща, ще изкара енергия да завърти Земята наопъки, но няма да е волята на тоя отсрещния. Няма да ни признаят за отеделн вид и не см его искали. Сега си проича, че ни има, но на какво сме способни е мистерия.
141
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До сега се прокламираше жените да правят кариера, сиреч да нямат време за деца. Сега искат да въведат безусловния доход и хората да си останат в къщи. Оставиха ни в къщи един месец, за да видят как ще се държим. Проблемът идва от това, че когато хората имат доход без да градят кариера ще правят деца, което вдига населението. Значи ще се налага *** идеологията, за да се ограничи населението.
140
5
 
1
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
ВЪВ "ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО " НА РАДЕВИЯ ГЕНОЦИД ОТ К-19 И ЛИШЕНИЯТА НА "ПРОСТАШКАТА ПРОМЯНА"-----КС, СЕ ЗАНИМАВА С ПИ ШКИТЕ НА ХОРАТА.....ХА,ХА,ХАААА..
139
5
 
1
 
! Отговори
Глупости и смех... преди 2 години
КОЕ Е ПО-ВАЖНО ....ПОЛА ТИ .....ИЛИ ДА ОЦЕЛЕЕШ ОТ РАДЕВИЯ ГЕНОЦИД С К-19 И СКЪПИЯ ЖИВОТ НА БЪЛГАРИНА СЛЕД "ПРОСТАШКАТА ПРОМЯНА"???!!!!!! ИЗБИРАЙ , ГЛУ ПАКО....
138
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като всяка идеология от комунистически и дирижистки тип и джендеризма иска да управлява живота на хората детайли и да налага под предлог за толерантност фалшиви ценности и да обърква с пропаганда младежта, преди всичко. Опасно учение, което следва да се разобличава и да не се допуска в училищата. Браво на КС! Мерси за такива "ценности"!
137
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До къде я докарахме човеците - да занимаваме конституционния съд с безмислени въпроси от ясен научно-биологичен характер.
136
3
 
9
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Истанбулската конвенция признава "трети пол". Трети пол не съществува. Това е природен закон. Не може човек със своите човешки закони да стои над природните. По времето на Сталин (около 1949-50) са отричали генетиката като наука, но тя си е факт, съществува си като природна наука със своите закони, независимо кой я отрича.
135
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на КС!
134
16
 
1
 
! Отговори
ЕвгогЕецо, няма преди 2 години
Надежда за тебе...Хората вече се женят за възглавници и за дървета, а ти в кой век живееш, та само за и със задния си двор мислиш???
133
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех градобитни сЕлени! Така и не разбрахте какво означава "***". Прости сте и прости ще си умрете.
132
15
 
5
 
! Отговори
До петата колона преди 2 години
Пишете против истанбулската конвенция. Опорните точки са:***, джендърство, *** съюз, либерастия,...
131
5
 
27
 
! Отговори
ognyanz преди 2 години
Поздравления за КС за това решение. Едно от не многото неща, за които следва да сме благодарни на Волен Сидеров е, че успя да убеди патриотите да гласуват в НС срещу джендърството. Гербаджиййте бяха готови да пуснат либерастията даже и в училищата, но само подкрепата на ДПС не им стигна.
130
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Либерастията е най-голямото зло сполетявало човечеството и е време да дадем яростен отпор на тази античовешка секта! Вегани, екоталибани, гейове, феминистки, BLM и т.н. рушат обществото от вътре, унищожават семейството, традициите, ценностите, икономиката и т.н., нашето бъдеще и това на децата ни е поставено на карта, докато този гнилоч не бъде смязана.
129
5
 
14
 
! Отговори
истината преди 2 години
Е как така? Аз съм дракон-фея и това е ужасно посегателство над права ти ми като такъв.
128
5
 
25
 
! Отговори
До 141 преди 2 години
И само два пола - това е положението, такива са природните закони. Това че има разни повредени човечета не промяна този факт. Не може заради пет човечета да промяме света из основи!
127
36
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма глупост е това решение. Има хора с дефектни хромозоми, има хора с липващи полови органи. Няма как да сведеш всичко до биологията. Избират лесното решение, за да не предизвикват обществото, но то противоречи на решенията на ниво ЕС и пак ще се вкараме в драми.
126
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А хермафродитите какъв пол са?
125
1
 
17
 
! Отговори
Лъжеджендър преди 2 години
Жалко, точно мислех да си сменя пола на женски, за да се пенсионирам по-рано... :)