Кирил Петков за решението на КС: България загуби част от суверенитета си

Съдът бързал и дори не му дал право на писмена защита
Обновена: 27 окт 2021 12:40 | 27 окт 2021 12:40, Камелия Цветанова
298
Кирил Петков за решението на КС: България загуби част от суверенитета си
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лидерът на „Продължаваме промяната Кирил Петков, за който КС днес се произнесе, че е бил министър в нарушение на Конституцията, защото към онзи момент е бил с двойно гражданство, обвини съда, че се е произнесъл три седмици преди изборите, осъзнавайки, че това решение ще повлияе не само на него, но и на кампанията на президента Румен Радев.

Още по темата

„И го направи бързайки, без да ми даде дори право на писмена защита“, посочи Петков в позиция до медиите.   

„Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата, аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към Конституцията на България. Да се откажа от канадска пенсия, безплатното здравеопазване, възможността за пътуване и работа по целия свят не беше трудно решение за мен, защото знаех, че имам дълг пред Родината! Моят дълг беше да не стоя безучастно, когато виждам как шепа хора ограбват моята Родина“,отбелязва той.

„Не можех да продължа да гледам как данъците на моите сънародници отиват вместо за училища, болници, пътища и пенсии, в недекларирани офшорни компании. Не можех да гледам как едни милиарди изтичат през Българската Банка за Развитие към приближените на властта, а малкият бизнес е затиснат от данъчни проверки. Не можех да гледам как едни директори на болници правят по 90,000 лева на месец, а за много от младите ни лекари Терминал 2 е единственият път. Не можех да гледам как почти половината от нашите баби и дядовци са оставени да живеят под линията на бедност, а феодални дерибеи ограбват всяка област на България през обществени поръчки.Не можех да понасям как вече няколко десетилетия няма един тунел под Шипка, който да свърже Южна и Северна България, а магистрала „Хемус“ я няма, въпреки милиардите левове вече платени от държавата. Не можех да гледам как българската правосъдна система е поставена на колене за най-важната позиция в държавата - главния прокурор. Та за тази позиция дори нямаше избор между двама - един избраник на задкулисието бе спуснат и приет. Просто нямах избор!“, допълва той.

Според него с решението си КС казва на 2 милиона български граждани извън страната, много от които имат двойно гражданство, че не са пълноправни граждани на България.

Петков обвинява КС, че решението като това с неговото гражданство е знак за българите в чужбина, че тяхната воля няма да бъде зачетена от българския съд дори когато се откажат и предаде паспортите си.

„Вашата съдба и съдбата на управлението на България зависят от чужди държави. Въпреки, че нито Конституцията, нито друг закон в България определят кой точно е моментът на признаване на отказа от чуждо гражданство, днес най-висшият съд на Родината подчини България и нейната Конституция и волята на нейните граждани на административните актове на чуждите държави. Днес България загуби частица от своя суверенитет!“, пише Петков.

„Аз, Кирил Петков, поемам пълна отговорност пред Вас за стореното от мен. Няма да спра да работя за Родината и да рискувам всичко в името на едно по-добро бъдеще за нашите деца!  Мен не ме е страх!“, обобщава той.


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
разплаках се! А сега моля главния прокурор да арестува това
269
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За ТЕЗИ които са снизходителни КЪМ ПОГАЗВАНЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА-КАК ЩЕ ПРИЕМАТ МИНИСТЪР ЮСУФ ЗАВЪРШВА ХАРВАРД ,ИДВА В БЪЛГАРИЯ С ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО БЪЛГАРСКО И ТУРСКО
268
16
 
4
 
! Отговори
За България преди 4 седмици
За съжаление интелектуалния капацитет на българина не е особено голям!!! С това си решение , прокурата и съда доказват, че принадлежат на определени хора. Хиляди комисии иначе направихме да се разследва управлението на шайката крадци от ГЕРБ, сезира се прокурата и...нищо...няма едно дело! Обаче осъдихме интелигентния човек , защото много ни пречи , че е учил в чужбина и иска промяна!
267
1
 
15
 
! Отговори
1-н преди 4 седмици
Тоя явно е над Конституцията и драпа за власт...трябва ли да му се дава?
266
1
 
20
 
! Отговори
Русенец преди 4 седмици
Напротив, България ще загуби част от суверенитета си когато започна да назначава всякакви министри, па макар и с двойно гражданство. Ако наистина си завършил Харвард, трябва добре да знаеш е как се освобождава човек от гражданство. Ако не знаеш - позаинтересовай се. Или не знаеш английски език и не можеш да прочетеш канадския закон. Истински почтените хора така правят. А сега какво павим с юристката, която назначи в ББВР на огромна заплата. И е втора в твоята листа, нейното назначение е незаконо
265
25
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Това решение ще има обратен ефект.Подкрепата за ПП ще се увеличи.
264
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Спря им кранчето, все пак човека идва от цивилизована добре устроена държава, и веднага купения КС спря затварянето на кранчетата." ================ ха ха... Е кое по-точно кранче им е спрял?! За 7 месеца няма НИТО ЕДИН, получил възмездие за корупция, кражби, некадърност. Ааа, да, вЕрно, разбълничка единствената държавна банка, ама... само докато намърда вътре шуренайковците си. И дотам.
263
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ааайде, още един почтен и морален даде фира. Надявам се, необратимо. Че малко вповечко ми идват светите нови политици, които драпат да се жертват за Родината.
262
0
 
13
 
! Отговори
анилизатор преди 1 месец
Прости им господи за това, че са неадекватни, или не осъзнават действията си.
261
7
 
25
 
! Отговори
перко преди 1 месец
Наглец, лъжец, мошеник и крадец. Киро почтеният!!!
260
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама че нагло парче...Хем пос*ан,хем голям!
259
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Долен ЛЪЖЕЦ, а ти искаше след изборите ли да бъде огласено? Хахаха заминавай си за Канада тука нямаш работа.
258
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До "Наглец: Та значи ако не е Кирето...и Кокорчо...България Ша загуби СУВЕРЕНИТЕТ...Опалаа...те сега я загазихме...Альоуууу...НАТОооо...ЕС....помагайте бре, СЕРСЕМИ, оти сме закъсали според Кирето и Асанчо..."_____________________ Ама наистина я закъсахме! Вижте чий гражданин НЕ е един съдия! (т.е. човек прилагащ закона!) Това е шефът на градския съд в София! Представяте ли си! Дори НЕ е гражданин на България! И от коя година заема поста?!
257
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спря им кранчето, все пак човека идва от цивилизована добре устроена държава, и веднага купения КС спря затварянето на кранчетата. Там помнят кой ги е бутал по време на професионалното им развитие. Я Шиши, я Бойко. Тая държава никога няма да се оправи, най- вече заради лошия си материал.
256
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Очакваме #КОЙ отново да излезе наяве! ГЕРБаджийски кмет приема шиши официално. Ще ни се смеят и ще наглед пак видимо пред целия народ. Те са безнаказани!!!!! Тях закон (български!) не ги лови; само американски закони ги хващат! Жалко за надеждите ни за промяна!
255
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кирил Петков и Радев не спазват основния закон на държавата. Не искам такава промяна, че и да продължава занапред.
254
4
 
17
 
! Отговори
КОКОРЧО преди 1 месец
Стига си ревал стига ...спри най-сетне...още повече се излагаш:))
253
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кирил Петков демонстрира голямо нахалство с този лаф, че " България си загубила част от суверенитета". Законът се спазва, няма значение на теб как ти се иска.
252
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правилно, всички на съд. Сава, Иван, Буда, корнелка копейките да не забравим всички с ордени от чужда държава и т.н.
251
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
на мен едно нещо все още ми е чудно, как така решил да се отказва от канадско гражданство та да стане министър на 21-ви април, при положение че мандата на ИТН още не беше връчен, и определено не се знаеше те ще правят ли правителство или не, да не говорим че след тях се връчи и мандат на БСП