Повратът в политиката ни спрямо РС Македония - две огромни опасности

Кой даде гаранции на президента, че новата тактика ще е по-успешна?
28 окт 2021 22:00, Елка Василева
171
Повратът в политиката ни спрямо РС Македония - две огромни опасности
Снимка: архив, МВнР

България е в процес на формулиране на нова политика спрямо Република Северна Македония. Това стана ясно през последните няколко седмици, след като президентът Румен Радев и служебното правителство признаха: ЕС и партньорите ни оказват натиск да намерим бързо решение в споровете със Скопие, пише в анализ Александър Марков, БНТ. Завой или логично продължение е промяната във външнополитическия ни курс?

Двете големи тези

Във външната ни политика, сред дипломатическата и експертна общност - негласно - властват две тези за най-адекватната политика към Скопие.Доскоро преобладаваше разбирането, че езикът, културата, историята и формирането на корените на днешна

Още по темата

та националност в Република Северна Македония е пряко следствие и продължение от развитието на българската история, език и култура. Според тази теза България не бива да търси малцинства югозападно от Гюешево. В рамките на този политически курс България не признава т.нар. "македонски език", а книжовна норма, чието развитие е пряко свързано с българския език. Не търси малцинства, защото смята, че населението около Вардар има общи корени с българите. Българската външна политика не се стреми към нищо по-малко от признаване на "тоталността" на общото ни минало с македонците.

Според втората теза България трябва да постави акцент върху защита на правата на хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония, да работи за вписването им в Конституцията на страната като държавотворен народ, за премахване на езика на омразата и запазване на културно-историческото наследство. Експертите, привърженици на тази теза, не отричат общото ни минало с хората от Вардар, нито отричат съвременната реалност, че след 44-а година югославският режим започва създаването на нова нация там. Разликата е в подхода: привържениците на втората теза смятат, че България трябва да се опита да спаси, каквото може в Република Северна Македония.

Според първата теза повечето хора около Вардар са население с български произход, език, история и култура. Втората не отрича истинността на първата, но смята, че тя е контрапродуктивна и тъй като не е дала резултати вече 30 години, е време за нов подход: акцент върху живите българи в Република Северна Македония, а не историята.

Поврат

Двете тези са относително разграничими, границата между тях често е размита, но неофициално това са двата курса на мислене в българската дипломация и експертна общност по отношение на казуса със Скопие. През последните пет месеца президентът Румен Радев призна две неща: че има огромен натиск върху България да отстъпи и да гласува "за" свикване на първата междуправителствена конференция между Скопие и ЕС (започване на преговори); и че е в ход е формиране на нов подход към Скопие (акцент върху живите българи, а не само историята).

Представителите на политическите партии и организациите на българите в Република Северна Македония не са единни коя външнополитическа линия трябва да следва България, както не е единна експертната и дипломатическата ни общност.

Според някои "македонска нация" няма и Скопие ще "клекне" на сериозен, но постоянен натиск чрез вето от страна на София. Според други "политиката на вето" води до допълнително влошаване на двустранните отношения на всички нива: от обикновените междучовешки до тези на най-високо ниво. Според трети, акцентирайки върху правата на живите българи, София има по-голям шанс да бъде разбрана в Брюксел, където колкото и да обясняваш защо Гоце Делчев и цар Самуил са българи, няма да те разберат. Но ако говориш за добросъседски отношения, Копенгахенски критерии и гонение срещу българи - ето това е езикът на Брюксел, който би бил разбран.

Неразбирателството сред македонските българи допълнително оплита и без това колебливата и недобре обяснената българска позиция. Ако направим ретроспекция на българския външнополитически курс, сегашната смяна в подхода е поврат. Макар и замаскиран като продължение на доскорошния курс.

Много опасности

И първата, и втората теза са вероятно еднакво верни. Въпросът е коя от двете ще донесе реален резултат за България. А те са: признаване на историческата истина в Скопие, промяна в учебните програми, спиране на езика на омразата, защита правата на македонските българи, прекратяване на историческите кражби.

Новият подход, ако такъв е в ход и ще бъде наложен, крие две огромни опасности. Първата е по отношение Пиринска Македония и все още активното ОМО-Илинден Пирин. Втората - в евентуалното падане на границата между България и Република Северна Македония, ако и когато втората бъде приета в Европейския съюз.

Ако българите бъдат вписани в Конституцията на Република Северна Македония като "държавотворен народ", колкото и да избягва думата "малцинство", България няма как да избяга от реципрочни искания. И дори да не се от официалните власти в Скопие, те ще дойдат от ОМО-Илинден-Пирин. Забранена от Конституционния съд през 1999 г., ОМО-Илинден е сепаратистка организация, финансира се от чужди служби и е изключително активна. Най-важното: ОМО-Илинден има спечелени 17 дела срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Именно ОМО повдига въпроса за "македонско малцинство" у нас, а според неофициална информация специални кръгове в Скопие работят през тази организация у нас.

Ако учебните програми по история в Скопие останат същите и бъде приет подхода за "мултиперспективност" в тази област (едно и също историческо събитие позволява две различни - еднакво верни - тълкувания от две различни страни), никой не знае какво точно ще бъде обяснявано на учениците от двете страни на границата в момента, в който Скопие стане член на ЕС. С падането на границата ще падне и културната граница, която сега служи като "санитарен кордон" в областта на историята и културата. Граница, изкуствено наложена от югославските комунисти, но играеща немалка роля днес за защита на българската историческа истина.

Въпросът е следният: България очевидно сменя тактическите прийоми, запазвайки стратегията (приета чрез Рамковата позиция от 2019 г.), но кой даде гаранции на президента, че новата тактика ще е по-успешна?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
8
 
15
 
! Отговори
Румбата преди 2 години
Македонците ги е страх от Радев, щото а са гъкнали нещо накриво, а са е качил на изтребителя.
35
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В случай на война, най-надеждното формирование не е войската ни, а ловците. Официално те са около 105 хил.човека, въоръжени са и носят на ходене, студ и пиене. Там е истината! А войската може да се ползва да пали печките, в най-добрия случай.
34
5
 
31
 
! Отговори
АЯТОЛАХ ХУМАНЕН преди 2 години
Ако Радев се е изказал за смкчаване на нашите изисквания и навеждане глава пред тези дето ни натискат ,тогава той ще загуби изборите ,аз лично ще дам своя вот против него. А ако един Аятолах ти се изпречи. .... Работата отива към бесене на кран насред жълтите павета
33
7
 
19
 
! Отговори
ПРЕБИВАЙТЕ ГИ БЕ преди 2 години
Румене, качи се на един изтребител и прелети над Скопие да ги питаш какъв им е проблема.
32
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живее Велика Македония от Охрид до Варна! Поклонете се пред Слънцето, не знаете ли, че на македонското знаме има истински лъч от слънчевата светлина? Слънцето свети за всички вас, бъдете братя!
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опасно е вдигането на тежко, а за тия дивотии - само преместване в другия крачол.
30
8
 
18
 
! Отговори
Не сме слаби военно преди 2 години
България не е слаба военно. Въпреки че нямаме армия и т.н. ние произвеждаме и продаваме оръжие постоянно. Зареждаме сирийци, терористи и какви ли не залухавняци. Ако стане война, военния ни комплекс почва да работи за вътрешния пазар. Младежите са играли CS, съответно не им е нужна казарма. хаха
29
8
 
13
 
! Отговори
Малиии преди 2 години
Не сме били във война от 75 години. Ама като гледам какво се заформя, май требе да вадим калашниците на дедо с щиковете
28
4
 
24
 
! Отговори
Неуки преди 2 години
За съжаление макетата са абсолютно неуки, но не са виновни те, а албанци и сърби, които са им промивали мозъците толкова време.
27
4
 
18
 
! Отговори
Исти преди 2 години
България е основна преграда пред турските танкове,сърбомакедонски русофилчета- падне ли тя,нищо не може да спаси празните ви глави да не идат курбан на алаха!
26
5
 
25
 
! Отговори
Булгур преди 2 години
И кво ни интересуват тия. Нали са се отрекли от нас. Ние нищо не искаме от тях. Пуснали сме ги да се реят свободно в международното пространство, а те идват да ни циврят да сме преговаряли, след като са ни плюли толкова години. Айде оправяйте се сега влизайте в ЕС колкото искате. Кой ви пречи?
25
5
 
27
 
! Отговори
Съвет преди 2 години
Тези са от к.офти сънародниците ни. Промити мозъци. Макета, прочетете на Димитър Талев книгите и ще спрете да мислите, че сте антични македонци.
24
4
 
12
 
! Отговори
Агенция Гаргамел � преди 2 години
ДНеса вече превеждат и статии от ПИК. Единствената разлика тук, е че вместо Рундьо, наричат президента с истинското му име - Румен Радев, ахаха то не бя рундю, зелен чорап, фигурант, ушат как ли не го наричаха. Подигравка с избора на хората. Ако бехте по-културни и си мълчахте, сега можеше да не гласуваме за Радев, ама като гледам какъв отпор има в ПИК, ДПС и ГЕРБ, направо ме сърби пръста. Мисля да гласувам със среден пръст - за Радев. Символиката е важна.
23
19
 
6
 
! Отговори
ЗА 600?....В БРОЙ преди 2 години
ЩЕ ПОСРЕЩАМ ТУРСКИТЕ ТАНКОВЕ С ЦВЕТЯ....ХА,ХА,ХААААААА....ПУКА МИ ЗА ВАС!
22
2
 
16
 
! Отговори
жоазиньо преди 2 години
За сметка на това в САЩ обявиха македоносексуализма за трети пол.
21
3
 
18
 
! Отговори
ПРИ ГЛАД И СТУД.... преди 2 години
..НА КОГО У БЪЛГАРИЯ МУ ПУКА ЗА МАКЕДОНИЯ ...ХА,ХА,ХААААААА.....АЙДЕ У ЛЕВОООО..
20
3
 
12
 
! Отговори
земи тия 600 евро преди 2 години
До Исти - ще стигнат другия път. Нема кой да ги пусне на жълтите павета твоите турски танкове.
19
0
 
8
 
! Отговори
Каква статийка само. преди 2 години
Агенция ПИК, ти ли си? Умрехме от страх направо хахаха.
18
10
 
12
 
! Отговори
Исти преди 2 години
Стигнат ли турски танкове до жълтите павета,на другия ден ги чакай в Скопие и Белград а на по-другия: в Атина и Сараево!
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЮРМ няма да успеят да изпълнят 5+1, югославските комунисти няма да позволят. От този експеримент нищо не става.