700 лв. минимална заплата от 1 ноември? Нямало как да стане

Не можело с административни мерки да се налага скок на доходите в частния сектор
161
700 лв. минимална заплата от 1 ноември? Нямало как да стане
Снимка: БГНЕС

Вдигане на минималната работна заплата /МРЗ/ от 1 ноември на 700 лв., както предлагат от КНСБ, не би могло да се случи, заяви служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев в предаването "Неделя 150" по БНР.

"Не може с административни мерки да налагаме увеличаване на доходите в частния сектор, там действат други правила. В държавната администрация нещата стоят по друг начин. Там със съответните бюджети се приема нарастване на доходите", посочи Донев. Той каза, че МРЗ се определя от правителството, заложена е и в държавния бюджет. От нейния размер зависят много плащания по други закони. Една промяна на нейния размер, два месеца преди края на годината, ще доведе до необходимостта да бъдат направени промени в редица плащания към общините и държавата. "Според мен това е процес, който върви през социалния диалог, с работодателите и синдикатите, но едно такова вдигане на МРЗ не би могло да се случи от 1 ноември без да имаме НС, което да промени съответните параметри в държавния бюджет", заяви социалният министър.

Министър Донев каза още, че правителството не предвижда актуализация на бюджета преди края на годината. Изборите за НС са на 14 ноември, ЦИК трябва да излезе със своето решение за избраните народни представители, президентът да издаде указ за свикване на НС, което ще отнеме време, посочи той. "Няма да има време за актуализация на бюджета, актуализация на бюджета не е възможна десет-петнайсет дни преди изтичане на календарната година", подчерта министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: заплатаГълъб Донев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гълъбице ,а къде са пачките
140
2
 
4
 
! Отговори
ЗА ЧАГЪРТАНЕ преди 2 години
АМА КАК ДА НЕ- МИНАЛОТО ЛЯТО КАКВИ ОБЕЩАНИЯ ДАВАХТЕ- САМО ДА МАХНЕМ СТАТУКВОТО ГЕРБ И НЯМА ДА СМЕ ПОСЛЕДНИ В ЕС ПО ДОХОДИ- СЕГА СМЕ ПЪРВИ ПО ЦЕНИ- ДА СИ ХВАЩАТЕ СТАТУКВОТО РАДЕВ И ДА СЕ ИЗМИТАТЕ ДОКАТО НЕ СМЕ ВИ ИЗЧАГЪРТАЛИ...
139
0
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Като не може ще се махнем от България и ще си работят сами, за 650 лв има ли още... да работят нали сме в ЕС,по добре в чужбина.
138
0
 
3
 
! Отговори
Nimand преди 2 години
Хляба върви към 2 лева еййй !!!!!!
137
0
 
4
 
! Отговори
... преди 2 години
Щях да се учуда,ако бяха казали,че ще стане 🤣🤣🤣 . Да не забравяме,че е по лесно да взимат от хората но не и дават.
136
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В частния бизнес заплатата се определя според търсенето, там няма как административно да се вдига заплата. Ако работиш в сфера с дефицит на кадри, съответно заплатата ти ще е висока, ще имаш 40 дни отпуска на година, социални придобивки и хубави бонуси. Вижте как е в ИТ сферата и други подобни.
135
3
 
4
 
! Отговори
В. преди 2 години
Мафийката КНСБ натиска да има инфлация. Ех алчното, алчност
134
3
 
5
 
! Отговори
Гого преди 2 години
Нацисти....МРЗ трябва да е 1333 лева.
133
4
 
4
 
! Отговори
Роба преди 2 години
Що не чакате до края на годината да вдигате горивата и стоките, мръсни ***. Да измрете.
132
2
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Тридесет години ви убеждаваха ,че сте придатък на пазара на труда,сега ви казват ,че без зелен сертификат няма как да работите.
131
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата - това сме НИЕ! Но си избираме ккррееттеени, които да ни крадат! И отвреме навреме да ни вземат спестяванията чрез инфлация. И да унищожават пенсиите ни, като ги приравняват на тези, които дават на несретниците, които никога не са работили и/или не са плащали осигуровки. АЗ не искам да издържам некадърни несретници, които се пишат за тарикати! А Вие?!
130
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радевия,дай социален анонс.Ако не предприемеш нищо,няма да ти гласувам.Откъде на къде ще ми се сипват процедури,като обяснения. Защо оставихте да тръгнат цените??? За да подготвите канадския да ни подмята ,по диктовка от Козяк.Ще гласувам за мама- маминото,там поне ще се чува Баце.Може пак да е с наколенки, но нямам избор.
129
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-високи данъци, за по-виски доходи? Кво? И откъдея на къдя?
128
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВАААА СИ ИНФЛАЦИЯТА! Пак ще оберат пенсиите на възрастните и внучетата няма да има откъде да вземат за бело. Па и за шума де...
127
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До До просото...никаква "теория" не се опитвам да оборя!...Заплащането за определена продукция НА БРОЙКА не е и няма нищо общо нито с МРЗ,нито с МЧС..Тук става въпрос за дейности,коит са.."рутинни",непрекъснати и осигурени от работодателя..А "на бройка" можеш да се пазариш с ония,които ще ти сменят керемидите,или ще ти ушият по поръчка десет костюма,или ще ти изработят некакви определени детайли на струга си..А ако си поръчаш картина при някой художник,то дори и "заплащането на бройка" няма ник
126
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега медианната заплата е около 820 лева. Ако вдигнат минималната над сегашната медиана, то на повече от половината хора в България, ще се вдигнат заплатите, но също така и всички те ще се окажат на минималната заплата.
125
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина сега няма как да се увеличи МРЗ. По скоро трябва да започнат преговори в тристранката колко да е МРЗ през 2022 година. Минималният размер според мен е 710 лева, очаквания размер 730-740 лева, но има шанс и за повече, примерно 840 лева
124
0
 
1
 
! Отговори
До просото преди 2 години
Има си теория кога е по-добре да се плаща месечна заплата, кога е добре да се плаща на час и кога е добре да се плаща според изработената продукция, примерно бройки. Ти сега как искаш да обориш теорията и да заместиш всичките тези три вида плащания с едно от тях? В случая минималните заплати или минималните часови ставки даже нямат отношение.
123
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Ще има бухалки
122
0
 
4
 
! Отговори
тва верно преди 2 години
тряа си без грам мозък да се влачиш всеки ден да искарваш пари на някой им бецил/"бизнесмен" и той да ти дава по някоя троха за тва