700 лв. минимална заплата от 1 ноември? Нямало как да стане

Не можело с административни мерки да се налага скок на доходите в частния сектор
161
700 лв. минимална заплата от 1 ноември? Нямало как да стане
Снимка: БГНЕС

Вдигане на минималната работна заплата /МРЗ/ от 1 ноември на 700 лв., както предлагат от КНСБ, не би могло да се случи, заяви служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев в предаването "Неделя 150" по БНР.

"Не може с административни мерки да налагаме увеличаване на доходите в частния сектор, там действат други правила. В държавната администрация нещата стоят по друг начин. Там със съответните бюджети се приема нарастване на доходите", посочи Донев. Той каза, че МРЗ се определя от правителството, заложена е и в държавния бюджет. От нейния размер зависят много плащания по други закони. Една промяна на нейния размер, два месеца преди края на годината, ще доведе до необходимостта да бъдат направени промени в редица плащания към общините и държавата. "Според мен това е процес, който върви през социалния диалог, с работодателите и синдикатите, но едно такова вдигане на МРЗ не би могло да се случи от 1 ноември без да имаме НС, което да промени съответните параметри в държавния бюджет", заяви социалният министър.

Министър Донев каза още, че правителството не предвижда актуализация на бюджета преди края на годината. Изборите за НС са на 14 ноември, ЦИК трябва да излезе със своето решение за избраните народни представители, президентът да издаде указ за свикване на НС, което ще отнеме време, посочи той. "Няма да има време за актуализация на бюджета, актуализация на бюджета не е възможна десет-петнайсет дни преди изтичане на календарната година", подчерта министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: заплатаГълъб Донев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Та точно и за тия Парички,оня наглият крадец вие денонощно като бясно псеее!
100
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двеста милиона изхарчиха за избори и още петстотин милиона за предизборни добавки на пенсионерите и за какво-Кой Да Води Бащина Дружина,абе в крайна сметка целта оправдава средствата,а пък"Целта"Е,едни Двайсет и Четири Милиарда(24)лева които имаме да "усвояване"до 2027 година!
99
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЧЕТИРИ ПЪТИ В ГОДИНАТА ИЗБОРИ МОЖЕ- ЩОТО ЮМРУКЪТ ИСКА С 40ЛВ ДА УВЕЛИЧИТЕ МИН ЗАПЛАТА НЕ МОЖЕТЕ- ОСТАВКА НЕКАДЪРНИЦИ!
98
1
 
2
 
! Отговори
До просото преди 2 години
И какво по различно ще се случи при фиксирана минимална часова ставка?Нали и сега има трудови договори на 4,5,6,7,8 часа дневно?
97
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
"МРЗ" е някаква отживелица!!..Държава,която иска да просперира, трябва да въведе минимална ЧАСОВА СТАВКА и минимален необлагаем доход!!!. /А,и прогресиращ данък в/у приходите,тоя "плосък 10 процента" не действа за друго,освен за ДАЛАВЕРИ!!/.На тая основа всеки частник,или "държавник",да гради тактиката си..Това е!..ПРОСТО,ЕФИКАСНО и ЕДИНСТВЕНО РАЗУМНО!..При това даващо пълна свобода.
96
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
700 лв. МРЗ ще увеличи размера на осигуровките и нищо друго. Масово /естествено в диапазона до 1000 лв./осигуровките са на МРЗ, а пък се получават други заплати. На кандидат пенсионерите искайки последните години да са на по-високи осигуровки, гл. счетоводители /съвсем правилно/ им обясняват,че няма смисъл-да не дават пари за осигуровки, защото така или иначе ще получат минималната пенсия.
95
0
 
13
 
! Отговори
Садоята преди 2 години
Може да стане ако станем президентска държава тези 240 изедници вземат по 10 заплати на месец от минималната заплата а файда от тях няма
94
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДОЛУ РАДЕВ - Защото, ако го бяха казали и не го бяха направили, нямаше и 10% да вземат на изборите. Вместо това, подпомагаха най-слабо засегнатата от Ковид гурпа - пенсионерите! Защо? За гласове! Сигурно в нечий мокри сънища, са сипредставяли как бабите викат "Бойко давааа, даваа!" и пускат бюлетини ... ем да, ама нещо не стана.
93
2
 
0
 
! Отговори
101 преди 2 години
Мамичката му таковах- на улицата го оставих, екплоататор мръсен! Не можа, да си плати лечението на едното дете, щото беше всикнал да мята пари по-нови коли, пари, иззети от хората! Ама помогнах му там, де! Какво да го правя. За разлика от него съм човек.
92
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Георги - На 16 години зпаочнах първата си работа и до 23 годишен, работих все на минимално заплащане, при тежък физически труд и масиван експлоатация от работодателите си. "Ооо, момче - изпити имаш, виакш! Ако ся те изгоня, къде работа ще намеришл как ще минеш изпитите, змаисли се? Помагам ти - на, чеми тез 20 часа ескра работа тая седмица, ще те компенсирам, като те пусна в неплатен отпуск после, като няма работа" - 8 годни по-късно съсипах финансово мръсника!!!
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До az 1100 лева е в моемтна, и не е чааак па толов по висока.
90
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жоре,Не се обиждай,ама не съм съгласен с тия твои твърдения,всеки един лев които тия хора ще придобият,дали с административната мярка повишаване на МРЗ дали по други начин,ще се върне обратно във вид на оборот и по тоя начин се завърта колелото,ама виж всеки един спестен лев от родният"бизнес"не съм убеден че ще го видим на пазара!
89
3
 
4
 
! Отговори
Аре стига преди 2 години
Тиквата всяка година можеше да вдига заплатите, тоя са не може.
88
6
 
6
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Както кажеш. И без това ми е безинтересна темата за МРЗ. Хората, които работят за такава така или иначе не можеш нищо да им обясниш или на нищо да научиш. Те обиждат, псуват и вярват, че някакво магическо правителство ще им реши проблема. Не се интересуват, че 30 поколения преди тях са се прецакали по същия начин.
87
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жоре"Браааат" Откога тролски разсъждения на глас в анонимен форум се водят"Голяма инвестиция"?
86
5
 
13
 
! Отговори
МУТРИ ВЪН преди 2 години
ОСТАВКА НА СТАТУКВОТО РАДЕВ- МАФИЯТА ВЪН ОТ ПРЕЗИДЕНТСТВОТО!
85
6
 
12
 
! Отговори
ДОЛУ РАДЕВ преди 2 години
КОГА ЕДИН ЮМРУК ИЗЛЕЗЕ И ИЗКАРА НАРОДА НА ПЛОЩАДА ЗАЩО НИКОЙ НЕ КАЗА ЧЕ НЯМА ДА ВДИГАТ МИН ЗАПЛАТА А ЩЕ ВРЪЩАТ РАДЕВИ/РУМЕН ГЕЧЕВИ ЗИМИ- ВЪРНЕТЕ БОРИСОВ, ДА СЕ ПОГРИЖИ ЗА НАРОДА.
84
1
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Нима очаквахте неуважаемият другар и виден пасивен гей Гугут Донев да свърши нещо полезно?
83
8
 
8
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Инвестираме постоянно. На 40-45 трябва да си достатъчно богат, че пасивния доход да е предостатъчен за хубав живот. Ако след тази възраст ти се налага да работиш - значи си си похабил живота напразно
82
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гоше,я сподели,вие "богатите"за какво си харчите "огромните"заплати?