700 лв. минимална заплата от 1 ноември? Нямало как да стане

Не можело с административни мерки да се налага скок на доходите в частния сектор
161
700 лв. минимална заплата от 1 ноември? Нямало как да стане
Снимка: БГНЕС

Вдигане на минималната работна заплата /МРЗ/ от 1 ноември на 700 лв., както предлагат от КНСБ, не би могло да се случи, заяви служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев в предаването "Неделя 150" по БНР.

"Не може с административни мерки да налагаме увеличаване на доходите в частния сектор, там действат други правила. В държавната администрация нещата стоят по друг начин. Там със съответните бюджети се приема нарастване на доходите", посочи Донев. Той каза, че МРЗ се определя от правителството, заложена е и в държавния бюджет. От нейния размер зависят много плащания по други закони. Една промяна на нейния размер, два месеца преди края на годината, ще доведе до необходимостта да бъдат направени промени в редица плащания към общините и държавата. "Според мен това е процес, който върви през социалния диалог, с работодателите и синдикатите, но едно такова вдигане на МРЗ не би могло да се случи от 1 ноември без да имаме НС, което да промени съответните параметри в държавния бюджет", заяви социалният министър.

Министър Донев каза още, че правителството не предвижда актуализация на бюджета преди края на годината. Изборите за НС са на 14 ноември, ЦИК трябва да излезе със своето решение за избраните народни представители, президентът да издаде указ за свикване на НС, което ще отнеме време, посочи той. "Няма да има време за актуализация на бюджета, актуализация на бюджета не е възможна десет-петнайсет дни преди изтичане на календарната година", подчерта министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: заплатаГълъб Донев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
1
 
! Отговори
До просото преди 2 години
Ако беше вярно това, което пишеш кое се изчислява първо и кое след това на негова база, то МРЗ щеше да е винаги някаква странна сума със стотинки, а не кръгла сума кратна на 10. Има доста ясна връзка между размера на МРЗ и часовата ставка. Но все пак хайде да обясниш какво според теб помага минималната часова ставка.
120
0
 
9
 
! Отговори
Баа ти Пена преди 2 години
Уграбихти нардоааа, изеттницииии! ША ВИДИТИ ВИЙЙЙЙ! УУУ! Ша са вдигни народа на СТАЧКА!
119
0
 
4
 
! Отговори
До просото преди 2 години
Хайде да караме наред. Искаш минимална часова ставка. За твоя изненада се оказва, че си я има. Какво променя минималната часова ставка? В България може да работиш по 12 часа на ден, без почивен ден и дебеловратия бизнесмен ще те води на половин работен ден, пет дни в седмицата, за да плаща по-малко. Ти какво искаше да кажеш, че не ти се разбира.
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПроСоТо - Грешен квалиш, кво толкова ми вика! ХРОМОЗОМИТЕ СА ТИ ГРЕШНИ, МОМЧЕЕЕ! Грешка е било, че си се родил, грешка е че си тук и пишеш. Ти си дефиницията на грешка, разбираш ли? Трбява да си благодарен и да се извиняваш за ВСЕКИ МИГ, в който дишаш и тровиш жиота на хората, мухльоооо!
117
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"По-скоро е разумно до някакъв доход да се плаща двойно или тройно по-голям данък." - ВТФ? И кво? Да даваме пари на жалки паpaчити за помощи?
116
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До До просото..нищо не бъркам!..Естествено че става въпрос за ДОД..Погрешен клавиш,какво толкова?!..Къде мерна па ти че говоря за ОСИГУРЯВАНЕТО?!
115
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До просото - Не спори с порстуту. Няма смисъл. То си е просту и просту ще си остане.
114
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен...по принцип си прав!..Но със заиграването "МЦС и МРЗ" май навлизаме в диспута "Кокошката,или яйцето?"..Ще опитам отново:..-При дефинирането до сега се определя "МРЗ"..Въз основа на нея се изчислява МЧС за ОСЕМЧАСОВ работен ден!..Е,идеята е друга:..-Първо се определя ставката и вече въз основа на нея-кой колко си изработи!..И претенции за "МРЗ" НЕ МОЖЕ да има!
113
1
 
1
 
! Отговори
До просото преди 2 години
Продължаваш да бъркаш понятията, като сега намеси и осигуровките с това ДОО, ако още се казва така. ДОО - Държавно обществено осигуряване. Доход, осигуровки и данък върху дохода са съвсем различни неща.
112
0
 
1
 
! Отговори
До просото преди 2 години
Всъщност Ния е права. Минималната часова ставка в България зависи от размера на минималната работна заплата. Първо определя МРЗ после изчисляват каква часова ставка отговаря на тази МРЗ.
111
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До До просото....не разбрах от къде е дошло това ""минимален облагаем доход"...Аз имам предвид минималния доход,който не се облага с данъци!..За някои страни той е 1000 евро /примерно/,за нас..-ХА ХА!..-НУЛА лева..Няма да те обложат с ДОО само,ако доходите ти са..НУЛА лева!!!!...Ей това ме развеселява особено много..
110
1
 
1
 
! Отговори
До просото преди 2 години
Тя официалната заплата може и да се превежда по банков път, но има допълнителни суми. За строг контрол има май само един начин - всяка банкнота да се знае в кого е и от кого я е получил и кога е станало това.
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просото,смяната на понятията"врат или шия"няма да има кой знае какъв ефект,виж на тема Плосък данък,трябва да се мисли да се работи!
108
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До ния...много си ербап но не усещаш,че слагаш каруцата пред коня..
107
0
 
2
 
! Отговори
До просото преди 2 години
Минимална работна заплата или минимална часова ставка са много различни от облагаем доход. Няма минимален облагаем доход. Има минимален необлагаем доход, който в момента е нула. Смесваш много различни понятия сякаш са едно и също.
106
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До До просото..АКО заплатите И У НАС се превеждат по банков път ,както е в повечето страни от Съюза../..смехория,а?..И ние-"Барабар Петко с мъжете"../,няма да има безотчетни пари..Разбира се,това изисква едва ли не да сменим манталитета си,но..успокоителното е,че и в "ОНИЯ-ПОДРЕДЕНИТЕ" държави е имало точно такъв ХАОС ,какъвто се наблюдава у нас..Е,те са въвели своя ред..А как ще го направим ние,..това не зависи от мнението на ЕДИН човек..
105
0
 
1
 
! Отговори
До просото преди 2 години
За 2021 минималната часова ставка е 3,92 лев. За 2020 минималната часова ставка беше 3,66 лева. Има минимална часова ставка за всички години от 1991 досега. Не знам за преди 1991 година.
104
0
 
0
 
! Отговори
ния преди 2 години
До ПроСоТоМного си ***. Мин. часова ставка се определя от МРЗ.
103
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До До просото..ами ще отпадне точно това понятие- "МРЗ"...Ще се появи "Минимален необлагаем доход"..Тая идея би работила както за наетия,така и за наемащия..В много страни от ЕС има МЧС от 10-11 евро..Работиш 40 часа на седмица,получаваш 400 евро..Работиш 20 часа,получаваш 200..Няма изискване за "МРЗ"..Ако искаш, работиш повече и печелиш повече,ако искаш, си стоиш в къщи през повечето време и си броиш стотинките..Или да пробвам пак?
102
1
 
1
 
! Отговори
До просото преди 2 години
Винаги е имало минимална часова ставка, заедно с минималната брутна заплата. За минимален необлагаем доход не съм съгласен, заради огромните суми плащани на ръка. По-скоро е разумно до някакъв доход да се плаща двойно или тройно по-голям данък.